ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΚΙ
Η κυβέρνηση με διαδικασίες εξπρές ξεπουλάει όχι μόνο τη δημόσια περιουσία, αλλά και υπηρεσίες οι οποίες είναι εντελώς απαραίτητες αλλά και κερδοφόρες για το Ελληνικό Δημόσιο.
Μετά την εκχώρηση μεγάλου μέρους του φορολογικού έλεγχου στους ιδιώτες (ΑΡΘΡΟ 21 του πρόσφατου φορολογικού νόμου) προχωρά και σε νέες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα:
1. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΚΔ) ουσιαστικά διαλύεται, αφού κάτω από την πίεση των τραπεζών, προωθείται η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων λειτουργιών του, λαφυραγωγούνται τα αποθεματικά του και καταργείται ο κοινωνικός και αναπτυξιακός του ρόλος. Ειδικότερα, προβλέπεται ο πλήρης διαχωρισμός των τραπεζικών εργασιών, που σημαίνει ότι σταματάει η χορήγηση στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους στους Δημοσίους Υπαλλήλους, όπως και οι καταθέσεις με ευνοϊκότερο επιτόκιο για τους λαϊκούς αποταμιευτές.
Η επιλογή διάλυσης του ΤΠΚΔ δεν εξυπηρετεί ούτε την οικονομία της χώρας, ούτε την ελληνική κοινωνία, ούτε φυσικά τους Δημοσίους Υπαλλήλους. Εξυπηρετεί μόνο τα στενά συμφέροντα των τραπεζιτών και των πολυεθνικών εταιριών, που θέλουν να αρπάξουν κερδοφόρες δραστηριότητες του Δημοσίου και τα καλύτερα κομμάτια της δημόσιας περιουσίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, οι τράπεζες είχαν κατηγορήσει το ΤΠΚΔ για αθέμιτο ανταγωνισμό, διότι πολλοί αποταμιευτές είχαν μεταφέρει τις αποταμιεύσεις τους στο Ταμείο λόγω του ευνοϊκότερου επιτοκίου. Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το ΤΠΚΔ, να ενδυναμώσει το ρόλο του και να το χρησιμοποιήσει προς όφελος όλο και μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, υποκύπτει στις πιέσεις των τραπεζών και προετοιμάζει την εκχώρησή του σε αυτές. Η ιδιωτικοποίηση του λοιπόν, θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου προοπτικά, αλλά και θα αναγκάσει τους Δημοσίους Υπαλλήλους να απευθύνονται για χορήγηση στεγαστικών δανείων σε τράπεζες, με δυσκολότερες προϋποθέσεις αλλά και υψηλότερα επιτόκια.
2. Η Υπηρεσία Κρατικών Λαχείων (ΥΚΛ), σύμφωνα με ανακοινώσεις της κυβέρνησης ιδιωτικοποιείται. Η Υ.Κ.Λ. επί σειρά ετών (λειτουργεί από το 1929), αποδίδει τεράστια κέρδη στον κρατικό προϋπολογισμό και μάλιστα με ελάχιστο κόστος λειτουργίας. Ενισχύει, επίσης, τα κονδύλια για κοινωνικές παροχές, αφού όλα τα κέρδη του ειδικού κρατικού λαχείου προορίζονται για κοινωνικούς σκοπούς και για ενίσχυση των ιδρυμάτων. Προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Υπηρεσίας Κρατικών Λαχείων είχε γίνει και στο παρελθόν (2003) από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε. Παρόλα αυτά, η όλη διαδικασία είχε αποδείξει ότι η πώληση θα ήταν εντελώς ζημιογόνα για το Δημόσιο και επωφελής μόνο για την ανάδοχο εταιρεία, η οποία θα αποκτούσε μια κερδοφόρα υπηρεσία αντί «πινακίου φακής».
Φυσικά, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το γεγονός ότι πίσω απ’ την ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων, βρίσκονται τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα, στα οποία έχει ανατεθεί εδώ και χρόνια το πρόγραμμα μηχανοργάνωσης του υπουργείου οικονομικών, με τα γνωστά φυσικά αποτελέσματα.
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, που προωθούνται από την κυβέρνηση τάχα για τη «σωτηρία της πατρίδας» εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και μόνο.
Οι Δημόσιες Υπηρεσίες, όμως, αποτελούν περιουσία του Ελληνικού λαού και δεν νομιμοποιείται η κυβέρνηση να την εκχωρήσει στους τραπεζίτες και τους οικονομικούς παράγοντες που νέμονται το δημόσιο πλούτο και είναι συνυπεύθυνοι με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την κατάσταση της χώρας.
Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας θα τους σταματήσουμε.
Όχι στη διάλυση των δημοσίων Υπηρεσιών και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
Όχι στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων.
Ναι στην αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών.