Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔOY, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εκπροσώπων Δ.Σ. των συλλόγων όλης της χώρας.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας, τα Δ.Σ. κατέθεσαν τις απόψεις τους (πολλοί σύλλογοι είχαν στείλει ήδη τις αποφάσεις – προτάσεις τους στην ΠΟΕ Δ Ο Υ) για τον απολογισμό αλλά και το πρόγραμμα δράσης του κλάδου. Για πρώτη φορά (μετά την επιμονή των παρατάξεων ΑΣΚΙ – ΔΑΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ) δόθηκε η δυνατότητα να ακουστούν οι απόψεις των εκπροσώπων των Δ. Σ., ΠΡΙΝ τις ψηφοφορίες, για τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης.
Τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνεδρίαση αφορούσαν:
• Tον απολογισμό της απεργιακής κινητοποίησης στις 29 – 30/12.2011, όπου οι παρατάξεις (εκτός των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), αλλά και η πλειοψηφία των εκπροσώπων των Δ. Σ., αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπήρχαν, ως προς την προετοιμασία της απεργίας (λόγω της καθυστερημένης προκήρυξης αυτής) αλλά και στο γεγονός ότι η απεργία δεν στηρίχτηκε απ’ όλους, στο βαθμό που απαιτούνταν. Ταυτόχρονα επισημάνθηκαν τα λάθη, που διευκόλυναν το δικαστήριο, να κηρύξει την απεργία μας παράνομη, καθώς και το γεγονός ότι η Ε.Ε., δέχτηκε με ”κατεβασμένα χέρια” την απόφαση του δικαστηρίου, αδυνατώντας ακόμα και να συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει έστω, την κατάσταση.
• Το θέμα των ελεγκτών Βεβαίωσης και Είσπραξης, όπου οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, δέχτηκαν σκληρή κριτική για τη στάση που κρατάνε το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το θέμα. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε από πλήθος ομιλητών, ότι ουσιαστικά αδιαφορούν για την απόφαση του συνεδρίου (την οποία και οι ίδιοι ψήφισαν) και με τη στάση τους, αποδέχονται τη δημιουργία του σώματος των ελεγκτών.
• Το θέμα της αγωγής κατά των Σπινέλλη – Λέκκα. Και σε αυτό το θέμα, επισημάνθηκαν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου (14.12.2011), η οποία προέβλεπε την άμεση άσκηση ένδικων μέσων, κατά όσων συκοφαντούν τον κλάδο. Πίσω από αυτήν όμως την καθυστέρηση, αποδείχτηκε ότι κρύβεται η υπαναχώρηση ορισμένων. Έτσι ενώ στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο (που ελήφθη και η σχετική απόφαση) κανείς δεν προέβαλε ενστάσεις για την αναγκαιότητα άσκησης ένδικων μέσων (αλλά το αντίθετο η πρόταση έβρισκε παντού ένθερμους υποστηρικτές) στο Γενικό Συμβούλιο, ΔΑΚΕ και ΔΑΣ, κατέθεσαν την αντίθεσή (!!) τους στην προοπτική αυτή. Έτσι η μεν ΔΑΚΕ υποστήριξε ότι η προηγούμενη απόφαση ελήφθη ”εν θερμώ”, ενώ η ΔΑΣ υποστήριξε ότι τα προβλήματα ”δεν λύνονται με δικαστικές αποφάσεις” (χωρίς βέβαια να έχει ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο). Φυσικά κανείς εκ των δύο, δεν είχε καταθέσει την διαφωνία του, ούτε στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιου, αλλά ούτε και στις πρώτες συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής. όπου ομόφωνα είχαν καταλήξει ακόμα και στην επιλογή του δικηγόρου, που θα αναλάμβανε την υπόθεση!.
• Το θέμα της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου, στο οποίο πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τα όσα γίνονται και ανέφεραν πολλά παραδείγματα με τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα. Η ΑΣΚΙ κατέθεσε πρόταση για την άμεση σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, με στόχο τη διατύπωση συγκεκριμένης πρότασης απ’ την πλευρά της Ομοσπονδίας, την οποία και θα αντιτάξουμε στις επιλογές διάλυσης της κυβέρνησης.
• Το θέμα των Στεγαστικών Δανείων ήταν ένα από αυτά που επίσης κυριάρχησαν. Η ομοσπονδία, ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες του υπουργείου οικονομικών (υπάρχει ήδη σχέδιο πρότασης), ενώ η ΑΣΚΙ κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος προς την κατεύθυνση ουσιαστικής ρύθμισης των δανείων.
Κατά τη διαδικασία της συνεδρίασης η Εκτελεστική Επιτροπή κατέθεσε απολογισμό δράσης, ο οποίος ουσιαστικά αποτελούσε μια απλή καταγραφή των γεγονότων και σε καμιά περίπτωση, δεν έκανε την απαραίτητη εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα αλλά και τη σκοπιμότητα των όποιων επιλογών της, το τελευταίο διάστημα.
Η ομοσπονδία δεν κατέθεσε γραπτό κείμενο για τον προγραμματισμό δράσης του επόμενου διαστήματος! Η ΠΑΣΚΕ έκανε προφορικά την πρότασή της, την οποία και υπερψήφισε η ΔΑΚΕ, (με εξαίρεση το σημείο που αφορούσε την δικαστική αγωγή κατά των Σπινέλλη – Λέκκα).
Η ΑΣΚΙ κατέθεσε και μοίρασε στο σύνολο των συμμετεχόντων (πριν την έναρξη του Γ. Σ.) σειρά προτάσεων που αφορούσαν:
1. Τον απολογισμό δράσης (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να το δείτε).
2. Τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να το δείτε).
3. Ψήφισμα – απόφαση που αφορούσε την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών μας (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να το δείτε), το οποίο και υπερψηφίστηκε.
4. Ψήφισμα – απόφαση που αφορούσε τις τοποθετήσεις προϊσταμένων (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να το δείτε), το οποίο και υπερψηφίστηκε (εκτός της τελευταιας πρότασης η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τις άλλες παρατάξεις).
5. Ψήφισμα – απόφαση που αφορούσε την απαγόρευση πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, να προσλαμβάνονται, μετά την αποχώρησή τους από το υπουργείο, σε ιδιωτικές εταιρίες που παίρνουν δουλειές του υπουργείου (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να το δείτε). ΠΡΟΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ.
6. Ψήφισμα – απόφαση που αφορούσε τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να το δείτε).
Το σύνολο των προτάσεων που κατέθεσε η ΑΣΚΙ υπερψηφίστηκε και από την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
Τέλος υπερψηφίστηκε η πρόταση του συναδέλφου Μπαρμπαρίτσα Θεοφάνη, (Γενικού Συμβούλου της ΔΑΚΕ) για στήριξη των συναδέλφων της ΔΕ κατηγορίας, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου η απώλεια έστω και μιας οργανικής θέσης, καθώς και η πρόταση που κατέθεσε ο συνάδελφος Σιμιτζής Θωμάς, εκπρόσωπος της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, για δημιουργία Ομοσπονδίας Υπουργείου Οικονομικών και κατάθεση προσφυγών κατά του ενιαίου μισθολογίου, και του ΕΟΠΥ.
Αποφασίστηκε επίσης, η κατανομή των θέσεων που θα έχουν οι παρατάξεις στα τμήματα της ΠΟΕ Δ Ο Υ (Φορολογική Επιθεώρηση, Ταμείο Αλληλοβοήθειας, Πολιτιστικό Τμήμα) ανάλογα με τα ποσοστά που είχαν στο συνέδριο. Η ΑΣΚΙ τόνισε ότι πρέπει στο Γενικό Συμβούλιο να συζητηθεί το πλαίσια δράσης των τμημάτων και να μην αντιμετωπιστούν απλά οι θέσεις κάποιων, σαν ευκαιρίες για απαλλαγή από υπηρεσιακά καθήκοντα. Τόνισε δε ότι οι εκπρόσωποί της, θα κινηθούν με τη λογική της ανιδιοτελούς προσφοράς και της δράσης για την εκπλήρωση του σκοπού που θα έχει η συγκεκριμένη θέση ευθύνης τους. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, δεν πρότειναν αντιπροσώπους και ”κατήγγειλαν” την όλη διαδικασία, ως διαδικασίας μοιράσματος θέσεων. Αναμένουμε να διευκρινίσουν, αν θεωρούν ότι η ομοσπονδία πρέπει να έχει τμήματα και πως θα λειτουργήσουν αυτά.
Η ΑΣΚΙ θεωρεί ότι είναι αναγκαίο ΠΡΙΝ το Γενικό Συμβούλιο, να υπάρχει συνεργασία των παρατάξεων (μεταξύ όσων βέβαια το επιθυμούν), για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος σε ψηφοφορίες και διαδικαστικά θέματα. Πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα, σε διαδικασίες που θα επιτρέπουν το γόνιμο διάλογο, τη σύνθεση, την ενότητα και θα αναδεικνύουν τις δυνατότητες για κοινές δράσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ την ΔΗΜΟΣΙΑ συνεργασία με οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε θέμα. Γι’ αυτό και πριν το Γ. Σ., καταθέσαμε γραπτή πρόταση για τη διαδικασία και τους χρόνους ομιλιών. Η πρότασή μας έγινε αποδεκτή από ΠΑΣΚΕ – ΔΑΣ, ενώ ομιλητής της ΔΑΚΕ, την κατήγγειλε σαν… παράδειγμα της ”σύμπλευσης” ΠΑΣΚΕ – ΑΣΚΙ!!!. Επειδή τα ωραία ανέκδοτα μας αρέσουν το ακούσαμε και αυτό. Το άλλο όμως, με τις διαφωνίες ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, στο απολογισμό, τον προγραμματισμό, τους ελεγκτές βεβαίωσης και είσπραξης κπλ, είναι μάλλον καλύτερο!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα παραπάνω δεν αποτελούν πλήρη πρακτικά της συνεδρίασης του Γ. Σ., παρά μόνο πρόχειρες σημειώσεις, η δημοσίευση των οποίων έχει ως στόχο την ενημέρωση των συναδέλφων.