Δρομολογείται είσπραξη και διαχείριση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως ανήγγειλε στο Mega o Πρωθυπουργός
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ (ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2013 08:00)
Η μεταβίβαση από την κεντρική διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της είσπραξης και διαχείρισης του φόρου ακινήτων, σε ανταποδοτική μάλιστα βάση όπως συμβαίνει στις περισσότερες δυτικές χώρες, είναι μία από τις μεγάλες αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση για το επόμενο έτος.
Παρότι ο Πρωθυπουργός είπε, στη συνέντευξή του στο Mega, ότι η συζήτηση για αυτή την αλλαγή αρχίζει τώρα μέσα και από τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ιδέα που έχει ωριμάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και ήδη έχει ανάψει πράσινο φως από τον κ. Σαμαρά για να ξεκινήσει η διαδικασία μετάβασης.
Είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει να εκτονώσει και το βαρύ κλίμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του κυβερνητικού συνασπισμού για το επίμαχο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών – ο ίδιος ο κ. Σαμαράς φρόντισε να επισημάνει πως η πρόταση για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας στους ΟΤΑ έχει υποβληθεί από πολλούς βουλευτές. Το μήνυμα είναι ότι το σχέδιο της ενιαίας φορολόγησης που προωθεί η κυβέρνηση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς έπεται μεγάλη μεταρρύθμιση.
ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ. Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι εμφανίζονται να τηρούν στάση αναμονής για την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης από την κυβέρνηση χωρίς στη συντριπτική τους πλειονότητα να είναι επί της αρχής αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το ενδεχόμενο μείωσης ή και κατάργησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) θα στερούσε από τους δήμους πάνω από 2,57 δισ. ευρώ σύμφωνα με όσα έχουν προϋπολογιστεί για το 2014, ενώ το αντίστοιχο ποσό ήταν για το 2013 στα 2,88 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πιθανή αντικατάσταση από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα έφερνε στα ταμεία τους 2,9 δισ. ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο νόμος της ενιαίας φορολόγησης θα ισχύσει για το 2014, καθώς έχει κλειδώσει η σχετική συμφωνία με την τρόικα και δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για άμεσες ανατροπές. Το επόμενο έτος, ωστόσο, θα προωθηθεί το σχέδιο μεταβίβασης της αρμοδιότητας στους ΟΤΑ, μειώνοντας σε αντίστοιχα μεγέθη και το βάρος της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η αλλαγή αυτή αναμένεται να συνδυαστεί και με ένα σύστημα ακόμη πιο αυστηρής παρακολούθησης της οικονομικής διαχείρισης των δήμων. Σύστημα παρακολούθησης, ως γνωστόν, στους ΟΤΑ (παράλληλα με τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς) έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία, καθώς ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το 2013, και προειδοποιεί εγκαίρως για τους δήμους που κινούνται στο κόκκινο.
ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Με την είσπραξη και διαχείριση του φόρου ακινήτων από τους δήμους, η φορολογική επιβάρυνση δεν θα είναι ενιαία, αλλά θα αποφασίζεται σε τοπικό επίπεδο, ενώ οι τοπικοί άρχοντες θα αναλαμβάνουν και την ευθύνη, παράλληλα με το πολιτικό κόστος, για τη φορολογική πολιτική τους. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα δίνει έμφαση στον ανταποδοτικό χαρακτήρα του, όπερ συνεπάγεται ότι κάθε δήμος θα έχει περιθώριο αυξομειώσεων ανάλογα με τα πλεονάσματά του, τα έργα υποδομής και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες του