Άρθρο του Συναδέλφου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΥΡΟΥ (Αυγή 19.12.12)
Το ζήτημα της αντίληψης που έχουμε για την φοροδιαφυγή- θα μπορούσε να ειδωθεί με τον τρόπο που μας διδάσκει ο Πλάτωνας, στο γνωστό χωρίο του, όπου η ανθρωπινη ψυχή παρομοιάζεται με ανθρώπους που από τότε που γεννήθηκαν είναι κλεισμένοι σε μια σπηλιά και αντιλαμβάνονται τον εξωτερικό κόσμο, μονο από τις σκιές των ειδώλων που αντανακλούν μέσα στην σπηλιά.
Η παρατεταμένη παραμονή τους στην σπηλιά τους κάνει να πιστεύουν ότι οι σκιές που βλέπουν δεν είναι η αντανάκλαση του κόσμου, αλλά ο ίδιος ο πραγματικός κόσμος. Παραβλέποντας το ατόπημα μου να χρησιμοποιώ ένα χωρίο που μιλάει για την ψυχή (αν μπορεί κανείς να παραβλέψει ένα τέτοιο ατόπημα), υπάρχει μια σύμπτωση με το ζήτημα της φοροδιαφυγής, τουλάχιστον, στο επίπεδο της αντίληψης του εξωτερικού κόσμου.
Μιλάμε για την φοροδιαφυγή και το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως στον υδραυλικό και στο μαγαζί της γειτονιάς μας και υπολογίζουμε με τα δικά μας μέτρα τους φόρους που δεν καταβάλλονται στα ταμεία του κράτους. Ο μικρόκοσμος μας- μηχανικά αλλά υποβοηθούμενα και από τη συνεχή πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν τα ΜΜΕ- γίνεται το μετρο για οτιδήποτε δεν γνωρίζουμε.
Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία και ας προσπαθήσουμε να τα φέρουμε στα δικά μας μέτρα και έπειτα ας κρίνουμε τι είναι η μικρή και τι είναι η μεγάλη φοροδιαφυγή:
Το πρόστιμο στην Ελλάδα για τις συναλλαγές με off shore εταιρίες –εταιρίες δηλ. που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους και που μόνο σκοπό έχουν την διενέργεια φοροδιαφυγής- είναι η μη αναγνώριση της συναλλαγής και η ποινή 10% επί του ποσού της συναλλαγής. Της συναλλαγής που ως σκοπό είχε –χωρίς καμία αμφιβολία- την φοροδιαφυγή. Με αυτή τη λογική, στον δικό μας μικρόκοσμο, το πρόστιμο για κάποιον που δεν κόβει εισιτήριο στο μετρό θα έπρεπε να είναι 14 λεπτά. Το πληρώνεις και συνεχίζεις την βόλτα σου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στην δημοσιότητα ο GUARDIAN, η Apple- η εταιρία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον πλανήτη- πληρώνει λιγότερο από 2 τοις εκατό φόρο για τα κέρδη της από τις διεθνείς πωλήσεις της (που εκτιμώνται ότι ανέρχονται περίπου στα 37 δις δολάρια). Με την ίδια λογική, ενας ελεύθερος επαγγελματίας θα έπρεπε να πληρωνει φόρο 200 ευρώ στις 10.000 καθαρού κέρδους, δηλωμένου στην φορολογική του δηλωση. Και να του βγάζουν όλοι το καπέλο. Τόσα μου ζητήσατε, τόσα σας έδωσα και δεν έχω παραβεί κανέναν νόμο.
Σύμφωνα πάλι με δημοσίευμα του GUARDIAN, οι εταιρίες Google UK, Facebook, Amazon και Starbucks, πλήρωσαν αθροιστικά τα τελευταία 4 χρόνια φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο £30 εκατομμύρια (όταν οι πωλήσεις τους ήταν £3.1 δισ). Ας το επαναλάβουμε: και οι τέσσερεις εταιρίες, στα τέσσερα τελευταία χρόνια πλήρωσαν £30 εκατομμύρια. Αναλογικά αυτό σημαίνει ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με τζίρο 10.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο στο κράτος 6 ευρώ και 25 λεπτά. Και πάλι θα είναι κύριος. Όπως το λέει και ο Μάρκος Βαμβακάρης .
Τα παραπάνω είναι αρκετά. Ας δούμε όμως πως αντιμετωπίζουμε, όχι αυτούς που κάνουν φοροδιαφυγή, αλλά αυτούς που κρύβουν τα κλοπιμαία της φοροδιαφυγής.
Η Ελβετία για εμάς τους Ελληνες είναι ένα πολιτισμένο ευρωπαικό κράτος (δεν θα δεις ας πούμε Ελβετό να πετάει το χαρτάκι του στο δρόμο). Αυτή όμως η ευγενεια και η δυτική κουλτούρα συνδυάζεται πολύ καλά με τις ρυθμίσεις του ελβετικού ποινικού κώδικα, όπου η φοροδιαφυγή, μεχρι πρόσφατα, είχε τον χαρακτήρα του πταίσματος! (για αυτό το λόγο και το τραπεζικό απόρρηττο δεν έσπαγε με τίποτα- για ένα πταίσμα τώρα να σπάσει το τραπεζικό απόρρητο;). Και αυτό δεν έιναι τυχαίο άφου σύμφωνα με δημοψίφιμα που έγινε στην Ελβετία το 1984, το 73% των Ελβετών υποστήριξε ότι το τραπεζικό απόρρητο είναι αναπόσπαστο στοιχείο της , ενώ σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης το 2009, το τραπεζικό απόρρητο, για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελβετών, συνδέεται με την προστασία της προσωπικότητας, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα ζητήματα της φοροδιαφυγής και της διεθνούς αλληλλεγγύης.
Κάπως έτσι λοιπόν και ο πατέρας μου (όταν πριν λίγους μήνες είχα πάει στο χωριόμου στα Γιάννενα να τον επισκετώ), ενώ έγω του εξηγούσα τι γίνεται και τι τραβάμε εμείς που ζούμε στην Αθήνα, γύρισε εκπληκτος και με ρώτησε καλά, ”και όλα αυτά που μου λες δεν τα λέει κανεις; Ουτε το ΣΚΑΙ;”