Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος, από την δημοσίευση του νόμου 4808/2021, του περίφημου «νόμου Χατζηδάκη», με τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής – Επιθεώρηση Εργασίας….».
Πριν από πέντε μήνες, ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκης, δήλωνε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στα πλαίσια του ορισμού των μελών του ΔΣ, της νέας Αρχής:
«Με τη μετεξέλιξη της Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη Αρχή, στο επιτυχημένο μοντέλο της ΑΑΔΕ ενισχύουμε την προστασία των εργαζομένων και από μια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας υπό τις διαταγές του υπουργού και του γενικού γραμματέα -όπως ήταν επί δεκαετίες- μετατρέπεται σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, με μεγαλύτερα εχέγγυα αξιοπιστίας στα μάτια των τρίτων, που θα επιτελεί πιο αποτελεσματικά, το ελεγκτικό της έργο».
Διακηρυγμένος στόχος μάλιστα, της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όπως δήλωνε ο κ. Υπουργός, ήταν η νέα υπηρεσία «να βάλει τάξη και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της «μαύρης» και κυρίως υποδηλωμένης εργασίας».
Αρχικά προκαλεί απορία, για ποιο λόγο η κυβέρνηση, άφησε «ακέφαλη» την νέα ανεξάρτητη αρχή για σχεδόν ένα χρόνο!
Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία η αγορά εργασίας βρισκόταν σε πλήρη απορρύθμιση και οι εργαζόμενοι, βιώσαν τις χειρότερες ημέρες:
Ποιος μπορεί να ξεχάσει, τα ατυχήματα στην COSCO, με τον θάνατο του λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή, τον ακρωτηριασμό 50χρονου που εργαζόταν σε πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ στην Κοζάνη, τον θάνατο 47χρονου ντελιβερά στην Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες, τους χιλιάδες τραυματισμούς που υπέστησαν εργαζόμενοι, την περίοδο που η πολυθρύλητη Επιθεώρηση Εργασίας, σφύριζε αδιάφορα;
Ποιος μπορεί να ξεχάσει, τις χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες της πανδημίας, τα εξοντωτικά ωράρια και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό;
Ποιος μπορεί να ξεχάσει, τους ανύπαρκτους ελέγχους, για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και επαγγελματικές ασθένειες, το τελευταίο έτος;
Ποιος μπορεί να ξεχάσει, τους μπράβους των εργοδοτών, να παίρνουν πίσω τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα;
Φυσικά τα φαινόμενα αυτά προϋπήρχαν, ωστόσο κανείς ποτέ δεν τόλμησε να πατήσει «pause» στην λειτουργία του (πρώην )ΣΕΠΕ, για σχεδόν ένα χρόνο. Διότι αυτό συνέβη το τελευταίο έτος, όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδρανοποιήθηκαν συνειδητά, για να βρουν οι εργοδότες την καλύτερη ευκαιρία, για να «ξεσαλώσουν».
Την περασμένη Πέμπτη, εργάτης λατομείου στο Μακρυχώρι του δήμου Νέστου, στο νομό Καβάλας, έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, πέφτοντας από μεγάλο ύψος.
Ακόμα και η ΓΣΕΕ προχθές, απηύδησε από την κατάσταση αυτή και εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία δηλώνει: «Έχουμε κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας. Έχουμε απαιτήσει να ληφθούν μέτρα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Εκ του αποτελέσματος όμως φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι έχουν κλειστά τα αυτιά τους στην κραυγή αγωνίας μας»…
Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει απουσία ελέγχων, την ώρα που η κυβέρνηση είχε μετατρέψει το ΣΕΠΕ σε απλό παρατηρητή.
Αλλά, αφού φιλοτιμήθηκε ο κ.Χατζηδάκης να ορίσει τη νέα ηγεσία, ας δούμε ποιον όρισε επικεφαλής για να προστατέψει(;) τους εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία:
Ένα διευθυντικό στέλεχος το οποίο αποτέλεσε τον προσωπάρχη, σε μεγάλες επιχειρήσεις! Σύμφωνα με το βιογραφικό του νέου Διοικητή: «ο νέος Διοικητής έχει διατελέσει Διευθυντής Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων σε σειρά μεγάλων επιχειρήσεων. Από τις θέσεις αυτές έχει διευθύνει πολυπληθείς ομάδες στελεχών και υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα…».
Αναφέρεται επίσης ότι: «Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, εργάστηκε ως Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην Toyota Hellas, στην Alpha Bank Σερβίας (68 καταστήματα-800 υπάλληλοι), στην Εγνατία Τράπεζα (70 καταστήματα- περισσότεροι από 800 υπάλληλοι) και στην Sprider Stores (100 καταστήματα- 1.600 υπάλληλοι). Εργάστηκε επίσης ως Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην Folli-Follie (1.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα και 3.000 παγκοσμίως)…».
Για όσους γνωρίζουν, τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των μεγάλων επιχειρήσεων, εκεί που είτε δεν υπάρχουν σωματεία είτε αν υπάρχουν, έχουν την «σφραγίδα» και την έγκριση της διοίκησης, είναι αδιανόητο ο προσωπάρχης μιας επιχείρησης, που βασική του αποστολή ως διευθυντικό στέλεχος, είναι να «ξεζουμίζει» και να συνθλίβει τα εργατικά δικαιώματα, να προΐσταται σε μια τόσο ευαίσθητη, για τους εργαζομένους, θέση.
Η τεχνογνωσία, που αποκτούν τα γνωστά αυτά στελέχη της αγοράς, που στην ουσία λειτουργούν ως «τσιλιαδόροι της εργοδοσίας», είναι ακριβώς τέτοια, που αντιστρατεύεται πλήρως, τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Οι προσωπάρχες είναι εκείνοι που στις μεγάλες επιχειρήσεις, κάνουν την λεγόμενη «βρώμικη δουλειά» για την εργοδοσία. Είναι εκείνοι που τρέχουν τις λεγόμενες «εθελούσιες» αποχωρήσεις, εκείνοι που εντατικοποιούν την εργασία, για να φορτώσει με κέρδη η μεγαλο-ιδιοκτησία, εκείνοι που θα κόψουν τις άδειες και τα επιδόματα, εκείνοι που απολύουν στο όνομα του αφεντικού κλπ.
Ένα τέτοιο στέλεχος, η κυβέρνηση προέκρινε ότι, πρέπει να ηγηθεί του βασικού ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας, στην τρέχουσα συγκυρία, που η παραβατικότητα χτυπάει κόκκινο(βλ. έναρξη τουριστικής σεζόν).
Σε προχθεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΤ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό) κάνει λόγο για πάρτι αυθαιρεσίας. «Με το καλημέρα τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να παρανομούν με αδήλωτους εργαζόμενους, με εργαζόμενους να υπερβαίνουν το νόμιμο ωράριο, ενώ στην Ομοσπονδία μας φτάνουν καθημερινά δεκάδες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργοδοτικής νομοθεσίας. Μόλις προχθές στην Μύκονο σε ελέγχους της Τουριστικής αστυνομίας ελέγχτηκαν 6 επιχειρήσεις και βρέθηκαν να παρανομούν οι 5 από αυτές», τονίζει η ΠΟΕΕΤ.
Η κυβέρνηση έχει βαρύτατη ευθύνη, γιατί απαξίωσε και διέλυσε το ΣΕΠΕ, αποποιούμενη, την πολιτική ευθύνη και εποπτεία.
Η κυβέρνηση έχει βαρύτατη ευθύνη, γιατί άφησε ακέφαλο τον ελεγκτικό μηχανισμό στην πιο κρίσιμη στιγμή.
Η κυβέρνηση έχει βαρύτατη ευθύνη, γιατί έβαλε την Επιθεώρηση Εργασίας «στον πάγο», δίχως να την ενισχύσει με έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα.
Η κυβέρνηση έχει βαρύτατη ευθύνη, γιατί υποθάλπτει τελικά, την εργοδοτική παραβατικότητα.
Η κυβέρνηση έχει βαρύτατη ευθύνη, γιατί «έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».
(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι δικηγόρος – εργατολόγος)
Πηγή: www.re-union.gr