πηγή: www.real.gr (2.1.2013) τoυ Σωτήρη Καψώχα
Έντεκα δράσεις, με επώδυνα μέτρα, πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τις τρεις τελευταίες δόσεις του δανείου ύψους 14,8 δισ. ευρώ.
Αιχμή των νέων παρεμβάσεων που ζητεί η τρόικα αποτελούν οι απολύσεις στο Δημόσιο. Οι επικεφαλής της τριμερούς χρηματοδότησης καταφθάνουν στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να θέσει σε εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να «κυλήσει» απρόσκοπτα η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου του πρώτου τριμήνου.
Μπορεί να πέρασε αρκετός χρόνος απουσίας των διεθνών ελεγκτών από τα ελληνικά δρώμενα, αλλά οι γνώριμες φιγούρες των Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ ξαναμπαίνουν στην καθημερινότητα των πολιτών για να τους θυμίζουν ότι το μνημόνιο βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της τρόικας, για την αποδέσμευση των δόσεων του Ιανουαρίου (9,2 δισ. ευρώ), Φεβρουαρίου (2,8 δισ.) και Μαρτίου (2,8 δισ.) περιλαμβάνονται 11 προαπαιτούμενες δράσεις.
Πρόκειται για:
– Την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου το αργότερο μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.
– Την τοποθέτηση ειδικού γραμματέα εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών, με αυξημένες αρμοδιότητες και πενταετή θητεία.
– Την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
– Την ολοκλήρωση της διαδικασίας στελέχωσης των υπουργείων, με τον καθορισμό του αριθμού των υπαλλήλων που θα αποχωρούν από το Δημόσιο μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.
– Την εφαρμογή της ρήτρας αυτόματων περικοπών στις δαπάνες σε περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους.
– Τη δημιουργία νέου κανονισμού λειτουργίας των ΔΕΚΟ, που θα προβλέπει την απόλυση των διοικήσεων και την παύση των κρατικών επιχορηγήσεων σε περίπτωση που δεν τηρείται ο στόχος περιστολής δαπανών.
– Την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, αρχής γενομένης από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση ποσοστών σε εταιρείες όπως ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΛΑΡΚΟ, τα ΕΛΤΑ, την πώληση ακινήτων, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης και την παραχώρηση υποδομών. μεταξύ των οποίων 37 περιφερειακών αεροδρομίων.
– Την αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου και την αποφυγή δημιουργίας νέων οφειλών.
– Την αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των φαρμάκων.
– Τη δημιουργία μηχανισμού αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
– Τη ριζική ανασυγκρότηση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, με ταυτόχρονη τήρηση των κριτηρίων ελέγχου και απόδοσης εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πρόσφατα ότι ο δρόμος είναι τραχύς και δύσκολος και το παραμικρό στραβοπάτημα κοστίζει ακριβά, αφού σε περίπτωση αποκλίσεων στο οικονομικό πρόγραμμα, θα αναγκάσει την κυβέρνηση να επιβάλλει έκτακτα μέτρα.