Η ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών έμελλε να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα για την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, η φοιτητική νεολαία τον Νοέμβρη του 1973 ύψωσε το μπόι της, απέναντι στους πραξικοπηματίες, και με κεντρικό σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, σημάδεψε την ιστορία του λαού μας. Η Χούντα, μετά από λίγο καιρό, τον Ιούλιο του 1974, κατέρρευσε στη σκιά της τραγωδίας και της προδοσίας της Κύπρου.
Σήμερα, 48 χρόνια μετά, τιμούμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στην αντιδικτατορική δράση και στον αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. 48 χρόνια μετά, τα μηνύματα που εκπέμπονται από την εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένουν καίρια και επίκαιρα.
Ειδικότερα, δε, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εργαλειοποιώντας την πανδημία, υλοποιεί με δογματική προσήλωση την σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα της, εφαρμόζει πολιτικές για λίγους και εκλεκτούς, πολιτικές που οξύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Είναι χαρακτηριστικός ο αντεργατικός νόμος-λαιμητόμος Χατζηδάκη, όπου οι συνέπειές του φαίνονται σήμερα στην εργασία με την κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων.
Η συρρίκνωση και η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δομών του κράτους όπως η Δημόσιας Υγεία, η Παιδεία και η Κοινωνικής Ασφάλιση και Πρόνοια, ο απόλυτος έλεγχος της Δημοσίας Διοίκησης από το «επιτελικό -κομματικό κράτος» του γραφείου του Πρωθυπουργού και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, μαζί με την περιστολή δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων είναι στον πυρήνα της πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για το λόγο αυτό, δίνει πακτωλό χρημάτων στα ΜΜΕ, θεσπίζει αστυνομία στα Πανεπιστήμια, επενδύει στον αυταρχισμό στο χώρο της Εκπαίδευσης και ταυτόχρονα αφήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην πιο δύσκολη μάχη, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές και ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση. Για το λόγο αυτό δε λαμβάνει καμία μέριμνα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχειας των πιο αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Τα συνθήματα, επομένως, για ΨΩΜΙ- Δημόσια Παιδεία και Υγεία – Εργασία -Δημοκρατικά και Κοινωνικά δικαιώματα, είναι απολύτως σύγχρονα και αναγκαία. Υπό το πρίσμα αυτό η αντίσταση απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς και η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης, έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Εξάλλου, οι αγώνες για περισσότερη δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη, για διεύρυνση των εργασιακών, ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι θέμα μόνιμου αγώνα.
Η Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν καθολικά στην πορεία και σε όλες τις αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα γίνουν σε κάθε γωνιά της χώρας, για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.
Αθήνα, Πλατεία Κλαυθμώνος και ώρα 16:30.
Θεσσαλονίκη, Πλατεία Πολυτεχνείου 18:00
Ηράκλειο, Πλατεία Ελευθερίας και ώρα 18:00.