Συνάντηση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας (Νικολακόπουλος, Μπασματζίδου, Μέρκος, Χρηστάκος, Κουσκουλής, Νιτσιόπουλος, Σταυράκη, Μποτζάκης, Υφαντή) με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα την Παρασκευή 7.9.12 στο Υπουργείο Οικονομικών. Η συνάντηση επιδιώχθηκε και πραγματοποιήθηκε ενόψει της λήψης των νέων μέτρων και των εξελίξεων που αφορούν τον κλάδο.
Στη συνάντηση, ο υπουργός προσήλθε με μια σύμβουλό του και προσδιόρισε τη χρονική διάρκεια αυτής, στη μισή περίπου ώρα.
Οι επικεφαλείς της αντιπροσωπείας έθεσαν με την ακόλουθη χρονική σειρά, τα ζητήματα:
1. Προτάσεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα το υπουργείο οικονομικών και οι υπηρεσίες μας.
2. Ζητάμε ηθική στήριξη και αποκατάσταση (ίσως μάλιστα αυτό να είναι και το πιο σημαντικό θέμα που απασχολεί τον κλάδο).
3. Οι προτάσεις της ΤΡΟΙΚΑ, (όπως αυτές διαρρέουν σε διάφορα site) και αφορούν την λειτουργία των υπηρεσιών μας, δεν απέχουν και πολύ από τις δικές μας (θα θέλαμε μάλιστα να μας δώσετε επίσημα το πλήρες κείμενο των εκθέσεων αυτών).
4. Δεν υπάρχει υπεύθυνος (κεντρικά) που να συντονίζει το ζήτημα της Μηχανοργάνωσης.
5. Ο κόσμος συρρέει στις ΔΟY και το προσωπικό δεν επαρκεί να τον εξυπηρετήσει. (υπηρετούν σήμερα περίπου 9.500 υπάλληλοι, όταν οι οργανικές θέσεις ήταν προ μνημονίου περίπου 16.000). Κατά συνέπεια η κατάσταση θα επιβαρυνθεί αν έχουμε και επιπλέον αποχωρήσεις προσωπικού.
6. Υπάρχει και το θέμα των αμοιβών, όπου ήδη έχουμε υποστεί μεγάλες μειώσεις και θα θέλαμε να δείτε αν υπάρχει η δυνατότητα, το ποσό που προβλέπεται να κοπεί τους επόμενους μήνες, να παγώσει όπως πάγωσε και το κονδύλι των 100 εκατ. που αφορούσε το επίδομα επίτευξης στόχων.
7. (Μετά από παρέμβαση της συμβούλου του υπουργού για το θέμα της αξιολόγησης) Δεχόμαστε να μπούμε σε μια διαδικασία συζήτησης, αν οι στόχοι τεθούν με το σωστό τρόπο και λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες ύφεσης που επικρατούν στην κοινωνία.
8. Ποια είναι η θέση του υπουργείου για τη δημιουργία της Ανεξάρτητης αρχής που φέρεται να προτείνει η ΤΡΟΙΚΑ;
9. Ανάγκη επαναλειτουργίας της ΣΕΥΥΟ.
10. Μεγάλος αριθμός ληστειών στις ΔΟY και κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα (πολιτών ή υπαλλήλων).
11. Ύπαρξη μεγάλης φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα στην επαρχεία, όπου δεν εκδίδονται αποδείξεις.
12. Ανάγκη επαναλειτουργίας των απογευματινών συνεργείων ελέγχου, ως μέσο πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και αποκατάστασης των επιπλέον μειώσεων στις αποδοχές μας, αφού η νέα περικοπή είναι θεσμοθετημένη.
13. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και να σας κάνουμε προτάσεις.
14. Ο ρόλος της Οικονομικής αστυνομίας και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων κλπ κλπ
Ενδιάμεσα μέλος της αντιπροσωπείας, παρενέβη και ζήτησε η συζήτηση να επικεντρωθεί κυρίως στα δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους. Το αν θα υπάρξουν νέες απολύσεις και αν θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών. Τα υπόλοιπα ζητήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν σε κάποια άλλη συνάντηση, εφόσον το υπουργείο επιθυμεί πραγματικά να ακούσει την άποψη και τις εμπειρίες των ανθρώπων που εργάζονται στις υπηρεσίες, κάτι που μέχρι σήμερα καμιά πολιτική ηγεσία δεν έχει κάνει.
Της εμβόλιμης αυτής παρέμβασης, ακολούθησε η συνέχιση, από τους επικεφαλείς, της καταγραφής των παραπάνω θεμάτων, με ιδιαίτερα μάλιστα αναλυτικό τρόπο (διάρκειας 45 λεπτών) και με τη χρήση παραδειγμάτων.
Ο υπουργός στα ελάχιστα λεπτά που μίλησε ανέφερε:
• Από εμένα θα έχετε (όπως μου ζητάτε) την ηθική στήριξη (”…θα είμαι δίπλα σας.”).
• Η μηχανοργάνωση προχωράει. Ο Θεοχάρης κάνει καλή δουλειά….
• Βρισκόμαστε σε μια φάση που πρέπει να περιορίσουμε το κράτος, το οποίο διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια.
• Όλη η Ελλάδα έχει πρόβλημα και εξαγγέλλει απεργίες…
• Την περίοδο αυτή κάνουμε μόνο μειώσεις
• Θα εφαρμοστεί κανονικά ότι προβλέπεται για μειώσεις μισθών και προσωπικού.
• Μάλλον θα πρέπει να είσαστε και ευχαριστημένοι που δεν σας ανακοινώνω και επιπλέον περικοπές, πέραν όσων δρομολογούμε.
(Οι παραπάνω σημειώσεις δεν αποτελούν πλήρη πρακτικά της συνάντησης και στόχο έχουν να αποτυπώσουν
το κλίμα της συνάντησης και τις απαντήσεις του υπουργού).