του Γιάννη Τόλιου (διδάκτωρ οικονομικών, συνάδελφος και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας)
Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να ακούει κανείς τον κ. Σαμαρά να τάζει «φοροελαφρύνσεις», όταν στον προϋπολογισμό 2015 προβλέπεται ξεκάθαρα αύξηση φόρων κατά 1,4 δις ευρώ!
Και μάλιστα αυτή η αύξηση είναι εξαιρετικά υποεκτιμημένη καθώς δεν περιλαμβάνει τα νέα μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με την τρόικα (e-mail Χαρδούβελη): κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, κατάργηση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κά), κορύφωση φοροεπιδρομής στο πεδίο του φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
Λεηλασία λαϊκού εισοδήματος και μικροιδιοκτησίας.
Η φορομπηχτική φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ αποτελεί μνημείο άδικης φορολόγησης διότι υπολογίζεται με βάση τις υπέρογκες πλασματικές αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007 και οδηγεί σε λεηλασία της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας χωρίς μάλιστα να προστατεύει την πρώτη κατοικία. Επομένως, τέτοια φορολόγηση ακινήτων είναι φορολόγηση επί ανύπαρκτης αξίας, δυσανάλογη με τη φοροδοτική ικανότητα των υποκείμενων σε αυτήν. Επιπλέον, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, είχε προβλεφθεί να γίνει το 2012, αλλά αναβλήθηκε για το οικονομικό έτος 2016 (εφαρμογή νέων αξιών τον Ιανουάριο του 2017).
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ελάχιστα αναλογικός φόρος και δεν λαμβάνεται υπόψην τη μειωμένη λόγω της κρίσης, φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι ο κ.Σαμαράς στη ΔΕΘ επιβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησής ήταν να συνεχίσει την υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και ακίνητων περιουσιών, ενώ αντίθετα υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους, όπως για παράδειγμα μείωση ανώτατου φορολογικού συντελεστή. Δηλαδή φοροελαφρύνσεις στους «έχοντες και κατέχοντες». Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 2015 τέθηκε σε λειτουργία ο νόμος που επιτρέπει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες, ενώ ουδέποτε σταμάτησαν οι πλειστηριασμοί για χρέη στις εφορίες. Μιλάμε πάντα για πρώτη κατοικία.!!
Ταυτόχρονα η ανάλγητη φορολογική πολιτική της συγκυβέρνησης εκδηλώνεται με την απαράδεκτη συνέχιση της εξίσωσης των φόρων στα καύσιμα παρά το αρνητικό της αποτέλεσμα. Η οριακή μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% (όταν η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έπεσε κατά 1/3) οδηγεί σε αμελητέα μείωση της τιμής του λίτρου (6-7 λεπτά) και αποτελεί κοροϊδία για τους πολίτες. Η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης, απέτυχε παταγωδώς, τόσο εισπρακτικά (η ζήτηση καταβαραθρώθηκε συμπαρασύροντας τα φορολογικά έσοδα) όσο κοινωνικά (στέρηση θέρμανσης), καθώς περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά. Αντί για κατάργηση ο κ. Σαμαράς προτιμά μπαλώματα ενώ κωλυσιεργεί σκανδαλωδώς στην καταπολέμηση λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής στα καύσιμα (εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης πετρελαιοειδών). Τέλος, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν έδωσε καμία ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες, καθώς η ρύθμιση των 100 δόσεων αφορά μόνο οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ και δεν συνδέεται, ως ποσοστό, με το εισόδημα των φορολογουμένων.
Ρεαλιστικές και κοινωνικά δίκαιες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ
Απέναντι σε αυτή την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την υλοποίησης, εδώ και τώρα, μιας ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα έχει ως βασικούς άξονες:
1) ένα απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που θα αναδιανέμει τον πλούτο από τους λίγους στους πολλούς
2) αφορολόγητο όριο για τα φυσικά πρόσωπα στις 12.000 ευρώ και προοδευτική φορολογική κλίμακα με μείωση της επιβάρυνσης στα χαμηλότερα εισοδήματα
3) ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και βασικό κριτήριο την πληρωμή συγκεκριμένου ποσοστού επί του ετήσιου εισοδήματος
4) πολιτική βούληση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κυρίως των μεγαλοφοροφυγάδων (λίστες Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λονδίνου κτλ), off-shore εταιρειών και επιχειρηματικών ομίλων (τριγωνικές συναλλαγές, κτλ)
5) κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θεσμοθέτηση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο όριο 350-400.000 € με βάση νέες αντικειμενικές αξίες, κά.
Στις 25 Γενάρη θα γίνει λοιπόν η αρχή. Η αρχή της προοδευτικής ανατροπής, να ανοίξει ο δρόμος μιας ελπιδοφόρας προοπτικής για τον ελληνικό και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.
(*) δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», 24.1.15