ΒΟΥΛΗ-ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ
13 Φεβρουαρίου 2021

ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΑΑΔΕ – Δ.Τ. & ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ κ.ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ

......Σήμερα στη Βουλή άνοιξε στο πολιτικό σύστημα της χώρας το κεφάλαιο, που λέγεται «ΑΑΔΕ η επόμενη μέρα». Εμείς, δεν πρόκειται, να μείνουμε σιωπηλοί σε αυτό το ζήτημα και τα λέω αυτά εγώ, - Εισηγητής των σχετικών διατάξεων, λόγω της υποχρέωσης της περιόδου εκείνης- είχαμε εισηγηθεί σχετικές διατάξεις.... Άνοιξε σήμερα ο διάλογος για την αποτελεσματικότητα των φοροελεγκτικών μηχανισμών επί ΑΑΔΕ... Άνοιξε ο διάλογος για την αναδρομή, πώς φτάσαμε από τη ΓΓΔΕ. Θυμάμαι τότε έναν ανεξάρτητο επικεφαλής της, που αργότερα αποφάσισε, να ενταχθεί σε πολιτικό Κόμμα και να επιβραβευτεί .......

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρ. Αλεξιάδης :Όλοι διαφωνούν, η κυβέρνηση επιμένει

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Τρύφωνα Αλεξιάδη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ:

           Προσπαθεί η κυβέρνηση να δείξει ότι όλα πάνε μια χαρά, ότι βρισκόμαστε σε μια κανονικότητα, αλλά οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στους δρόμους, οι κινητοποιήσεις στον χώρο της εστίασης με τους εστιάτορες να παραδίδουν τα κλειδιά σε υπουργό δεν μπορούν να κρυφτούν σαν γεγονότα, παρ’ όλο που τα δελτία ειδήσεων στα ΜΜΕ όλη την ημέρα  επαινούν τους κυβερνώντες, προσπαθούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα ή να αποκρύψουν γεγονότα.

Το «πρόχειρο γεύμα» στην Ικαρία δεν κράτησε 15 λεπτά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνετε πάρτι, αναφέρουν πως κράτησε μιάμιση ώρα, κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε αλλά δεν μπορείτε να πείσετε τους πολίτες, κατά το κοινώς λεγόμενο «σας έχουν πάρει χαμπάρι» πλέον, έχουν καταλάβει πως «κλείνετε το μάτι» σε διαπλεκόμενα και μεγάλα συμφέροντα, έχουν καταλάβει το τι λέγατε και το τι κάνετε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κυβερνητικού σχεδιασμού και των συμφερόντων  που εξυπηρετείτε, το τι κάνατε με τις λαϊκές αγορές, την Παρασκευή τις κλείνετε το Σάββατο τις ανοίγετε, αποφασίσατε να τις κλείσατε για τα Σάββατα γιατί στη λαϊκή «κολλάει» και πρέπει να κλείσει, ενώ στο σούπερ μάρκετ που είναι κλειστός χώρος «δεν κολλάει»; Τα συμφέροντα βέβαια που εξυπηρετείτε φαίνονται απέναντι στις λαϊκές αγορές «χωρίς μεσάζοντες», γιατί αλήθεια είναι κλειστές από πέρυσι ;

Για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο το οποίο αφορά μισθολογικές διευθετήσεις εργαζομένων, πολύ σωστή η συζήτηση για αυξήσεις μισθών ειδικά για εργαζόμενους σε σημαντικούς τομείς όπως στους υγειονομικούς, στους γιατρούς, στους αστυνομικούς, στους καθηγητές, στους δασκάλους που είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου, αλλά να μην ξεχάσουμε πως συγκεκριμένα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν αυτοί που έφεραν τις μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους, μειώσεις  που έφταναν στο 60% των αποδοχών πριν, χωρίς να το έχουν πει προεκλογικά. Ήταν τα κόμματα που απέλυσαν εργαζόμενους από το Υπουργείο Οικονομικών, που μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως και στο Υπουργείο Παιδείας, όπως και στο Υπουργείο Υγείας, με απολύσεις, διαθεσιμότητες και τα λοιπά. Ήταν τα κόμματα που κατάργησαν το επίδομα στο Υπουργείο Οικονομικών και θέσπισαν την προσωπική διαφορά που είχε ημερομηνία λήξης και ήρθε ο «κακός ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» και την έκανε μόνιμη την προσωπική διαφορά και έλυσε ένα μεγάλο πρόβλημα. Να μην ξεχάσουμε, λοιπόν, ποιοι τα έκαναν.

Πάγια θέση της Αριστεράς είναι η λειτουργία του δημόσιου τομέα και ειδικά των φοροελεγκτικών μηχανισμών, να μην δέχεται κομματικές, επιχειρηματικές, συνδικαλιστικές και άλλες παρεμβάσεις, όπως γινόταν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας . Για το θέμα της Α.Α.Δ.Ε., η δημιουργία της οποίας δεν ήταν προεκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτέλεσμα του συμβιβασμού και της Συμφωνίας του 2015,να θυμίσω ότι κληρονομήσαμε  από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ την Γ.Γ.Δ.Ε. και τις δυσλειτουργίες της και κληρονομήσαμε από άλλο Υπουργό, όχι από  τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή από μένα, τη δέσμευση για πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γ.Γ.Δ.Ε και τη μετατροπή της σε Α.Α.Δ.Ε.

Ερωτήματα που προκύπτουν από το νομοσχέδιο, χωρίς να έχουμε ακούσει ακόμη τους εργαζόμενους, γιατί να μην υπάγεται η Διοίκηση της ΑΑΔΕ στις διατάξεις αυτού του νόμου;  γιατί να υπάρχει «πονηρό παραθυράκι», ώστε ο Διευθυντής του γραφείου της Α.Α.Δ.Ε. να παίρνει περισσότερα χρήματα από Γενικό Γραμματέα Υπουργείου και να παίρνει περισσότερα χρήματα από τον Διευθυντή του Υπουργού Οικονομικών; γιατί οι υπηρετούντες στο γραφείο του Διοικητή να έχουν ειδικά μισθολογικά προνόμια; Να έχουν ειδικά μισθολογικά προνόμια αυτοί που είναι σε δύσκολες ελεγκτικές θέσεις, αυτοί που είναι στα πλοία και κυνηγούν το λαθρεμπόριο, αυτοί που είναι στα σύνορα, αυτοί που είναι σε δύσκολες θέσεις, ναι. Αλλά επειδή κάποιος είναι στο γραφείο του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. θα έχει άλλα μισθολογικά προνόμια, από αυτούς οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή; Αυτά θα απαντηθούν, φαντάζομαι.

Συγκεκριμένα ερωτήματα προκύπτουν για το θέμα της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας, όσο και για το θέμα των προσλήψεων της ΑΑΔΕ ώστε να μην καταστρατηγηθεί η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.

Η θέση μας απέναντι στο νομοσχέδιο, το τι θα ψηφίσουμε και το τι θέση θα πάρουμε σε αυτό το νομοσχέδιο δεν τελειώνει εδώ, συμπαρασύρει το τι θα γίνει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, είτε με την έννοια του «Δούρειου Ίππου», ότι θα έρθετε αύριο και θα πείτε «αυτό που ψηφίστηκε στην Α.Α.Δ.Ε. το πάμε και στα άλλα Υπουργεία», είτε με τη έννοια των ρυθμίσεων.

Αναμένοντας να ακούσουμε τους εκπροσώπους των εργαζομένων, να ξέρετε ότι  στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα, που θα δώσει μάχες για τα δικαιώματά του, μάχες οι οποίες πριν από εννιά χρόνια οδήγησαν στη σύλληψη συνδικαλιστή για αυτά τα ζητήματα. Αυτός ο συνδικαλιστής αθωώθηκε από το δικαστήριο και σήμερα σας μιλάει από αυτό το βήμα. Δεν θα περάσουν εύκολα τέτοιες ενέργειες στο Υπουργείο Οικονομικών, να το ξέρετε σίγουρα.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΙΣ 12-2-2021  ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.

Θεωρούσα ότι η Κυβέρνηση θα μας διευκόλυνε και μετά από τις τοποθετήσεις των φορέων, τουλάχιστον, θα έδινε μία παράταση, θα έλεγε ότι «το αποσύρω, για να γίνει διαβούλευση και για να το ξαναφέρω και να το κουβεντιάσουμε», αλλά, πραγματικά, με εκπλήσσει η στάση. Δεν είναι στάση προσωπική του κ. Βεσυρόπουλου, είναι στάση της Κυβέρνησης. Σε ένα ζήτημα στο οποίο όλοι οι φορείς του Υπουργείου Οικονομικών έθεσαν ζητήματα, όλα τα Κόμματα έθεσαν ζητήματα, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και καλά κάνει ο αγαπητός συμπατριώτης μου Εισηγητής – «συμπατριώτης μου» εννοώ από την όμορφη πόλη που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε και οι δύο – που επειδή είναι Εισηγητής, πρέπει, να πάρει αυτή τη θέση, αλλά καταλαβαίνω από άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που τοποθετήθηκαν ή που συζητήσαμε τα θέματα, που θέτουν, πως όλοι διαφωνούν. Γιατί επιμένετε, να έρθει αυτό το νομοσχέδιο;

Εν τω μεταξύ, σήμερα έγινε και κάτι, το οποίο, εγώ, θα το τονίσω, γιατί ίσως από κάποιους δεν έγινε αντιληπτό. Σήμερα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο. Σήμερα στη Βουλή άνοιξε στο πολιτικό σύστημα της χώρας το κεφάλαιο, που λέγεται «ΑΑΔΕ η επόμενη μέρα». Εμείς, δεν πρόκειται, να μείνουμε σιωπηλοί σε αυτό το ζήτημα και τα λέω αυτά εγώ, – Εισηγητής των σχετικών διατάξεων, λόγω της υποχρέωσης της περιόδου εκείνης- , είχαμε εισηγηθεί σχετικές διατάξεις.

Άνοιξε σήμερα ο διάλογος για την αποτελεσματικότητα των φοροελεγκτικών μηχανισμών επί ΑΑΔΕ, δηλαδή, κάποια στιγμή πρέπει, να συζητήσουμε, τι γινόταν με τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο πριν την ΑΑΔΕ και τι γίνεται μετά και να δούμε τα αποτελέσματα.

Άνοιξε ο διάλογος για την αναδρομή, πώς φτάσαμε από τη ΓΓΔΕ. Θυμάμαι τότε έναν ανεξάρτητο επικεφαλής της, που αργότερα αποφάσισε, να ενταχθεί σε πολιτικό Κόμμα και να επιβραβευτεί αργότερα και μέχρι σήμερα με Υπουργείο. Πρέπει, λοιπόν, να συζητήσουμε, πώς φτάσαμε σε αυτό και πρέπει, να συζητήσουμε το τι φοροελεγκτικούς μηχανισμούς θέλουμε, διότι αυτό το ότι «μια φορά το χρόνο θα έχουμε έναν απολογισμό εδώ, χωρίς να συζητάμε την ουσία του πράγματος»….

Εγώ, θα ξαναπώ το παράδειγμα που έχω πει: Αν η Βουλή ομόφωνα αποφασίσει ότι για να χτυπήσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων, πρέπει, να στοχεύσουμε σε ελέγχους στα διυλιστήρια, αυτό δεσμεύει την ΑΑΔΕ; Όχι. Η ΑΑΔΕ μπορεί, να πει «ευχαριστώ πολύ για τη γνώμη σας, αλλά κατά τη δική μου άποψη, πρέπει, να κάνουμε ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων κι όχι στα διυλιστήρια». Το λέω αυτό, διότι στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυτά λέγαμε, αλλά, δυστυχώς, κάποιοι υπηρεσιακοί κι άλλοι παράγοντες καλυμμένοι πίσω από αυτά, έκαναν διαφορετικά πράγματα.

Ανοίγει, λοιπόν, διάλογος «ΑΑΔΕ η επόμενη μέρα». Θεωρώ, κ. Πρόεδρε της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με όλο το σεβασμό και την αγάπη ότι πρέπει, να πάρετε εσείς μια πρωτοβουλία, να έρθει κάποια στιγμή ο κ. Διοικητής εδώ και να συζητήσουμε τα της ΑΑΔΕ. Διότι, εγώ, δε μπορώ, να φανταστώ ότι στην Ελληνική Επικράτεια θα αρχίσουμε, να φτιάχνουμε ξεχωριστά κρατίδια, όπου θα υπάρχουν ξεχωριστές εξουσίες και ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει.

Επειδή καταλαβαίνω ότι μπορεί κάποιοι από αύριο, να γράφουν και να λένε «ο Αλεξιάδης το ένα, το άλλο κ.λπ.», εγώ θα σας πω τη διαχρονική θέση της Αριστεράς, την οποία έχω εκφωνήσει, πρώτα από όλα ως συνδικαλιστής στο χώρο των εφοριακών. Τη διαχρονική θέση της Αριστεράς με άλλες ιδιότητες την έχω πει και αλλού, την επαναλαμβάνω σήμερα. Εμείς θέλουμε τη λειτουργία όλου του Δημοσίου, αλλά, ειδικά, των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, – διότι ξέρουμε το τι δύναμη έχουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών σε πολιτικές παρεμβάσεις, στο πώς ευνοούνται επιχειρηματικά συμφέροντα, στο πώς ελέγχονται άλλα, στο πώς ευνοούνται πολιτικοί φίλοι, στο πώς καταδιώκονται πολιτικοί εχθροί, στο πώς παρεμβαίνουμε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ.λπ., τα γνωρίζουμε πολύ καλά από την ιστορία «ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ» – εμείς, λοιπόν, θέλουμε λειτουργία αυτών των υπηρεσιών χωρίς πολιτικές, συνδικαλιστικές, εξωθεσμικές γενικά παρεμβάσεις, όπως στις πιο πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως της Αμερικής.

Σήμερα, λοιπόν, συζητάμε ένα νομοσχέδιο όπου όλοι οι φορείς διαφωνούν και, προσέξτε, αυτό σηματοδοτεί και κάτι πολιτικά. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τον Ιούλιο του 2019, όπου όλοι οι φορείς διαφωνούν, γιατί μέχρι τώρα ερχόταν ο κ. Υπουργός, ο κ. Σταϊκούρας – φαντάζομαι θα έρθει να το επαναλάβει στην Ολομέλεια – και μας έλεγε ο τάδε φορέας είπε αυτό, ο δείνα φορέας είπε το άλλο.

Τι θα πουν τώρα που όλοι οι φορείς διαφωνούν;

Μάλιστα, δε διαφωνούν απλά, διαφωνούν με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες και κυρίως διαφωνούν με επιχειρήματα.

Για να μην παρεξηγηθούμε, δε, εγώ είμαι στο Υπουργείο Οικονομικών από το 1987 και γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις, ανάμεσα σε αυτούς που σας μίλησαν είναι σημαντικά και ικανά συνδικαλιστικά στελέχη από το χώρο της Ν.Δ. και από τον χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.. Δεν είναι φανατικοί ΣΥΡΙΖαίοι οι περισσότεροι εξ αυτών, είναι από άλλους πολιτικούς χώρους. Άρα, πρέπει να το λάβετε υπόψη.

Να ξεκαθαρίσω, πρώτα απ’ όλα, κάτι. Δημιουργήθηκε μία παρεξήγηση χθες. Βεβαίως και είναι θετικό να υπάρχει ειδικό μισθολόγιο που να ορίζει, να διευκρινίζει, να περιγράφει και να κατοχυρώνει πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, αλλά και του ΣΔΟΕ, των Κτηματικών υπηρεσιών και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό, όμως, όχι με αυτό το νομοσχέδιο. Άλλο το να αποδεχόμαστε τη γενική αρχή και άλλο να αποδεχόμαστε αυτά που λέει το νομοσχέδιο και κυρίως ως προς την λογική που μπήκε για τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους.

Το Υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται συλλογική δράση. Όταν αύριο μια ομάδα δέκα ελεγκτών παραλάβει ένα μεγάλο σκάνδαλο ή ένα μεγάλο έλεγχο ενός τραπεζικού ιδρύματος ή τεράστιες λίστες επεξεργασίας, δε μπορεί εκεί να υπάρχει η ατομική στοχοθεσία, πρέπει να υπάρχει συλλογική δράση, πρέπει να υπάρχει συλλογική λογική.

Εμείς, λοιπόν, τοποθετηθήκαμε επί του νομοσχεδίου, επανατοποθετούμαστε και αναμένουμε απαντήσεις μέχρι την Ολομέλεια, για να τοποθετηθούμε οριστικά σε συγκεκριμένα άρθρα.

Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η απλή λογική, να απαντηθούν τα ερωτήματα και να μπορέσουμε να πάρουμε συγκεκριμένες θέσεις.

Σε ότι αφορά, μια και είπα για τους εκπροσώπους των φορέων, νομίζω η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων, που μας έφερε κι ένα πολύ μεγάλο υπόμνημα και το οποίο έχω καταθέσει ως αναφορά στη Βουλή – για να υπάρχουν γραπτές απαντήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Οικονομικών – όπως και οι άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς, έθεσαν τα θέματα και πολύ σωστά έθεσαν τα θέματα.

Κύριε Υπουργέ, είστε εδώ ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, δε μπορούν αυτοί οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί, οι βαριές κατηγορίες, μέχρι την Ολομέλεια να μείνουν αναπάντητες. Θα αιωρούνται πάνω από την αίθουσα και, ξέρετε, πολιτικά η σιωπή σε ορισμένα πράγματα σημαίνει την αποδοχή.

Πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις.

Πάμε τώρα στα άρθρα. Το ρώτησα και στον διοικητή της ΑΑΔΕ, μάλλον δε δούλευε το μικρόφωνο εκείνη την ώρα ή το μεγάφωνο και δεν άκουσε τις ερωτήσεις, δεν απαντήθηκαν.

Εγώ θα τις επαναλάβω εδώ. Βεβαίως, εάν δεν απαντηθούν και στο νομοσχέδιο αυτό, θα επανέλθουμε και στο διάλογο που πρέπει να γίνει και με ερωτήσεις κ.τ.λ., για να μην χάνουν χρόνο και οι υπηρεσίες της Βουλής και οι υπηρεσίες ΑΑΔΕ, που έχουν να ασχοληθούν με πιο σοβαρά ζητήματα.

Εξηγήστε μας, γιατί στο άρθρο 1 δεν υπάγονται στις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου ο Πρόεδρος, τα μέλη και ο εμπειρογνώμονας του συμβουλίου διοίκησης της ΑΑΔΕ;

Για το διοικητή να το καταλάβω, γιατί είναι κάτι ξεχωριστό. Θα το συζητήσουμε στο μέλλον τι πρέπει να γίνει και για αυτό.

Οι υπόλοιποι, όμως, γιατί πρέπει να εξαιρούνται από το νομοσχέδιο;

Επίσης, αυτό που ρώτησα και δεν πήρα απάντηση. Στο άρθρο 4 παράγραφος 3, γιατί ο διευθυντής του γραφείου του διοικητή της ΑΑΔΕ κατατάσσεται στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας Π.Ε.; έτσι θα φτάσουμε στο σημείο ο διευθυντής του γραφείου της ΑΑΔΕ να παίρνει πιο πολλά από το διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών;

Όπως δεν καταλαβαίνω στο άρθρο 4 παράγραφος 4, γιατί οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες του Διοικητή της ΑΑΔΕ, οι μετακλητοί υπάλληλοι και τα λοιπά εντάσσονται στις ειδικές ρυθμίσεις που θα ισχύουν;

Επίσης στην ίδια λογική στο άρθρο 11 η ειδική αμοιβή και ο βαθμός θέσης εργασίας στην παράγραφο 3, γιατί οι υπηρετούντες στο γραφείο του Διοικητή της ΑΑΔΕ να λαμβάνουν το 70%;

Τα λέω όλα αυτά, διότι σε άλλα άρθρα πιο πίσω είναι σαφέστατο το ότι αυτοί που αποσπώνται από την ΑΑΔΕ θα έχουν δυσμενή μισθολογική εξέλιξη και εδώ μπαίνει ένα ζήτημα που αφορά, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, το Κοινοβούλιο.

Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων που αποσπώνται σε κοινοβουλευτικά γραφεία θα έχουν δυσμενή εξέλιξη μισθολογική, ενώ οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ ή κάποιων άλλων Υπουργείων που πηγαίνουν στο γραφείο του Διοικητή θα έχουν ευνοϊκή εξέλιξη;

Επίσης, στο άρθρο 12 για το θέμα  των ελάχιστων ορίων αποδοχών – το καταλαβαίνουμε το «τυράκι» της αρχικής κατάταξης και αυτό που κυκλοφορεί σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ότι «θα πάρουμε αυξήσεις» – ναι, κάποιοι στην αρχή θα πάρουν αυξήσεις, αλλά γιατί δεν μπαίνει μια διάταξη μέσα του τι θα γίνει μετά από 3, μετά από 5 και μετά από 10 έτη;  Διότι, αν είναι τώρα στην αρχή να δώσετε σε κάποιους παραπάνω χρήματα και μετά να πέσουν σε μία άλλη κατηγορία, θα είναι πολύ δύσκολη ιστορία.

Εμείς εκτός από το θέμα της κατ΄ άρθρον συζήτησης και, δυστυχώς, δεν έχω άλλο χρόνο να είμαι πιο αναλυτικός, θέλω να τονίσω ότι διαφωνούμε στην απόλυτη εξουσία που με αυτό το νομοσχέδιο χορηγείται στο Διοικητή για μισθολογικές διαφοροποιήσεις. Διαφωνούμε, γιατί δημιουργείται πεδίο δόξης λαμπρό για αδιαφανείς και πελατειακές πρακτικές, ενώ μετά βεβαιότητας θα διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα. Και προσέξτε τη φράση που θα πω αντιλαμβανόμενος τη βαρύτητα «ανοίγουν μεγάλα θέματα διαφθοράς»,  διότι με αυτήν τη διαδικασία θα έχουμε θέματα διαφθοράς που θα προστεθούν σε αυτά που, δυστυχώς, υπάρχουν σε αυτές τις διαδικασίες.

Στο θέμα της υποστελέχωσης της ΑΑΔΕ και στο παράθυρο για προσλήψεις που υπάρχει θέλουμε να πούμε, ότι δεν επιλύεται η υποστελέχωση της ΑΑΔΕ και δημιουργούνται άλλου είδους προβλήματα και πρέπει να απαντηθούν και όπως είπα και πριν αναμένουμε από την κυβέρνηση – δυστυχώς, από το Διοικητή της ΑΑΔΕ δεν είχαμε τις απαντήσεις αυτές – απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα για έναν ουσιαστικό διάλογο.

Ελπίζω να ακολουθήσει ο διάλογος που είπα στην αρχή «ΑΑΔΕ η επόμενη μέρα»,  διότι είναι σίγουρα κάτι που θα απασχολήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας και εμείς, τουλάχιστον, σε αυτό θα πρωταγωνιστήσουμε.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Τρ. Αλεξιάδης φέρνει στη Βουλή τις αντιδράσεις και τα αιτήματα των τελωνειακών υπαλλήλων  

Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Β’ Πειραιά και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, σχετική με την  ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Τ.Υ.Ε.) δια της οποίας ενημερώνουν πως συνεχίζουν την απεργία – αποχή από τη μορφή Αξιολόγησης που προτείνεται από την ΑΑΔΕ και την οποία απορρίπτουν συνολικά, όπως απορρίπτουν και το σχέδιο Ειδικού Μισθολογίου.

Συνεχίζοντας το καθολικό σφυροκόπημα από όλους τους φορείς του κυβερνητικού σχεδίου νόμου για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, στην ανακοίνωσή της η Ο.Τ.Υ.Ε. αναφέρεται σε ένα προσχηματικό και σκόπιμο σχέδιο Ειδικού Μισθολογίου το οποίο πέραν από κάθε πρόβλεψη του Υπαλληλικού Κώδικα, βρίθει ασαφειών, δημιουργεί εύλογες απορίες στο υπηρετούν προσωπικό και δεν συμβάλλει στην εργασιακή ειρήνη στους χώρους εργασίας. Παραθέτοντας σειρά ερωτημάτων προς την Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. και την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα ασφαλισμένων του κλάδου, από τα οποία προκύπτει εμφανής μείωση των αποδοχών τους με την εφαρμογή του προτεινόμενου Ειδικού Μισθολογίου.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ζητά απαντήσεις και ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την ανταπόκρισή του στα αιτήματα της Ομοσπονδίας των Τελωνειακών, οι οποίοι ανακοινώνοντας τη δυναμική συνέχιση του αγώνα τους με την προκήρυξη απεργιών το επόμενο χρονικό διάστημα, εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων της κατηγορίας ΥΕ Καθαριστριών που εργάζονται στις υπηρεσίες τους για την ανανέωση των συμβάσεών τους, ζητούν την ένταξη των τελωνειακών που εργάζονται σε συνοριακά τελωνεία, λιμάνια και αεροδρόμια στο πρόγραμμα εμβολιασμών, διεκδικούν την καταβολή της προσωπική διαφοράς στους νέους συναδέλφους τους, την καταβολή των ΔΕΤΕ, καθώς και την επανένταξη της Τελωνειακής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Οικονομικών.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΙΣ 11/2/2021

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΙΣ 12/2/2021

 

About this author

ΒΟΥΛΗ-ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
 
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Εφορίες Άρτας Πρέβεζας Λευκάδας καταδικάζει απερίφραστα το...
 
Η Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΔΟΥ καταδικάζει το ν/σχέδιο της Κυβέρνησης για τα...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24ωρη Πανελλαδική Απεργία Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 Η Εκτελεστική...
 
Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε η...
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου «Ενίσχυση του...
 
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η τροποποίηση της εγκυκλίου που αφορά στην «πρόληψη...
 
ΑΠΡΙΛΗΣ, 2023 Ένα καλά κρυμμένο μυστικό της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. είναι ότι, οτιδήποτε...
 
Κατατέθηκε τροπολογία στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα...
 
Άρθρο 1 Σκοπός Σκοπός της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης είναι: α)...
 
Να αναφέρουμε εισαγωγικά πως η έννοια της «αξιολόγησης» στο Δημόσιο έχει...
 
Στο νομοσχέδιο καθορίζεται η διαδικασία της αξιολόγησης υπαλλήλων και προϊσταμένων, ενώ...
 
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών Θέμα: «Σε κίνδυνο τίθεται η...
 
Το υπουργείο Εργασίας καταργεί τον ΟΑΕΔ (μετονομάζεται σε ΔΥΠΑ).Ο οργανισμός που ιδρύθηκε το...
 
Θα δώσει επιτέλους λύση το Υπουργείο Οικονομικών στα προβλήματα των υπηρεσιών...
 
Με Αναφορά του προς τoν Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ...
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών...
 
Δημοσιεύτηκε ο νόμος 4807/2021 (Α΄ 96), στις διατάξεις των άρθρων 27...
 
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LARISSANET ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ...
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τις προτάσεις–αποφάσεις...
 
Την κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επιστροφή στον εργασιακό...
 
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας έδωσαν στη...
 
H Βουλή αναμένεται να κυρώσει την ρύθμιση Χατζηδάκη η οποία περιλαμβάνει...
 
Τέλος στο οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις. Καθιερώνεται εβδομάδα 50 ωρών...
 
Ποιος να το περίμενε πως η κυβέρνηση των αρίστων με φωτογραφική...
 
Kανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν...
 
Μέσα στον Απρίλιο καλείται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση το...
 
ΠΑΤΡΑ 24/02/2021    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συνάδελφοι, Η πολιτική ηγεσία της χώρας, μαζί με...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 16.02.2021 Την αφωνία του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Υιοθετούμε ως ΑΣΚΙ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ το κείμενο της Ομοσπονδίας Τελωνειακών (Ο.Τ.Υ.Ε.),...
 
Την πρώτη δικογραφία με βάση τον απαράδεκτο νόμο για τις συναθροίσεις...
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ακούσαμε με προσοχή την συνέντευξη του Πρωθυπουργού μας, στον...
 
του Νεκτάριου Κορδή Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης των» αρίστων» της...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    Ερώτηση 38 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας με...
 
  “Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων  Αναφορά προς τον...
 
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με...
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ Ειδικό μισθολόγιο Α.Α.Δ.Ε. Άρθρο 1 – Πεδίο εφαρμογής 1....
 
Αναλυτικότατη παρουσίαση του νέου σχεδίου νόμου για τα εργασιακά που θα κατατεθεί προς...
 
του Κωστα Παπαδημητρίου Με τον ν. 4735/20 (αρθρα 20-23) ορίζεται ο...
 
Η τροπολογία, που κατατέθηκε στη βουλή, για τις αναδρομικές διεκδικήσεις των...
 
Γνωμοδότηση-«βόμβα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων-αποστράτων! Η...
 
Είναι γνωστό ότι δε διενεργούνται προληπτικά τέστ πουθενά στο Δημόσιο ενώ...
 
Μεσούσης της πανδημίας κι ενώ η οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση...
 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προέδρου του Σωματείου...
 
Για να δείτε την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 15 βουλευτές...
 
Μέτωπο με τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, που συγκροτείται από...
 
Για να δείτε το αναλυτικό κείμενο της ΑΔΕΔΥ για το περιεχόμενο...
 
Με παρέμβασή του, στην τηλεόραση της ΕΡΤ, εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ αποδέχθηκε...
 
ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ… ΕΝΑΣ...
 
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για την κατάργηση πρακτικά των Κτηματικών...
 
Στις 16.7.2014 κατατέθηκε ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετική με την...
 
Στις 8.9.2014 κατατέθηκε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βοιωτίας Γιάννη Σταθά...
 
Το πολυνομοσχέδιο με το άρθρο 13 που αφορά τις κρατήσεις του...
 
Για να δείτε την τροπολογία για την αξιολόγηση που κατατέθηκε στο...
 
Η άκρως επικίνδυνη τακτική από την πλευρά της αστυνομίας, η οποία...
 
Αυτό είναι το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί επίσημα την Παρασκευή 28.3.2014...
 
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ: «Στο δρόμο» παραμένουν εκατοντάδες καθαρίστριες των εφοριών της...
 
17/1/2014 Στη δημοσιότητα τα αδιόρθωτα πρακτικά της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών...
 
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΗN ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ EFORIAKOI.ORG «11-10-2013 Ερώτηση...
 
Κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στρατούλη Δημήτρη, Μητρόπουλο Αλέξη και...
 
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη...
 
Καθορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης και της διαδικασίας ελέγχου επίτευξης των στόχων...
 
Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνεται...
 
Ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον...
 
Με μια σημαντική του ερώτηση στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαδημούλης κάνει...
 
Κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου για τη Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση…...
 
ΦΟΒΟΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η “ΜΑΡΙΔΑ” ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ! ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ...
 
Ερώτηση Π.Λαφαζάνη Προς τους Υπουργούς Οικονομικών – Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και...
 
Προς τον Υπουργό Οικονομικών Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική...
 
Some title Some author
Some excerpt
 
Some title Some author
Some excerpt
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Εφορίες Άρτας Πρέβεζας Λευκάδας καταδικάζει απερίφραστα το...