Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας είναι αφιερωμένη στον διαρκή αγώνα για επίτευξη ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλλα. Είναι αφορμή για να γίνει μια υπενθύμιση των αλλαγών που χρειάζονται αλλά και να τιμηθούν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο που με αποφασιστικότητα και θάρρος παίζουν σημαντικό ρόλο στις κοινωνίες τους.
Ιστορικά κατά την διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού στις Βερσαλλίες ζητούσαν “ελευθερία ,ισότητα, αδελφότητα” . Στις ΗΠΑ οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μαρτίου του 1857 στην Ν. Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους.
Το 1908 15.000 γυναίκες παρέλασαν στους δρόμους της Ν. Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου.
Ενώ η πρώτη τήρηση της ημέρας της γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Ν. Υόρκη η 8η Μαρτίου προτάθηκε από την Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί ως μια “Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας ”
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και το 1977 ορίστηκε από τον ΟΗΕ η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Η σημασία της γυναίκας καθώς και ο ρόλος της στην κοινωνία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Μια γυναίκα είναι ταυτόχρονα σύζυγος, μάνα, κόρη εργαζόμενη νοικοκυρά. Οι ευθύνες όλο και μεγαλώνουν. Γι΄αυτό και σε κάθε γυναίκα αξίζει να αναγνωριστεί η προσφορά της.
Στις μέρες μας ο Γεν. Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντέρες εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας προειδοποιεί για την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο για τα δικαιώματα των γυναικών η οποία «εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας».
Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται, απειλούνται και καταπατώνται σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς παρέθεσε μια σειρά κρίσεων όπως η μητρική θνησιμότητα, κορίτσια που απομακρύνονται από το σχολείο, νεαρά κορίτσια που εξαναγκάζονται σε πρόωρο γάμο.
Το κίνημα αμφισβήτησης, που έγινε στόχος αιματηρής καταστολής με εκατοντάδες νεκρούς, εκδηλώθηκε στο Ιράν μετά τον θάνατο τη 16η Σεπτεμβρίου 2022 της Μαχσά Αμινί, 22χρονης που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών εξαιτίας υποτιθέμενης παραβίασης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Οι διαδηλώσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών προοδευτικά μεταμορφώθηκαν σε ευρύτερο κίνημα, εναντίον του κληρικαλιστικού καθεστώτος, το οποίο εξαπλώθηκε στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, ακόμα και στα σχολεία, παρά την εντατικοποίηση της καταστολής.
Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και επιβλαβών στερεοτύπων έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό μεταξύ των φύλων στην τεχνολογία και την επιστήμη.
Ο Γκουντέρες έκανε έκκληση για συλλογική δράση παγκοσμίως από τις Κυβερνήσεις, την κοινωνία, τον Ιδιωτικό τομέα προκειμένου να υπάρξει εκπαίδευση, βελτίωση στην κατάρτιση δεξιοτήτων και να υπάρξουν επενδύσεις για την γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος των φύλλων.
Όμως και το κίνημα metoo έφερε τεράστιες αλλαγές και ανατροπές στην σύγχρονη κοινωνία και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες. Έδωσε φωνή στις γυναίκες όλου του κόσμου να μιλήσουν ανοιχτά για όλες τις μορφές βίας που είχαν υποστεί και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στην σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και την βία κάθε μορφής, που έχει ως κύριο στόχο την προτροπή δημοσιοποίησης περιστατικών.
Είναι μακρύς ο κατάλογος των διακρίσεων λόγω φύλου κατά των γυναικών και πολλοί οι τομείς που το γυναικείο κίνημα θα πρέπει να αγωνιστεί. Τα αιτήματα για ουσιαστική ισότητα, είναι πάντα επίκαιρα και πρέπει να μας παρακινούν για περαιτέρω αγώνες. Ο δρόμος όμως αυτός δεν είναι μοναχικός. Συναντά τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται και διεκδικούν.
- Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα στο δρόμο των αγώνων των γυναικών παγκοσμίως .
- Απαιτούμε μισθούς, εργασιακά δικαιώματα και πολιτικές για την ένταξη γυναικών που βρίσκονται κοινωνικά αποκλεισμένες και χρειάζονται υποστήριξη.
- Διεκδικούμε ίση συμμετοχή γυναικών και αντρών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων 50/50.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΥΦΑΝΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ
Δείτε το έγγραφο: 8Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ