Του Σπύρου Δημητρέλη
Σε νέο γύρο ταλαιπωρίας εξαναγκάζονται χιλιάδες διαχειριστές οι οποίοι με έκπληξη διαπιστώνουν ότι έχει χρεωθεί χαράτσι στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών που διαμένουν.
Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλοί διαχειριστές διαπιστώνουν ότι οι πολυκατοικίες τους χρεώθηκαν με χαράτσι ενώ πέρυσι, τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του φόρου που δικαιολογούνταν τα προβλήματα στην εφαρμογή του φόρου είχαν λάβει λογαριασμούς ΔΕΗ κοινοχρήστων χωρίς χαράτσι. Φέτος που υποτίθεται ότι έχουν διορθωθεί και τα αρχεία υπάρχουν και πάλι λάθη που βεβαίως χρεώνουν τους φορολογούμενους.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σε πολλές πολυκατοικίες έφθασε τις τελευταίες ημέρες ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος για τους κοινόχρηστους χώρους. Στους λογαριασμούς αυτούς, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται ξεκάθαρα η ένδειξη “κοινόχρηστοι χώροι” και η νομοθεσία προβλέπει ότι οι χώροι αυτοί απαλλάσσονται από το χαράτσι, έχει βεβαιωθεί η πρώτη από τις πέντε δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).
Οι διαχειριστές των εν λόγω πολυκατοικιών ξεκινούν τώρα έναν γραφειοκρατικό Γολγοθά προκειμένου να απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων από το χαράτσι. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να συλλέξουν μια σειρά από δικαιολογητικά και να επισκεφθούν έως και τρείς διαφορετικές υπηρεσίες για να γλιτώσουν από το φόρο. Αρχικά θα πρέπει να επισκεφθούν ένα κατάστημα της ΔΕΗ για να ελέγξουν αν στο αρχείο της επιχείρησης υπάρχει στα στοιχεία της παροχής ο ειδικός κωδικός που αφορά σε κοινόχρηστους χώρους. Αν υπάρχει αυτή η ένδειξη και το χαράτσι βεβαιώθηκε τότε θα πρέπει να λάβουν βεβαίωση από τη ΔΕΗ ότι πράγματι οι χώροι που φορολογήθηκαν είναι κοινόχρηστοι. Τη βεβαίωση αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να προσκομίσουν στην εφορία και να υποβάλλουν αίτηση για τη διαγραφή του χαρατσιού.
Στην περίπτωση, που δεν υπάρχει η σχετική ένδειξη για κοινόχρηστο χώρο στο αρχείο της ΔΕΗ τότε ακολουθείται διαφορετική διαδικασία η οποία είναι ακόμη πιο γραφειοκρατική και οδηγεί σε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος για τους φορολογούμενους. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να λάβουν μια βεβαίωση μηχανικού για το γεγονός ότι πρόκειται για κοινόχρηστους χώρους στην οποία θα αναγράφεται και η επιφάνεια των κοινόχρηστων χώρων. Να σημειωθεί ότι οι μηχανικοί χρεώνουν για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης (το σχετικό υπόδειγμά της χορηγούν οι δήμοι) έως και 150 ευρώ. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλουν τη βεβαίωση του μηχανικού στο δήμο. Ο δήμος τους χορηγεί άλλη βεβαίωση περί κοινόχρηστων χώρων την οποία θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλλουν στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα τους χορηγήσει στη συνέχεια άλλη βεβαίωση (η τρίτη) η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στην εφορία που ανήκει το ακίνητο μαζί με μια αίτηση απαλλαγής από το ΕΕΤΗΔΕ. Η εφορία έχει τη δυνατότητα να απαλλάξει αμέσως την πολυκατοικία από το χαράτσι και να χορηγήσει και σχετική βεβαίωση απαλλαγής στον διαχειριστή. Μπορεί όμως η απάντηση να πάρει και μερικές εβδομάδες.
Να σημειωθεί ότι υπαρκτός είναι ο κίνδυνος πολλοί διαχειριστές να μην ελέγξουν αν τους έχει βεβαιωθεί χαράτσι φέτος για τους κοινόχρηστους χώρους καθώς πέρυσι δεν είχε βεβαιωθεί στους λογαριασμούς των κοινόχρηστων χώρων. Στην περίπτωση αυτή οι ένοικοι των πολυκατοικιών θα πληρώσουν φόρο από τον οποίο όμως απαλλάσσονται.