Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χ. Θεοχάρης, στην τελευταία του συνάντηση με την ΠΟE ΔΟY. Όταν τέθηκε το ζήτημα της δέσμευσής του, για τη διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας, αρνήθηκε να το κάνει.
Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγούμενη συνάντηση, είχε δεσμευτεί με απόλυτο τρόπο για την κατοχύρωση των θέσεων, αποδεχόμενος μάλιστα και το αίτημα της ΠΟΕ ΔΟY να το επιβεβαιώσει και εγγράφως. Απάντηση όμως σε σχετικό έγγραφο της ομοσπονδίας δεν υπήρξε και αντ’ αυτού στην τελευταία συνάντηση παρέπεμψε στο Στουρνάρα και στο ”staffing plan”, που ετοιμάζεται όπως είπε, για το υπουργείο. Στη διαδικασία δηλαδή της καταγραφής των αναγκών, των θέσεων και του αριθμού των υπαλλήλων που χρειάζονται.
Ως επιβεβαίωση μάλιστα των όσων είπε ο Θεοχάρης έρχεται το αναλυτικό άρθρο στην Ημερησία του τριημέρου (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), σύμφωνα με τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας των staffing plans, η οποία θα καθορίσει και ποιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο.
Μόνιμο κριτήριο θα αποτελεί, σύμφωνα με όσα διαρρέονται και δημοσιεύονται, η συνεχής αξιολόγηση των υπαλλήλων και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στους στόχους που κάθε φορά θέτει η υπηρεσία.
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι θα υπάρχουν ”δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων” καθώς και το γεγονός ότι ”θα τρέξει για τα επόμενα έτη και σύστημα σταθερής αξιολόγησης και απομάκρυνσης ακατάλληλων υπαλλήλων”.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν για άλλη μια φορά, ότι οι προσωπικές επιλογές και διαδρομές, καθώς και η αποδοχή διαδικασιών συμβολαίων αποδοτικότητας, όχι μόνο δεν διασφαλίζουν το εργασιακό μέλλον όσων τα επιλέξουν, αλλά πιθανότατα να θέτουν τους εαυτούς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η λύση δεν βρίσκεται σε ατομικές επιλογές. Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ που θα αντιστέκονται στις δεδομένες πλέον επιλογές των απολύσεων.