Συνεδρίασε την Παρασκευή 30.3.2012 στην Αθήνα το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟY. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (με βάση την οποία συγκλήθηκε) αφορούσαν τον απολογισμό του τελευταίου διαστήματος (από την προηγούμενη συνεδρίαση της 31.1.2012, μέχρι και σήμερα) και τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα.
Η συνεδρίαση έγινε με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή Δ.Σ. όλης της περιφέρειας.
Τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση αφορούσαν:
1. Η έντονη κριτική που ασκήθηκε στις δύο μεγάλες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, για τους δισταγμούς που εκφράζανε όλο το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την ανάγκη και τη χρησιμότητα σύγκλισης του Γενικού Συμβουλίου. Αποτέλεσμα αυτών των ”δισταγμών” ήταν η καθυστερημένη και όχι καλά προετοιμασμένη σύγκλισή του Γ. Σ., η οποία μάλιστα έγινε με την επίκληση των καταστατικών προβλέψεων, σύμφωνα με τις οποίες είναι υποχρεωτική η συνεδρίαση τουλάχιστον μια φορά μέσα στους δύο μήνες.
2. Η άσκηση έντονης κριτικής για καθυστερήσεις και αδυναμίες υλοποίηση των αποφάσεων του προηγούμενου Γενικού Συμβουλίου (31.1.2012), αλλά και του συνεδρίου του κλάδου (Δεκέμβριος του 2011). Μεγάλος αριθμός Γενικών Συμβούλων, αλλά και εκπροσώπων των Δ.Σ., εκφράσανε την έντονη κριτική τους, για τη στάση της Ομοσπονδίας απέναντι σε όλες τις δυσμενείς εξελίξεις που προβλέπονται για το αμέσως επόμενο διάστημα και τους αγώνες που πρέπει να οργανωθούν.
3. Η ενεργή συμμετοχή μεγάλου αριθμού Δ.Σ. στη διαδικασία του Γενικού Συμβουλίου, τα οποία μάλιστα προσήλθαν στη συνεδρίαση έχοντας συνεδριάσει πριν και αφού έλαβαν συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες και κατέθεσαν.
4. Αρκετοί σύλλογοι, είτε με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων (όπως ο σύλλογος του Έβρου), είτε με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων κατέθεσαν την πλήρη εναντίωσή τους στα σχέδια αναδιοργάνωσης και το κλείσιμο των υπηρεσιών. Αποφάσεις για τις οποίες υπήρξε η δέσμευση απ’ την πλευρά της ομοσπονδίας, ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν στη διαμόρφωση της συνολικής της θέσης, για το ζήτημα της αναδιοργάνωσης.
Ως προς τις αποφάσεις που ελήφθησαν, αυτές θα μπορούσαν περιληπτικά να συνοψιστούν στα παρακάτω:
1. Απόφαση για την έναρξη διαδικασιών ενημέρωσης των συναδέλφων, με συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων με ημερήσια διάταξη τα ζητήματα των απολύσεων, των νέων μειώσεων στου μισθούς, το κλείσιμο των υπηρεσιών, των ιδιωτικοποιήσεων κλπ και λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις μέσα από την παραπάνω διαδικασία βάσης.
2. Απόφαση καταδίκης του Διαγωνισμού των Ελεγκτών και κάλεσμα των συναδέλφων να μην συμμετέχουν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ταυτόχρονα αποφασίστηκαν συγκεντρώσεις έξω απ’ τα εξεταστικά κέντρα, όταν και όπου το υπουργείο αποφασίσει να επαναλάβει τη διαδικασία του ”διαγωνισμού”. Η παραπάνω πρόταση ψηφίστηκε από το σύνολο των Γενικών Συμβούλων και των παρατάξεων με εξαίρεση την παράταξη την ΠΑΣΚΕ.
3. Αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση των αποθεματικών της Β’ επικουρικής σύνταξης και η έκδοση ενημερωτικού εντύπου που θα ενημερώνει τους συναδέλφους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προς την κατεύθυνση της επίλυσής του η ομοσπονδία.
4. Απόφαση ανάληψης πρωτοβουλιών για τη στήριξη και υιοθέτηση του αγώνα των 200 περίπου καθαριστριών μερικής απασχόλησης, οι οποίες βρίσκονται και στην πρώτη γραμμή κινδύνου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του προσωπικού και εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες. (Στη συνεδρίαση του Γ. Σ. διανεμήθηκε επιστολή από αντιπροσωπεία αυτών, καθώς και στοιχεία που αποδεικνύουν το δίκαιο του αιτήματός τους, για μετατροπή των συμβάσεων τους, σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
5. Απόφαση στήριξης του Τ. Αλεξιάδη, στην δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί εις βάρος του, αλλά και καταδίκης της απόφασης του υπουργείου για τη διενέργεια ΕΔΕ εις βάρος συναδέλφων, που σύμφωνα με το υπουργείο παρεμπόδισαν την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού της Αθήνας.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σε δύο περιπτώσεις πρόεδροι Δ. Σ. (και στελέχη της ΠΑΣΚΕ) τοποθετήθηκαν στην διαδικασία εκφράζοντας τις προσωπικές τους απόψεις και όχι τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων όπως είχαν υποχρέωση. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο, αναφερόμενοι στο διαγωνισμό, να στραφούν εναντίων στελεχών της ΑΣΚΙ και της ΔΑΣ, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ, υιοθετώντας την άποψη του υπουργείου περί παρεμπόδισης της διαδικασίας και άρα της αναγκαιότητας για τη διενέργεια της ΕΔΕ.