Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ • 60% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΓΙΑ 12 ΜΗΝΕΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ
Τη δεξαμενή των ανέργων ανοίγει η κυβέρνηση φτάνοντας την εργασιακή εφεδρεία μέχρι και στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα.
Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έκλεισε με την κυβέρνηση να αποδέχεται τη διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας ακόμα και για φορείς γενικής κυβέρνησης, όπως ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ θέτει τις βάσεις και για την επέκτασή της στον στενό δημόσιο τομέα, όταν ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα.
Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας, που ψηφίστηκε με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, εκτός από τους αναδιαρθρωμένους φορείς θα συμπεριλάβει και γενικότερα «τη γενική κυβέρνηση, στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα» δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για να αφήσει αμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης και στον στενό δημόσιο λέγοντας: «Θέλουμε πιο πολύπλοκα νομικά εργαλεία για να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του στενού δημόσιου τομέα».
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για τη δημιουργία μιας «δεξαμενής εργασιακής εφεδρείας», όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι του ευρύτερου και σχεδόν του στενού δημόσιου τομέα θα περάσουν σε εργασιακή αργία. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα συνεχίζουν να αμείβονται μόνο για 12 μήνες με το 60% του βασικού μισθού τους και θα μπουν σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ για την πρόσληψή τους. Στη διάρκεια του έτους, αν κάποιος συνάψει οποιασδήποτε μορφής εργασιακή σχέση (αορίστου ή ορισμένου χρόνου), διακόπτεται η καταβολή των αποδοχών του. Αν δεν καταφέρουν να προσληφθούν μέσα στο χρόνο αυτό, ουσιαστικά τους ανοίγουν το δρόμο της ανεργίας.
Παράλληλα προχωράει με ταχείς ρυθμούς και το ενιαίο μισθολόγιο, που θα εφαρμοστεί τόσο στο στενό Δημόσιο όσο και στους φορείς της κυβέρνησης και τις ΔΕΚΟ φέρνοντας νέα μείωση αποδοχών.
Ως προς την εργασιακή εφεδρεία ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη αποστείλει εγκύκλιο σε όλα τα υπουργεία, ώστε να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατόν, η λίστα με το πλεονάζον προσωπικό. «Δεν είναι δυνατόν να ανέχεται κάποιος να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς αντικείμενο σε φορείς που δεν καταργούνται» είχε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι εξαιρείται η κεντρική διοίκηση.
Για τη διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας σε επιπλέον φορείς πέραν αυτών που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, όπως είχε πει ο υπουργός, αρκεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο, το πλεονάζον προσωπικό εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης που καταρτίζονται χωριστά για κάθε νομικό πρόσωπο από το ΑΣΕΠ. Για την ένταξή τους στους πίνακες αυτούς ισχύουν κριτήρια, όπως τυπικά προσόντα, εμπειρία, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις κ.λπ. Από τους πίνακες κατάταξης το προσωπικό μπορεί να:
1 Μεταφέρεται ύστερα από αίτησή του με την ίδια σχέση εργασίας σε φορείς του Δημοσίου, εφόσον υπάρχουν αιτήματα των φορέων αυτών για πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού σε ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων.
2 Επιλέγεται ύστερα από αίτησή του κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται για απασχόληση προσωπικού ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.
3 Προηγείται έναντι όλων των υπόλοιπων κατηγοριών για την επιλογή υποψηφίων για μερική απασχόληση.
4 Αποχωρήσει κατ’ εξαίρεση με εθελουσία έξοδο βάσει ειδικού προγράμματος.
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από την ΑΔΕΔΥ, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ένταξη στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας του προσωπικού που υπηρετεί σε διάφορους Οργανισμούς -ακόμη και ΝΠΔΔ- σε συνδυασμό και με τις δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης περί πλεονάζοντος προσωπικού «ανοίγει το δρόμο» για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο.
πηγή: Ελευθεροτυπία