Πραγματοποιήθηκε σήμερα 5/7 συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, αντιπροσωπείας της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Τσακλόγου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο υφυπουργός περιορίστηκε σε μια εξωραϊστική αποτύπωση των βασικών διατάξεων χ του νομοσχεδίου μέσω πινάκων, βασισμένη σε υποθέσεις, ευχές και άριστα σενάρια για τις μελλοντικές αποδόσεις του νέου συστήματος. Αν έχουμε ανάπτυξη, αν έχουμε υψηλούς μισθούς αν πάνε καλά οι διεθνείς αγορές και αν επενδυθούν σωστά τα χρήματα.
Ο υφυπουργός επικαλέστηκε ως κεντρικό κίνητρο ιδιωτικοποίησης την ανάγκη βιωσιμότητας της επικουρικής ασφάλισης. Την ίδια επικουρική ασφάληση την οποία όμως θεωρούσε βιώσιμη μέχρι το 2070 ο προκάτοχος του και μέλος της ίδιας κυβέρνησης Γ. Βρούτσης. Περιέγραψε μάλιστα την κατάσταση στην κύρια ασφάλιση ως χειρότερη απ’ αυτήν της επικουρικής, ανοίγοντας εμμέσως τη συζήτηση και για την ιδιωτικοποίηση και του πρώτου πυλώνα. Ενδεικτικό είναι ότι απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.
Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών, κι όταν επισημάναμε πως εκεί είχαν εθελοντικό χαρακτήρα, προέκυψαν μέσα από συλλογικές συμβάσεις και ελέγχονται από τα συνδικάτα, δεν πήραμε καμμιά απάντηση
Δεν υπήρξε καμμιά σαφής απάντηση για το κόστος μετάβασης που η Εθνική Αναλογιστική Αρχή υπολογίζει κατ’ ελάχιστο στα 56 δις, παρά μόνο διατύπωση υποθέσεων για την ανάπτυξη που θα καλύψει το κόστος. Όσο για την πολύ διαφημιζόμενη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας από τα αποθεματικά των ασφαλισμένων που θα τζογαριστούν, δεν κατάφερε – όπως ήταν φυσικό- να δεσμευτεί ότι οι επενδύσεις αυτές θα διοχετευτούν αποκλειστικά ή κυρίως στην ελληνική οικονομία.
Στο ερώτημα που του θέσαμε πως μπορεί, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση να διατυπώνει προβλέψεις σε βάθος δέκα έως σαράντα ετών με σιγουριά μετά την μεσολάβηση της κατάρρευσης του 2008, δεν έδωσε καμιά απάντηση. Επίσης δεν πήραμε καμιά απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί ο ασφαλισμένος να αισθάνεται ασφάλεια για την επένδυση των χρημάτων που θα κάνει το ΔΣ του νέου Ταμείου έχοντας αυτό προκαταβολικά απαλλαγεί από κάθε νομική ευθύνη.
Μάθαμε πως το κόστος μετάβασης θα μπορούν να το καλύψουν τόσο ο προϋπολογισμός και ο φορολογούμενος, όσο και ο ΑΚΑΓΕ, κάτι που όπως είναι προφανές θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα όχι μόνο των καταβαλλόμενων επικουρικών αλλά και των κύριων συντάξεων.
Αναφορικά με τις αιτιάσεις μας σχετικά με τις αποφάσεις του ΣΤΕ που δεν επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση αλλά και την έκθεση της κοινωνικής ασφάλισης σε επιχειρηματικούς κινδύνους μας απάντησε πως…ρώτησαν νομικούς και πρώην δικαστές(;) που τους είπανε πως δεν υπάρχει πρόβλημα.
Οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Αγωνιστικής Εκκίνησης εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας με την σχεδιαζόμενη αντιμεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην κλοπή του υστερήματος των εργαζομένων προς όφελος των παρασιτικών κεφαλαίων που σχετίζονται με την κυβέρνηση, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως θα επιδιώξουμε αυτός ο νόμος να μην ψηφιστεί και αν ψηφιστεί, να καταργηθεί.
ΠΗΓΗ: https://re-union.gr