πηγή: Η Αυγή (Μορφονιός Νίκος)
Δεν προλαβαίνει να μετρά τις αρνήσεις εφαρμογής της αξιολόγησης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς μέχρι και ο “εκ των κυβερνητικών εταίρων” περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός χαρακτήρισε χθες αντισυνταγματικό και μη αξιοκρατικό το σύστημα της ποσόστωσης.
Ο κ. Σγουρός, αναφερόμενος στο νέο σύστημα αξιολόγησης, το χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό» και πως λειτουργεί «κατά παρέκκλιση των αρχών της αξιοκρατίας και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος… Η ποσόστωση δεν είναι νοητή με δεδομένους τους αριθμητικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί εκ των προτέρων. Αξιοκρατία με ποσόστωση δεν γίνεται”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, πάντως, τάχθηκε επί της αρχής υπέρ της αξιολόγησης των υπαλλήλων, καθώς “η αξιολόγηση και η μέτρηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων αποτελεί ένα αυτονόητο και απαραίτητο εργαλείο για κάθε φορέα. Πρέπει όλοι να τις επιζητούν και να μην τις φοβούνται. Για να πάψει ο στιγματισμός και η απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων. Για να μην μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι”, κατέληξε.
Ράπισμα και από την Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
Στο μεταξύ, μετά το υπόμνημα-ράπισμα κατά της αξιολόγησης από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, και η Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης χαρακτηρίζει το νέο σύστημα “ανορθολογικό, άδικο και διάτρητο”, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του. Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση υπογραμμίζει ότι το ΥΔΜΗΔ αγνόησε “τις σοβαρές ενστάσεις σε ό,τι αφορά τη συνταγματικότητα του σχετικού νόμου, που έχουν διατυπωθεί από την ίδια την Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής”, ενώ αποδίδει στην ηγεσία του υπουργείου “εμμονή” σε ένα “σύστημα που πρωτοεφαρμόστηκε στο Δημόσιο πριν από 23 χρόνια, απέτυχε, αποσύρθηκε και από τον ιδιωτικό τομέα (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Microsoft) και επανέρχεται στο προσκήνιο ως μεταρρύθμιση για να διαλύσει την κρατική μηχανή”.
Επιπλέον, η Ένωση παρατηρεί πως το νέο σύστημα: 1. Στηρίζεται στη σύγκριση των υπαλλήλων μεταξύ τους και όχι σε σχέση με αυτό που έχει εκ προοιμίου συμφωνηθεί ως επιδιωκόμενος στόχος προς επίτευξη. Εισάγει, έτσι, αυθαίρετα την έννοια της «συγκριτικής αξιολόγησης» με τρόπο που δεν συνάδει με τη διοικητική επιστήμη, την παιδαγωγική και άλλα πεδία εφαρμογής μεθόδων αξιολόγησης και δρα διασπαστικά. 2. Στηρίζεται στην υποχρέωση να αξιολογηθούν οι υπάλληλοι με βαθμό διαφορετικό (κατώτερο ή ακόμη και ανώτερο) ανεξαιρέτως πραγματικής απόδοσης. Θα προκύψουν και «άριστοι» που απλώς εντάσσονται στο 25% χωρίς να το αξίζουν, είτε γιατί οι πραγματικοί άριστοι είναι λιγότεροι αριθμητικά και υπάρχει περιθώριο κάλυψης του υπολοίπου είτε γιατί χωρίς μετρήσιμα κριτήρια καθίσταται δυνατή η προώθηση της ευνοιοκρατίας, του πελατειακού συστήματος κ.λπ.
ΣΥΡΙΖΑ: “Δεν αξιολογούμε,δεν αξιολογούμαστε”
Στο πλαίσιο των αντιδράσεων κατά της αξιολόγησης, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως “τα στελέχη, οι βουλευτές, οι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στημνημονιακή διαδικασία της δήθεν αξιολόγησης και καταδικάζουν και καταγγέλλουν απερίφραστα το συγκεκριμένο μέτρο. Ειδικότερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να υλοποιηθεί η απεργία-αποχή των υπαλλήλων από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με την αξιολόγηση”, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.