Με το γνωστό τρόπο των δημοσιευμάτων και της καλλιέργειας του κοινωνικού αυτοματισμού, η κυβέρνηση ανοίγει εκ νέου το θέμα της άμεσης μείωσης των μισθών μας. Είναι καιρός (τώρα μάλιστα που τελείωσε και η… ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ !!!) η ομοσπονδία και οι Σύλλογοι να ασχοληθούν επιτέλους με τα ζητήματα που αφορούν την πλειοψηφία των συναδέλφων. Να σταματήσουν για παράδειγμα οι συναδέλφισσες καθαρίστριες που καθημερινά δίνουν το δικό τους αγώνα έξω από το υπουργείο οικονομικών, να μην έχουν (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) ούτε τη στήριξη των κεντρικών και απαλλαγμένων από υπηρεσιακές υποχρεώσεις, συνδικαλιστικών στελεχών.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ”ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” (ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2013 05:450
Ψαλίδι στα ρετιρέ του Δημοσίου
Προσανατολίζεται σε «κούρεμα» των υψηλότερων μισθών για να πριμοδοτήσει τους πολύ χαμηλούς
Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να αμείβονται με υψηλότερους μισθούς
από τους συναδέλφους τους άλλων υπουργείων
Γενική καταγραφή των μισθών του Δημοσίου για να διαπιστωθούν οι ακραίες παραβιάσεις του ενιαίου μισθολογίου που καταστρατηγείται προκλητικά διέταξε την περασμένη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά τις αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής». Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους άρχισε τη διερεύνηση κάθε κωδικού μισθοδοσίας στον στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα διαπιστώνοντας ως τώρα αδικαιολόγητες υπερβάσεις αλλά και σε πολλές περιπτώσεις αδυναμία εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών σε κάποια υπουργεία είναι ότι οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται και όχι να μειώνονται, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στους δανειστές της. Και από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι το «αθάνατο Ελληνικό Δημόσιο» αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση άτρωτο. Η κυβέρνηση πάντως αναζητεί ήδη λύσεις αλλά για να βάλει ψαλίδι μόνο στα υψηλότερα εισοδήματα. Με λίγα λόγια, η μόνη εφικτή λύση που φαίνεται στον ορίζοντα είναι το «κούρεμα» των μισθών στα «ρετιρέ» του Δημοσίου σε ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται από 5% ως 20%.
Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα ακραίων αποκλίσεων από τις αρχές του ενιαίου μισθολογίου, που δημιουργούν τεράστιες ανισότητες μεταξύ των υπαλλήλων, αρκούν για να αναδειχθεί το πρόβλημα.
• Απόφοιτος δημοτικού του υπουργείου Ανάπτυξης έχει υψηλότερο μισθό από τον υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπουργείου Εσωτερικών.
• Καθαρίστρια σε νοσοκομείο της περιφέρειας έχει υψηλότερο μισθό από τον γιατρό του ΕΣΥ με βαθμό επιμελητή Β’ και τον ίδιο μισθό με αυτόν του επιμελητή Α’.
• Ο άγαμος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών έχει σχεδόν διπλάσιο μισθό από τον υπάλληλο του υπουργείου Παιδείας με ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο αλλά με έξι παιδιά!
• Οι αποδοχές συντηρητού σε ΔΕΚΟ του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι υψηλότερες από τις αποδοχές του υποδιοικητού της!
Πώς εξηγούνται όλα αυτά τα παράλογα; «Επειδή το ενιαίο μισθολόγιο δεν ήταν ποτέ ενιαίο. Και επειδή προβλεπόταν μια σταδιακή προσαρμογή των μισθών σε βάθος τριετίας που δεν έχει ολοκληρωθεί» απαντούν στο «Βήμα» ανώτατοι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου ομολογώντας ταυτόχρονα ότι κάποιες από τις προσαρμογές δεν θα τελειώσουν ποτέ.
Οπως εξηγούν, θα έπρεπε να μειωθούν συνολικά όλες οι αποδοχές στο Δημόσιο και στη συνέχεια να θεσπιστεί ένα ειδικό επίδομα ως «κίνητρο για την επίτευξη στόχων» που θα πριμοδοτούσε τους άξιους και αποδοτικούς υπαλλήλους.
Στην πραγματικότητα, λοιπόν, το ενιαίο μισθολόγιο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ενιαίο και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εξακολουθήσουν μισθολογικά να είναι πολλών ταχυτήτων.
Το εφεύρημα και η εξαγγελία του ενιαίου μισθολογίου δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα επικοινωνιακό τρικ των κυβερνήσεων που το αναμασούσαν επί χρόνια αλλά και του πολιτικού συστήματος γενικότερα επειδή κανείς δεν τόλμησε στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση να παραδεχθεί ότι επρόκειτο για ένα σχέδιο που δεν μπορούσε να εφαρμοστεί!
Το πρόβλημα που έχει όμως τώρα ανακύψει είναι ιδιαίτερα σοβαρό και, εκτός από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει με την τρόικα, που απαιτεί να τηρηθούν τα υπεσχημένα για τους μισθούς του Δημοσίου, απειλεί να προκαλέσει και κοινωνικές εκρήξεις.
«Οταν βλέπει ο εκπαιδευτικός ή ο ένστολος με μισθό κάτω από χίλια ευρώ ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μισθοί 3.000 ευρώ στο Δημόσιο εξεγείρεται. Οργίζεται και θα μας το ανταποδώσει στις εκλογές» παρατηρούν κορυφαία στελέχη της ΝΔ απαιτώντας να ξανανοίξει το ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου και να απαλειφθούν οι ανισότητες.
Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις καθώς οι ιδιαιτερότητες ορισμένων υπηρεσιών δεν επιτρέπουν την απόλυτη εξομοίωση των μισθών.
«Αν επιχειρήσουμε μια οριζόντια εξίσωση των μισθών, θα υπάρξουν τέτοιες αντιδράσεις που θα παραλύσει το Δημόσιο» υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.
«Αν πάλι επιμείνουμε στη σταδιακή προσαρμογή των μισθών με τις αρχές του ενιαίου μισθολογίου, τότε θα απαιτηθούν άλλα δυόμισι χρόνια, χωρίς να είναι βέβαιον ότι και τότε θα επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα» συμπληρώνουν.
Η μοναδική λύση που απομένει λοιπόν και μάλλον προς τα εκεί προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι η οριζόντια μείωση των αποδοχών αλλά μόνο για τα «ρετιρέ» του Δημοσίου και ιδίως του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ανακοινώσεις που θα υπάρξουν τις προσεχείς εβδομάδες, κυρίως για λόγους κατευνασμού των χαμηλόμισθων υπαλλήλων και λιγότερο για την εξοικονόμηση μισθολογικού κόστους, που σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι υψηλή, θα εξαγγελθεί η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά μόνο για τα ανώτατα κλιμάκια. Το πιθανότερο, δηλαδή, θα είναι να επιβληθεί μείωση που θα κυμαίνεται από 5% ως 20% για αποδοχές που θα υπερβαίνουν τα 2.800 ευρώ, με εξαίρεση τις διοικητικές θέσει ευθύνης και τις θέσεις ειδικών καθηκόντων.
Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει ένα κονδύλι 50-100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να ανακουφίσει τα ασθενέστερα στρώματα των δημοσίων υπαλλήλων που στενάζουν από τις περικοπές.