πηγή: www.zougla.gr (Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος)
Εκβιαστικά μηνύματα του τύπου «ή μας καθαρίζεις ή σε… καθαρίζουμε» δέχονται το τελευταίο διάστημα στελέχη της φορολογικής διοίκησης, καθώς γίνονται επανειλημμένως αποδέκτες απειλών από νομικούς εκπροσώπους μεγαλοεπιχειρηματιών ή και πολιτικών προσώπων που έχουν «ανοικτούς λογαριασμούς» με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Ανώτατα στελέχη της φορολογικής διοίκησης αποκαλύπτουν στη zougla.gr ότι πλέον είναι κάτι περισσότερο από συχνό το φαινόμενο νομικοί παραστάτες ελεγχόμενων προσώπων με οικονομική ευμάρεια να επισκέπτονται τα γραφεία ελεγκτών και να τους απειλούν ότι, αν «κάνουν το λάθος και βεβαιώσουν πρόστιμα», θα βρεθούν αντιμέτωποι με αγωγές και μηνύσεις.
Απόρροια των παραπάνω είναι οι επιθεωρητές και οι ελεγκτές να διστάζουν να κοινοποιήσουν και να βεβαιώσουν χρηματικά πρόστιμα, με τον φόβο να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη και αυτομάτως με τη… διαθεσιμότητα.
Απειλούν ελεγκτές μεγάλης δικογραφίας!
Ενδεικτικό του κλίματος τρομοκράτησης είναι ένα περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα πριν από λίγο καιρό σε μια από τις μεγαλύτερες ΦΑΕ της πρωτεύουσας.
Ελεγκτές της υπηρεσίας, που χειρίζονται υπόθεση-σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μάλιστα είχε απασχολήσει και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και απασχολεί και την ελληνική Δικαιοσύνη, δέχθηκαν – σύμφωνα με πληροφορίες- επίσκεψη από τους νομικούς εκπροσώπους γνωστού επιχειρηματία, οι οποίοι -ούτε λίγο ούτε πολύ- τους ανακοίνωσαν ότι, εάν προβούν στην κοινοποίηση οικονομικών προστίμων, θα τους «τσακίσουν» μέσω αγωγών και μηνύσεων.
«Πήγαν στο γραφείο τους και άρχισαν να τους απειλούν ότι, στην ουσία, αν κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει, θα έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη. Είναι πάγια τακτική, ειδικά αυτών που έχουν δύναμη. Ποντάρουν στο γεγονός ότι, κυρίως μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, αν κατατεθεί μήνυση ή αγωγή, ο υπάλληλος παραπέμπεται σε πειθαρχικό συμβούλιο και τίθεται σε αργία. Έτσι, τους εκφοβίζουν» αναφέρει στη zougla.gr ανώτατο στέλεχος της φορολογικής διοίκησης.
Παράβαση καθήκοντος επειδή έκαναν τη δουλειά τους
Επίσης, εντύπωση προκαλεί και η περίπτωση ενός γνωστού πολιτικού προσώπου, το οποίο στράφηκε εναντίον ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης, επειδή επισκέφθηκαν ένα κτήμα που διατηρεί λίγο έξω από την Αττική και τον «ενημέρωσαν» ότι έχει καταπατήσει ξένη περιουσία.
Οι υπάλληλοι έπειτα από έρευνα διαπίστωσαν ότι ο ελεγχόμενος είχε περιφράξει περιοχή η οποία δεν του ανήκε και τοποθέτησαν ένα σίδερο στο κτήμα εν είδει συνόρων.
Αυτό προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του εν λόγω προσώπου, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- τους καθύβρισε, τους απείλησε και στράφηκε εναντίον τους με μηνύσεις κατηγορώντας τους για παράβαση καθήκοντος, καταπάτηση ξένης περιουσίας και κατάχρηση εξουσίας. Αποτέλεσμα ήταν οι υπάλληλοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα…
Μήνυση για τη φορολογική ενημερότητα
Απειλές ωστόσο και… μηνύσεις κατατίθενται και για πολύ πιο ασήμαντα ζητήματα.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ιδιώτης μήνυσε εφοριακό στη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης, επειδή δεν του χορήγησε φορολογική ενημερότητα.
Ο πολίτης επισκέφθηκε την εφορία και ζήτησε ενημερότητα, προκειμένου να προβεί σε κάποια μεταβίβαση.
Όπως διαπιστώθηκε όμως, ο εν λόγω ιδιώτης χρωστούσε στην εφορία και ως εκ τούτου ο υπάλληλος δεν μπορούσε να του χορηγήσει το έγγραφο που ήθελε.
«Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση. Ο φορολογούμενος κατέθεσε μήνυση στον υπάλληλο για τη δικαιολογημένη άρνησή του να του δώσει ενημερότητα, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να παραπέμπεται αβάσιμα σε πειθαρχικό συμβούλιο και πλέον αβάσιμα να τίθεται και σε αυτοδίκαιη αργία» σημειώνουν οι ίδιες «πηγές».
Στα κάγκελα οι εφοριακοί
Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα όσα υφίστανται στις υπηρεσίες τους εκφράζουν, μέσω της zougla.gr, στελέχη της φορολογικής διοίκησης.
Οι εφοριακοί αναφέρουν ότι καθημερινά γίνονται αποδέκτες απειλών που παραπέμπουν σε… Σικάγο. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν, η συγκεκριμένη τακτική των ιδιωτών που έχουν «ανοικτούς λογαριασμούς» με το Δημόσιο πρόκειται από εδώ και πέρα να ενταθεί ακόμη περισσότερο, διότι ευνοούνται από τις νέες διατάξεις με τις οποίες αυξάνονται και διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υπάλληλοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία.
«Από εδώ και στο εξής, αν ένας υπάλληλος παραπεμφθεί σε πειθαρχικό συμβούλιο, πράγμα το οποίο είναι πλέον πολύ εύκολο, θα τίθεται αυτομάτως και σε αργία. Η θέση του υπαλλήλου σε αργία, με μόνη την κλήση του για παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο, αποτελεί ένα μέτρο επαχθές και εντελώς δυσανάλογο προς το δημόσιο συμφέρον, που προφανώς είναι η άμεση απομάκρυνση από την υπηρεσία των υπαλλήλων που διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.