ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ
22 Απριλίου 2020

Καταγγελία της Παρέμβασης Εργαζομένων ΕΡΤ3: Έχει επιβληθεί ιδιότυπο καθεστώς λογοκρισίας

...Η ενημέρωση πλέον γίνεται μονοδιάστατα γύρω από ό,τι καθορίζει η ατζέντα των «υπεύθυνων» ... Κάθε διαφορετική φωνή και κριτική είτε φιμώνεται, είτε στην καλύτερη περίπτωση εμφανίζεται για μερικά δευτερόλεπτα για να υπάρχει και ένα άλλοθι. ... Οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στην μάχη που δίνουν όλοι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή (κυρίως στα Μέσα Ατομικής Προστασίας, αλλά και στο γενικότερο εργασιακό τους περιβάλλον..), θα πρέπει να επισημαίνονται και να δημοσιοποιούνται. Δυστυχώς δεν ακούγεται τίποτα και από τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια αλλά ούτε και από την επίσημη ενημερωτική γραμμή της ΕΡΤ... Έχει επιβληθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς λογοκρισίας...Η ΕΡΤ όμως είναι απαράδεκτη ....όταν δεν αναφέρεται στις διπλάσιες κοστολογήσεις των ιδιωτικών ΜΕΘ, όταν το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται και στηρίζεται σε δωρεές και εθελοντές. Όταν αποσιωπάται ο ίδιος ο «κανόνας» του ΠΟΥ για 3500 ΜΕΘ, ενώ η Ελλάδα έχει πολύ λιγότερες (γύρω στις 650)....Τώρα δεν ακούγεται τίποτα. Ο αυταρχισμός μπορεί να δράσει ανενόχλητα...Αυθαιρεσίες όπως αυτή με τα ΒΑΟΥΤΣΕΡ μέσω των οποίων δίνεται το επιστημονικό επίδομα, από όπου το ¼ της χρηματοδότησης διοχετεύεται σε μια ή δύο εταιρείες που έστησαν το πρόγραμμα, σε άλλες εποχές θα ήταν σοβαρότατα σκάνδαλα.....

Αναλυτικά η Ανακοίνωση:

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ΄ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ.

Β1. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ TH ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΗΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

Υπερασπιζόμασταν πάντοτε την ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό. Κυρίως σε περιόδους κρίσης όπου οι αντιλαϊκές πολιτικές την θέλουν ασφυκτικά ελεγχόμενη για να μπορέσουν να διαμορφώσουν τις αντιδράσεις του κόσμου. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα όπου μια πανδημία αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένες πολιτικές όπου η επιστημονική διάσταση χρησιμοποιείται για να τις αιτιολογήσει ως αναγκαστικές. Ως εκ τούτου για άλλη μια φορά έχουμε το “δεν υπάρχει εναλλακτική” (όπως και στα μνημόνια), άρα στο μονόδρομο “μένουμε σπίτι”, κλείνουμε την πόρτα και δεν μιλάμε. Το “μένουμε σπίτι” όμως δεν είναι απλά ένα υγειονομικό μέτρο είναι και μια πολιτική πρακτική που ρίχνει στους πολίτες το βάρος της ευθύνης της νόσου.

Στην κοινωνία όμως ακούγονται και αντίθετες φωνές και διαφορετικές λογικές για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η νόσος. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης ( ελλιπή ως και ανύπαρκτη  προστασία των εργαζομένων, “κουτσουρεμένη” παροχή εκπαίδευσης, έλλειψη προνοιακής πολιτικής για τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, κλπ), αλλά και την υγειονομική πολιτική τόσο σε ό,τι αφορά τους πολίτες όσο και σε ό,τι αφορά το υγειονομικό προσωπικό.

Η ενημέρωση πλέον γίνεται μονοδιάστατα γύρω από ό,τι καθορίζει η ατζέντα των «υπεύθυνων» ,κάθε μέρα στις 18:00. Κάθε διαφορετική φωνή και κριτική είτε φιμώνεται, είτε στην καλύτερη περίπτωση εμφανίζεται για μερικά δευτερόλεπτα για να υπάρχει και ένα άλλοθι. Ό,τι αποσιωπάται δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί στις αληθινές του διαστάσεις παρά μόνο από τον “περιθωριακό τύπο”. Ο συνωστισμός  των εργαζομένων σε κλειστούς χώρους εργασίας δεν δημοσιοποιείται  από κανένα τηλεοπτικό κανάλι. Προβάλλεται όμως κατά κόρον  ο “συνωστισμός” σε δημόσιους χώρους (με πλάνα παραπλανητικά  ή πλάνα αρχείου), μια εικόνα βολική για να αιτιολογήσει την αμφίβολης υγειονομικής αποτελεσματικότητας απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στην μάχη που δίνουν όλοι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή (κυρίως στα Μέσα Ατομικής Προστασίας, αλλά και στο γενικότερο εργασιακό τους περιβάλλον, όπως η έλλειψη προσωπικού), θα πρέπει να επισημαίνονται και να δημοσιοποιούνται. Δυστυχώς δεν ακούγεται τίποτα και από τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια αλλά ούτε και από την επίσημη ενημερωτική γραμμή της ΕΡΤ, παρά την αντίσταση σε αυτή κάποιων δημοσιογράφων. Έχει επιβληθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς λογοκρισίας.

Δικαιολογημένα τα ιδιωτικά κανάλια με τα 11 εκατομμύρια διαφημιστική δαπάνη που πήραν από την κυβέρνηση να βρήκαν βολική την αποσιώπηση κάθε διαμαρτυρίας από τον χώρο της υγείας. Η ΕΡΤ  όμως είναι απαράδεκτη όταν δεν αναφέρεται καθόλου σε γεγονότα όπως η συνέντευξη τύπου των  νοσοκομειακών γιατρών στις 1/4, και όταν προβάλλει τις κινητοποιήσεις τους στις 7/4, το κάνει με τρόπο αποσπασματικό. Είναι απαράδεκτη όταν δεν αναφέρεται στις διπλάσιες κοστολογήσεις των ιδιωτικών ΜΕΘ, όταν το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται  και στηρίζεται σε δωρεές και εθελοντές. Όταν αποσιωπάται ο ίδιος ο «κανόνας» του ΠΟΥ για 3500 ΜΕΘ, ενώ η Ελλάδα  έχει πολύ λιγότερες (γύρω στις 650).

Μια άλλη διάσταση του ενημερωτικού τοπίου είναι τα σχεδόν μονοθεματικά  δελτία της  ΕΡΤ, που εξαντλούνται σε θέματα γύρω από τον κορονοϊό. Στην κοινωνία όμως συμβαίνουν και άλλα γεγονότα τα οποία η ΕΡΤ πρέπει να καλύπτει , γιατί ως “δημόσια” ραδιοτηλεόραση είναι υποχρεωμένη στην πλήρη, πολυφωνική και ολοκληρωμένη ενημέρωση. Γενικά τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα, αλλά και οι αντιδράσεις σε αυτά, όπως η καύση των απορριμμάτων στον ΤΙΤΑΝ, «θάβονται» πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Οι αυθαιρεσίες της εργοδοσίας τώρα που δεν δουλεύει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν αναφέρονται καθόλου, ενώ οι καταγγελίες και οι αντιδράσεις των εργαζομένων είναι μαζικές. Αυθαιρεσίες όπως αυτή με τα ΒΑΟΥΤΣΕΡ μέσω των οποίων δίνεται το επιστημονικό επίδομα, από όπου το ¼ της χρηματοδότησης διοχετεύεται  σε μια ή δύο εταιρείες που έστησαν το πρόγραμμα, σε άλλες εποχές θα ήταν σοβαρότατα σκάνδαλα. Τώρα δεν ακούγεται τίποτα. Ο αυταρχισμός μπορεί να δράσει ανενόχλητα. Το κόψιμο του ρεύματος  από την ΒΙΟΜΕ με την συνοδεία  ΜΑΤ (δύο κλούβες) , πολύ φοβόμαστε ότι θα είναι μόνο η αρχή.

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει την ΕΡΤ ως κρατικό μέσο, όπως είναι πράγματι (και όχι δημόσιο) να υποστηρίζει τις κρατικές πολιτικές. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να καλύπτουν τις «φονικές» ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν πρόκειται όμως να συνηθίσουμε την πλήρη αποσιώπηση των αντιδράσεων της κοινωνίας σε αυταρχικές και αντιλαϊκές πολιτικές.

Ζητάμε να τηρηθεί ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης και σφαιρική ενημέρωση. Να ακούγεται η κριτική στην κυβερνητική πολιτική όχι μόνο φιλτραρισμένη μέσα από τον λόγο των κομμάτων αλλά και από τις ενδιαφερόμενες κοινωνικές ομάδες. Να ακουστεί η φωνή των γιατρών και νοσηλευτών που ναι μεν τους χειροκροτούμε αλλά δεν τους δίνουμε βήμα να μιλήσουν.  Να δίνεται ο λόγος στα αδύναμα τμήματα της κοινωνίας, κυρίως αυτά που αποκλείονται  από τα μεγάλα μμε.

Στηρίζουμε τους αγώνες για την δημόσια υγεία.

Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στην ΒΙΟΜΕ.

Δεν δεχόμαστε η ενημέρωση να είναι προπαγάνδα.

ΕΡΤ για την κοινωνία και όχι για την εξουσία.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3

ΠΗΓΗ: https://arki.gr/

About this author

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
 
Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ ΑΧΑΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΣ...
 
Οι εργαζόμενοι της υπό συγχώνευση Δ.Ο.Υ. ΣΤ΄Θεσ/νίκης απέστειλαν στον Σύλλογο Εφοριακών...
 
Ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Σύλλογος Εφοριακών Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Χαλκιδικής με αίτημα την αναστολή...
 
Οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά τους! Να αποσυρθεί...
 
Αναλυτικά η Ανακοίνωση: ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ΄ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. Β1. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ TH ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ...
 
Ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΟΕ-ΔΟΥ σχετικά με την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ,...
 
Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Σύλλογος εργαζομένων στις ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων,...
 
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αττικής παίρνει θέση στο απαράδεκτο καθεστώς...
 
Απ’ το Κεράνης… στον ορισμό του Συμβουλίου Διοίκησης της ΓΓΔΕ...
 
Ενημερωτικό σημείωμα εξέδωσε η ΠΟΕ-ΔΟΥ ύστερα από την συνάντηση που είχε...
 
Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα της στελέχωσης του Τελωνείου Προμαχώνα με...
 
Για να δείτε το ενημερωτικό Σημείωμα του Συλλόγου Αττικής για τη...
 
Επιστολή προς τον ΥΠ.ΟΙΚ.κ.Ευκλίδη Τσακαλώτο απέστειλαν και οι τρεις ομοσπονδίες του...
 
Την Τετάρτη 7.9.2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΟΕ-ΔΟΥ με τον Γενικό Γραμματέα...
 
Πατήστε εδώ για να δείτε εξώδικο του Συλλόγου Αττικής & Κυκλάδων, με...
 
Η αμαρτωλή ιστορία του Κτιρίου Κεράνης, είναι πλέον γνωστή. Όπως γνωστή...
 
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΕ-ΔΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ...
 
Με επιστολή που απέστειλε η ΠΟΕ-ΔΟΥ προς τον Υπ.Οικον. κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο,...
 
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, Η ΠΟΕ-ΔΟΥ εδώ και χρόνια σε όλες τις...
 
Συνάδελφοι/σες Ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο σας...
 
Ο Σύλλογος Εφοριακών Νομού Αττικής και Κυκλάδων και το Περιοδικό Φορολογική...
 
ΚΟΡΟΙΔΙΑ & ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Ε. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Είναι πλέον προφανές και...
 
ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΤOΥ ΚΕΡΑΝΗΣ; Η επανενεργοποίηση απ΄...
 
Αγαπητοί συνάδελφοι, Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε για το θέμα...
 
Η 8 Μάρτη είναι παγκόσμια μέρα τιμής για όλες τις γυναίκες,...
 
Ο Σύλλογος Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων διοργανώνει Αποκριάτικο παιδικό πάρτι αποκλειστικά...
 
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τη ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ...
 
Αναπάντητα ερωτήματα και πρακτικές απ’ το παρελθόν Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι Όπως...
 
Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ ΔΟY, απαντάει στις φήμες, περί επιστροφής...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, μέχρι και...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Σύλλογός μας ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ με τον πλέον απόλυτο τρόπο...
 
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Αττικής και Κυκλάδων, καλεί όλους τους...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΠΟΕ ΔΟΥ) Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία...
 
Πραγματοποιήθηκε στις 4.2.2015 η πρώτη συνάντηση του Συλλόγου με την Αναπλ....
 
Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟΥ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3.2.15,...
 
19.1.2015 Παρέμβαση του συλλόγου Αττικής & Κυκλάδων για το θέμα της...
 
31.12.2014 Σημαντική παρέμβαση του Συλλόγου εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Αττικής και Κυκλάδων...
 
30.12.2014 Για να δείτε το έγγραφο που έστειλε ο σύλλογος Αττικής...
 
23.12.2014 Άμεση ήταν η αντίδραση του συλλόγου Αττικής & Κυκλάδων για...
 
19.12.2014 Για να δείτε το Δελτίο Τύπου συγκρότησης του Νέου Προεδρείου...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕ – ΔΟΥ Την πλέον προκλητική αναλγησία απέναντι στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, εμφανίζουν τα αρμόδια...
 
Για να δείτε το ποσό προς επιστροφή ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και επιλέξτε “Εκκαθάριση ΤΕΑΔΥ...
 
Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ – ΔΟΥ (15-9-2014). Για να το διαβάσετε...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία –...
 
ΕΝΦΙΑ : ΛΑΘΟΣ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ή ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΜΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ. ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΑΔΩΝ:...
 
Η ΠΟΕ – ΔΟΥ μετά και την έως σήμερα άρνηση του Υπουργού...
 
21.5.2014: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ Εμείς οι ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ...
 
Κοινή ανακοίνωση της ΠΟΕ ΔΟΥ και της ΟΣΥΟ. Για να την...
 
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης...
 
Για να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ – ΔΟΥ σχετικά...
 
Νέες επιθέσεις στη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας Βόλου και σε εφοριακούς στη...
 
Στο σημείωμα αυτό απεικονίζονται περιληπτικά οι θέσεις του κ. Θεοχάρη, σχετικά...
 
Με επιστολή προς το σύνολο των συναδέλφων, η ΠΟΕ ΔΟY ενημερώνει...
 
Ανακοίνωση της ΠΟΕ ΔΟY, για την αυριανή (29.8.13) Στάση Εργασίας της...
 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ , για να δείτε την ανακοίνωση του Συλλόγου της Σάμου, σχετικά...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΠΟΕ ΔΟΥ, για την επιστράτευση των καθηγητών Η...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΟY Η συνάντηση της Ομοσπονδίας με το σύνολο της...
 
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αττικής και Κυκλάδων, μετά τη συνεδρίασή...
 
Για να δείτε την ανακοίνωση του Συλλόγου Βοιωτίας – Ευβοιας, με...
 
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Νομού Αιτ/νιας στην συνεδρίαση του...
 
Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην...
 
Επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΠΟΕ ΔΟY, με αφορμή την απόφαση της...
 
Με ανακοίνωσή τους, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, καταγγέλουν την απόφαση της...
 
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ «ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΤΟΥ...
 
Some title Some author
Some excerpt
 
Some title Some author
Some excerpt
 
Some title Some author
Some excerpt
 
Some title Some author
Some excerpt
Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ ΑΧΑΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΣ...