Η κυβέρνηση παύει να έχει την ευθύνη για τους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους και εργατικές διαφορές. Την Πέμπτη τίθεται σε διαβούλευση το ν/σ.
Η πληροφορία αυτή, την οποία δημοσιοποίησε αποκλειστικά η Εφ. Συν. σήμερα, είχε προκαλέσει αναστάτωση και ανασφάλεια στους υπαλλήλους και τα στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Οι επιθεωρητές είχαν ήδη πολλά προβλήματα με την υποκατάσταση του έργου τους από την Αρχή Διαφάνειας κατά τη φάση των ελέγχων εν μέσω πανδημίας και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την έξοδό τους στο άγνωστο.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη δεχτεί τα πυρά της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, ενώ θα τεθεί σε διαβούλευση την Πέμπτη. Παράλληλα, τα Συνδικάτα καλούν σε συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη 13 Μάη στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, ενώ κλιμακώνουν τον αγώνα τους προετοιμάζοντας νέα απεργιακή απάντηση.
Η συνέντευξη για την παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον υπουργό Εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Αντιμεταρρύθμιση η μεταρρύθμιση Χατζηδάκη»
Με άρθρο του για το Εργασιακό, ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, Δ.Ν. – εφέτης, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «εκτιμά ότι εντάσσεται στη λογική των αντιμεταρρυθμίσεων του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου». Αναφερόμενος στην επικείμενη αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου των υπερωριών στις 150 ώρες τον χρόνο σε βιομηχανία και λοιπούς κλάδους, υποστηρίζει ότι η «η εξίσωση των υπερωριών στους δύο διαφορετικούς κλάδους όχι μόνο δεν οδηγεί στο αριθμητικό όριο της χαμηλότερης επιβάρυνσης για τον εργαζόμενο, αλλά ούτε καν στο υψηλότερο.
Δημιουργείται ένα νέο όριο, 25% πιο αυξημένο από τον ανώτατο αριθμό υπερωριών και 50% περίπου από τον κατώτατο, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην υποχρεώνονται σε πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, που οδηγεί σε αύξηση του κόστους και μείωση των κερδών, αλλά να στηρίζονται στον μεγαλύτερο βαθμό έντασης της εργασίας των ήδη απασχολουμένων» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζοντας ότι «η σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση πραγματώνεται στις διατάξεις που προβλέπουν την αύξηση της ημερήσιας εργασίας στις 10 ώρες χωρίς επιπλέον αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση και χωρίς προηγούμενη συλλογική συμφωνία».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΨΙΝΗ – EFSYN
ΠΗΓΗ:https://re-union.gr