πηγή:www.zougla.gr (Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος)
Με τον πιο περίτρανο τρόπο επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της zougla.gr σχετικά με την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της φορολογικής διοίκησης και την κυβερνητική «χορηγία» των φορολογικών ελέγχων σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.
Επίσημα έγγραφα του σχετικού νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, αποκαλύπτουν με τον πιο καταφανή τρόπο ότι εφεξής οι φορολογικοί έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται στις επιχειρήσεις θα είναι καθαρά ζήτημα… ιδιωτικό.
«Πηγές» της φορολογικής διοίκησης, μιλώντας στη zougla.gr, κάνουν λόγο για ενέργειες οι οποίες θα εκτοξεύσουν τη διαφθορά στα ύψη αφού πλέον οι φόροι θα τίθενται κατόπιν «διαπραγματεύσεων» μεταξύ του ελεγκτή και του ελεγχόμενου.
Ο ελεγχόμενος θα πληρώνει τον ελεγκτή
Στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 83 που φέρει τον τίτλο «Έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης», ξεκαθαρίζεται ότι πλέον οι επιχειρήσεις (οικονομικές οντότητες χαρακτηρίζονται), θα ελέγχονται από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.
Τα ελεγκτικά γραφεία θα διενεργούν ελέγχους και θα συντάσσουν ετήσια έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης, στην οποία θα αναφέρουν αν η υπό έλεγχο εταιρεία έχει υποπέσει σε οικονομικά ατοπήματα.
«Η έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης εκδίδεται μετά από έλεγχο που διενεργείται παράλληλα με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης ως προς την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων σε φορολογικά αντικείμενα. Φορολογικές παραβάσεις καθώς και μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση φόρων που διαπιστώνονται από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία, κατά τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου, αναφέρονται αναλυτικά στο πιστοποιητικό αυτό» αναφέρεται στα έγγραφα χαρακτηριστικά.
«Πώς είναι δυνατόν η εταιρεία που πληρώνεις για να σε ελέγξει να σου καταλογίσει φορολογικές ατασθαλίες. Από την στιγμή που ο ελεγχόμενος πληρώνει τον ελεγκτή, πόσο αντικειμενικός θα μπορούσε να είναι ο έλεγχος; Η συγκεκριμένη ενέργεια θα εκτοξεύσει τη διαφθορά στα ύψη» τονίζει ανώτατο στέλεχος της διοίκησης, μιλώντας στη zougla.gr.
Το «χρυσό» 18μηνο και η επιστροφή Φ.Π.Α.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράγραφος 4 του εν λόγω άρθρου, στη οποία επισημαίνεται ότι σε 18 μήνες από την στιγμή που θα εκδοθεί η φορολογική συμμόρφωση, ο έλεγχος της εκάστοτε επιχείρησης θεωρείται περαιωμένος.
Δηλαδή, μετά από 18 μήνες οι ελεγκτικοί φορείς του κράτους θα θεωρούν ότι ο έλεγχος έχει γίνει κανονικά και δεν χρειάζεται να επέμβουν ώστε να γίνει επανέλεγχος.
Βέβαια, σημειώνεται ότι τα παραπάνω ισχύουν αν δεν έχουν διαπιστωθεί κάποιες φορολογικές παραβάσεις. Πώς όμως να διαπιστωθούν από τη στιγμή που οι εταιρείες που διεξάγουν τους ελέγχους πληρώνονται από τους ελεγχόμενους;
«Μετά το 18μηνο, το κράτος θεωρεί ότι ο έλεγχος της εκάστοτε εταιρείας έχει περαιωθεί και ότι δεν χρειάζεται να επέμβει. Άλλωστε στην παράγραφο 1 ξεκαθαρίζεται ότι αν η έκθεση δεν περιλαμβάνει φορολογικές παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων δεν διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος. Άρα ούτως ή άλλως οι κρατικές ελεγκτικές αρχές μένουν ανενεργές αφού θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο μια ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία να καταλογίσει παραβάσεις στην υπό έλεγχο εταιρεία που στην ουσία είναι ο εργοδότης της» υπογραμμίζει το ίδιο στέλεχος.
Τέλος, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και η επιστροφή Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις θα δίδεται με βάση τα όσα αναφέρονται στο πιστοποιητικό που θα χορηγούν οι ελεγκτικές εταιρείες.
Στη παράγραφο 9 σημειώνεται ότι το Φ.Π.Α. επιστρέφεται ή συμψηφίζεται από το Δημόσιο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλλει αίτηση επιστροφής
β) Η εταιρεία έχει ελεγχθεί και δεν υπάρχουν παραβάσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας και
γ) Διενεργείται ειδικός έλεγχος από τους ίδιους νόμιμους ελεγκτές ή ελεγκτικά γραφεία και εκδίδεται ειδική έκθεση ελέγχου.
«Καταλαβαίνετε τι πάρτι έχει να γίνει» αναφέρει με «νόημα» η φωνή από την άλλη άκρη του ακουστικού.
«Το ΥΠ.ΟΙΚ. έχει χορηγούς»
Η zougla.gr επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εφοριακών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος αναφερόμενος στα επίσημα έγγραφα του νομοσχεδίου, τόνισε ότι η ομοσπονδία τελικά επιβεβαιώθηκε καθώς είχε από καιρό προβλέψει τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών.
«Από καιρό είχαμε εντοπίσει σαν ομοσπονδία ότι το θέμα της αναδιοργάνωσης και όλων των αλλαγών που γίνονται στο ΥΠΟΙΚ έχει χορηγούς. Δηλαδή μεγάλες ελεγκτικές και λογιστικές εταιρείες που από καιρό σχεδιάζουν να πάρουν το κομμάτι του φορολογικού μηχανισμού. Αλίμονο αν μια ιδιωτική εταιρεία αναλάβει να κρατάει τα βιβλία μιας επιχείρησης και το παρακλάδι της αναλάβει να ελέγχει φορολογικά τα βιβλία αυτής» σημείωσε μεταξύ άλλων.