ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΕΛΛΑΔΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΡΓΑΣΙΑΚΑΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
6 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΑΕΚ- Προοδευτική-δημοκρατική απάντηση των εργαζομένων- Απέναντι στη φτώχεια και τον αυταρχισμό

Πατώντας, είναι αλήθεια, πάνω στο πρόσφορο έδαφος της δημοκρατικής υστέρησης που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές, η κυβέρνηση της ΝΔ, από τη πρώτη στιγμή επιτέθηκε στα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία. Ταυτόχρονα με τον νόμο για το ψευδώνυμο επιτελικό κράτος «έχτισε» τον ασφυκτικό καθεστωτικό έλεγχο κάθε πτυχής της κρατικής λειτουργίας.

Οι φετινές κινητοποιήσεις με αφορμή την ΔΕΘ, θα διεξαχθούν στη συγκυρία του ζόφου που σκεπάζει τη χώρα μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Παρακολουθήσεις που είναι πιθανό να μην περιορίζονται μόνο σε πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους, αλλά και πολλούς άλλους πολίτες που δραστηριοποιούνται στη κοινωνική και πολιτική ζωή.

Πρόκειται προφανώς για ζήτημα ύψιστης σημασίας, καθώς συνιστά, εκτροπή που προσομοιάζει περισσότερο σε αυταρχικά-ολοκληρωτικά καθεστώτα, παρά σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Δεν προέκυψε αιφνίδια ως αποτέλεσμα μια πολιτικής «ανορθογραφίας» ή επιχειρησιακών δυσλειτουργιών, καθώς αποτελεί συνέχεια, πολιτικών απομείωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που με συνέπεια εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία τρία χρόνια.

Πατώντας, είναι αλήθεια, πάνω στο πρόσφορο έδαφος της δημοκρατικής υστέρησης που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές, η κυβέρνηση της ΝΔ, από τη πρώτη στιγμή επιτέθηκε στα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία. Ταυτόχρονα με τον νόμο για το ψευδώνυμο επιτελικό κράτος «έχτισε» τον ασφυκτικό καθεστωτικό έλεγχο κάθε πτυχής της κρατικής λειτουργίας.

Να θυμίσουμε πως από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης ΝΔ, ήταν ο περιορισμός, φτάνοντας έως τη συστηματική απαγόρευση, του συνταγματικού δικαιώματος των συναθροίσεων.

Ακολούθησε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, και εν συνεχεία η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, μια πρωτοφανής ενέργεια για τα ακαδημαϊκά δεδομένα παγκόσμια, σε μια προσπάθεια ελέγχου της πανεπιστημιακής ζωής.

Κεντρική θέση στο αντιδημοκρατικό σχέδιο της ΝΔ έχει ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, καθώς, απαγόρευσε ουσιαστικά κάθε απεργιακή κινητοποίηση βάζοντας ταυτόχρονα προσκόμματα και στη λειτουργία των συνδικάτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει τη χώρα, σε μια καθεστωτική κατ’ επίφαση δημοκρατία και είναι χρέος των εργαζομένων να αντισταθούν σε αυτή τη εφιαλτική προοπτική, όχι μόνο γιατί αυτό είναι καταστατική υποχρέωση των εργαζομένων ως πολιτών, αλλά γιατί λιγότερη δημοκρατία, σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις, χειρότερες συνθήκες δουλειάς και περιορισμό της δυνατότητας ανάπτυξης συλλογικών δράσεων.

Η φετινή ΔΕΘ διεξάγεται επίσης στη συγκυρία της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, που αναμφίβολα τροφοδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η θηριώδης όμως κερδοσκοπία που αναπτύσσεται εδώ και πολλούς μήνες στο εσωτερικό της χώρας, έχει ονοματεπώνυμο, γιατί αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την πλήρη απουσία ελέγχων στην αγορά και κυρίως με τις αποφάσεις της για την ενίσχυση των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων.

Πρόκειται στην ουσία για μια ακολουθία κρίσεων, εν μέρει αλληλοτροφοδοτούμενων, που βίωσαν οι κοινωνίες την τελευταία δεκαπενταετία, αφού είχαν προηγηθεί η οικονομική και η υγειονομική κρίση.

Αυτές, οι αλλεπάλληλες κρίσεις, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα ήταν λάθος να αποδοθούν σε μια άσχημη συγκυρία. Δείχνουν τα αποτελέσματα των καταστροφικών πολιτικών που γέννησε ο νεοφιλελευθερισμός, που πια ως “’άταφος νεκρός” περιφέρεται καθορίζοντας τις πολιτικές τόσο της ΕΕ αλλά κυρίως της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ενισχύεται από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο ενέργειας, αφού μετατρέπει ένα κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, με την ταυτόχρονη αδυναμία διαμόρφωσης κρατικών πολιτικών, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ με τίμημα ίσο με την τελευταία επιδότηση για το ρεύμα.

Τα ίδια περίπου συμβαίνουν και στις τιμές των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, απαραίτητων για τη καθημερινότητα των εργαζομένων, που οι τιμές τους είναι πια δυσβάσταχτες, εξανεμίζοντας το μηνιάτικο στις 20 ή ακόμη και στις 15 μέρες από τη μισθοδοσία.

Και όμως, παρ όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ, αδιαφορώντας για τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που διαμορφώνει η συγκυρία, συνεχίζει την προκλητική φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, επιδοτώντας παράλληλα τη κερδοσκοπία από τους φόρους των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δεινή θέση καθώς μετά τη μείωση των μισθών μας μέχρι και 45% από το 2010 και μετά, δεν έχει υπάρξει καμιά αύξηση εδώ και 11 χρόνια. Αποτέλεσμα ο μισθός ενός πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού, για παράδειγμα, να είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό ενός ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, είμαστε πια ένα ραγδαία φτωχοποιούμενο κοινωνικό στρώμα, θύματα μιας εμμονικής πολιτικής, που δεν έχει αμιγώς δημοσιονομικά κίνητρα, καθώς κινητοποιείται από ένα ιδεοληπτικό μίσος για το Δημόσιο και τους ανθρώπους του. Είναι χαρακτηριστικό, πως ακόμη και μια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο που θα ήταν ίση με το ύψος του πληθωρισμού, δεν είναι παρά απειροελάχιστο ποσόν συγκρινόμενο με αυτά που δόθηκαν φέτος με τις απευθείας αναθέσεις στην παρασιτική ελίτ.

Είναι επιτακτική ανάγκη και ζήτημα επιβίωσης, να γίνει προτεραιότητα, ο ανένδοτος αγώνας των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών μας οργανώσεων, με αίτημα τις πραγματικές αυξήσεις μισθών και επιμέρους διεκδικήσεις όπως:

  • την άμεση αύξηση των μισθών στο Δημόσιο στο ύψος του πληθωρισμού
  • την επαναφορά των 13ου και 14ου μισθού
  • την καθιέρωση μηχανισμών εισοδηματικής προστασίας όπως η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή των μισθών, τουλάχιστον όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας.

Παράλληλα, σ’ αυτές τις συνθήκες, που διαμορφώθηκαν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, απαιτούνται πολιτικές που να αντιστρέφουν τη νεοφιλελεύθερη παρακμή όπως για παράδειγμα:

  • η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και η άσκηση ενεργειακής πολιτικής προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και όχι των κερδοσκοπικών funds
  • η κατάργηση της διαπραγμάτευσης της τιμής του ρεύματος από το χρηματιστήριο ενέργειας
  • η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και των ελέγχων αλλά και παρεμβάσεις στο ύψος των τιμών, βασικών προϊόντων.
  • άμεση παρέμβαση, έτσι ώστε να αποφευχθεί η στεγαστική κρίση, που απειλεί ιδιαίτερα τους νεώτερους εργαζόμενους, εξανεμίζοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημά τους

Εδώ και τρία χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαθιδρύει ένα αυταρχικό καθεστώς στερώντας δημοκρατικά, αλλά και εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οδηγώντας σε συνθήκες ακραίας φτώχειας τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της μισθωτής εργασίας.

Είναι προτεραιότητά μας αλλά και αναγκαιότητα η διαμόρφωση μιας πλατιάς συμμαχίας ριζοσπαστικών, προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων και εργαζομένων, ξεκινώντας από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργατικούς αγώνες και φτάνοντας έως το επικείμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, για να σταματήσει επιτέλους

το σπιράλ της ασφυξίας και του σιωπητηρίου,

η ραγδαία φτωχοποίηση των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα,

η έκπτωση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, που ζούμε την τελευταία τριετία.

About this author

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
 
Από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας τα...
 
ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΙΜΑ – ΣΩΖΟΥΜΕ ΖΩΕΣ! Στην αίθουσα του Υπ. Οικ/κών Καραγιώργη...
 
    8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα μνήμης των αγώνων...
 
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ...
 
Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στην επιφάνεια, με άκομψο τρόπο, η προσπάθεια...
 
Με αφορμή, τόσο τα πρόσφατα δημοσιεύματα όσο και το δελτίο τύπου...
 
50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2023: ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ...
 
Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται, φέτος, από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο,...
 
Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για ελευθερία Οι καταιγιστικές εξελίξεις...
 
Η επίθεση της 7ης Οκτώβρη στο Ισραήλ από την Χαμάς  ήταν...
 
Προς: Δ.Σ. Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων Θέμα: Χορήγηση άτοκων δανείων σε...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Με αφορμή το ¨Κίνημα της Πετσέτας¨, ο ΥΠΟΙΚ κος Χατζηδάκης,...
 
Δευτέρα 16 Τρίτη 17 Τετάρτη 18 Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 ΓΙΑ...
 
Κατέπεσε όλο το απαράδεκτο κατηγορητήριο της μηνυτήριας αναφοράς του Βασίλη Σπανάκη...
 
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Εφορίες Άρτας Πρέβεζας Λευκάδας καταδικάζει απερίφραστα το...
 
ΕΝΩ η χώρα ζει μια βιβλική καταστροφή από την κακοκαιρία, έχει...
 
«Ας μη βρίσκονταν εκεί!» Με αυτή την απαράδεκτη και ρατσιστική έκφραση...
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου «Ενίσχυση του...
 
Έχουν αναφερθεί στο Σύλλογό μας καταγγελίες από συναδέλφους σχετικά με το...
 
Συμπληρώνονται φέτος, την 1η του Μάη, 137 χρόνια από την εξέγερση των...
 
Σε διαμαρτυρία και αποκλεισμό του Γ.Λ.Κ. προχώρησαν σήμερα συνάδελφοι που δεν...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Αθήνα, 06.03.2023, Αριθμ. Πρωτ.: 53 Κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης...
 
Αθήνα 4.3.2023 Φτάνει πια, ως εδώ! Όχι άλλο αίμα, όχι άλλες...
 
    Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι… Έτσι κλείνει το Δελτίο ΤΥΠΟΥ...
 
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει η ΠΟΘΑ και η ΟΛΜΕ...
 
Αγαπητοί συνάδελφοι όπως γνωρίζετε βρίσκετε σε εξέλιξη η τριήμερη (1, 2...
 
Την Πέμπτη 16/2/2023 δικάζονται στη Θήβα 5 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου...
 
Συμμετέχουμε μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες και Συλλόγους (ΟΤΥΕ, Σύλλογος Υπαλλήλων...
 
Το 38ο Συνέδριο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με ομόφωνη απόφασή του, στηρίζει την...
 
  Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου2022 ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Οικονομικών Θέμα: Να...
 
ανακοίνωση ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ 1/11/2022 Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου αποσφραγίστηκαν ύστερα από μήνες...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Παναττική Στάση Εργασίας Παρασκευή 7 του Οκτώβρη για τη...
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει την άγρια, απρόκλητη επίθεση των...
 
Οι φετινές κινητοποιήσεις με αφορμή την ΔΕΘ, θα διεξαχθούν στη συγκυρία...
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ Αξιότιμοι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η Ε.Ε. της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. εκφράζει την πλήρη στήριξή της στο...
 
Αποκαλυπτική είναι η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και επιδιώκεται...
 
Η EPSU (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών) με επιτολή της...
 
Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο...
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τις αποφάσεις...
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ εκφράζει την...
 
Τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο Πέμπτη...
 
Δελτίο τύπου Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη...
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της την σχετική...
 
Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΟΙΕΛΕ,  δυο χρόνια...
 
Δεν έχει προηγούμενο, αυτό που συμβαίνει στον ΕΦΚΑ, τις τελευταίες ημέρες, μετά...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πάτρα 2/11/2021 Όχι στη συγχώνευση και τη συρρίκνωση των...
 
Συνάδελφοι – ισες, Εδώ και 6 μήνες δίνουμε καθημερινά την μάχη...
 
Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Αρκετοί...
 
Tο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων,  μετά την δημοσίευση των τριών αμετάκλητων και τελεσίδικων...
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Οι συμβασιούχες...
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι συμβασιούχες καθαρίστριες...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Η ΠΟΕ-ΔΟΥ στηρίζει την κινητοποίηση των καθαριστριών του Υπουργείου...
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Είμαστε οι απολυμένες καθαρίστριες του...
 
Παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Χρ. Σταϊκούρα, ύστερα από παρέμβαση...
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τις ανακοινώσεις...
 
Τη μονιμοποίηση στους δήμους εργαζομένων από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ,...
 
Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής καμία πρόθεση να ανανεώσει...
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τις σχετικές...
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Οι...
 
Ψήφισμα Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ. Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 Για τη μετατροπή...
 
Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Αναστασία...
 
Εικόνες ακραίας αστυνομικής βίας, που προκαλούν αποτροπιασμό σε κάθε δημοκρατικό πολίτη,...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ Με αφορμή τη δίωξη στον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ...
 
Απολύσεις καθαριστών και καθαριστριών σε όλα τα υπουργεία μέσα στις γιορτές,...
 
30 χρόνια μετά… Ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ Στις 9 Γενάρη του...
 
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης,...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αλλαγή ώρας στάσης εργασίας στις 7 Οκτωβρίου για τη...
 
Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσήλωσής της στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών...
 
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος...
 
Some title Some author
Some excerpt
 
Some title Some author
Some excerpt
Από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας τα...