Καταρρέει ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός των Εφοριών.
Χωρίς χαρτί και ελεγκτές θα μείνουν, σύντομα, οι Δ.Ο.Υ.
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Yπό κατάρρευση βρίσκεται ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας, λόγω της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων του Μνημονίου και της εμμονής της κυβέρνησης και της τρόικας σε δήθεν… «διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις που αντί να βελτιώνουν τη λειτουργία των δομών του κράτους καταστρέφουν και ισοπεδώνουν ό,τι έχει απομείνει! Λόγω των αυστηρών περικοπών στις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου που επεβλήθησαν από την κυβέρνηση και την τρόικα, οι Εφορίες όλης της χώρας κινδυνεύουν – εντός των προσεχών εβδομάδων – να ξεμείνουν από χαρτί και να παραλύσουν στην κυριολεξία αφού δεν θα μπορούν να φέρουν σε πέρας και τις πιο απλές συναλλαγές με τους φορολογούμενους! Ο κίνδυνος να καταστεί πρακτικά αδύνατη η βεβαίωση και η είσπραξη φορολογικών εσόδων είναι πλέον ορατός.
Την ίδια ώρα, η προσπάθεια εφαρμογής της απόφασης της κυβέρνησης και της τρόικας για κατάργηση των περισσοτέρων από τις 288 Εφορίες της χώρας απειλεί να τινάξει στον αέρα την ομαλή λειτουργία όλων των Εφοριών, καθώς θα καταστήσει ουσιαστικά αδύνατη πρακτικά την διεκπεραίωση των διαδικασιών που αφορούν σε ενάρξεις, μεταβολές ή διακοπές επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ενώ ταυτόχρονα θα μπλοκάρει και την προσπάθεια του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών να εφαρμόσει εκ νέου τη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009.
Σε όλο αυτό το σκηνικό προστίθεται και η καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης και της τρόικας για απότομη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο Δημόσιο μέσω προγραμμάτων προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, εργασιακής εφεδρείας και απολύσεων που έχει εξωθήσει πάνω από 3.000 εφοριακούς υπαλλήλους σε μαζική φυγή για άμεση συνταξιοδότηση για κατοχύρωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και έχει προκαλέσει σημαντική μείωση στο προσωπικό των περισσοτέρων Εφοριών, σε τέτοιο βαθμό ώστε σημαντικά Τμήματα των υπηρεσιών αυτών να υπολειτουργούν!
Αναλυτικά, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζουν ήδη η κυβέρνηση και η τρόικα:
- Οι 288 Εφορίες της χώρας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χαρτί, το οποίο είναι απαραίτητο για την εκτύπωση όλων των ειδοποιήσεων που στέλνονται στους φορολογούμενους, για την ενδοϋπηρεσιακή αλληλογραφία, για την έκδοση εντολών διενέργειας φορολογικού ελέγχου, εκθέσεων και πορισμάτων ελέγχου, αποφάσεων επιβολής προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας, εκκαθαριστικών σημειωμάτων περαίωσης, εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος επί τροποποιητικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων, διπλοτύπων καθώς και για την σύνταξη πλήθους άλλων εγγράφων αναγκαίων για τη βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια χαρτιού όλων των Εφοριών της χώρα δεν έχει καν προκηρυχθεί, ενώ τέτοια περίοδο τις προηγούμενες χρονιές είχε ήδη ολοκληρωθεί με την κατακύρωση του έργου στον ανάδοχο! Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι η έλλειψη κονδυλίων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του κράτους που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα με το Μνημόνιο.
- Από την 1η Νοεμβρίου αναμένεται να επικρατήσει χάος στις μισές σχεδόν Εφορίες της χώρας, οι οποίες με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου χάνουν τα Τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού, που μεταφέρονται σε άλλες γειτονικές Εφορίες! Η ταλαιπωρία των φορολογουμένων που προγραμματίζουν τον επόμενο μήνα συναλλαγές με τις Εφορίες αυτές, οι οποίες φθάνουν συνολικά τις 150, θα είναι πρωτοφανής, αφού για διαδικασίες όπως η έναρξη, η μεταβολή ή η διακοπή εργασιών επιχείρησης θα πρέπει να πηγαινοέρχονται από τη μία ΔΟΥ στην άλλη και να διανύουν σε καθημερινή βάση αποστάσεις έως και 150 χιλιομέτρων, φθάνοντας στο σημείο να κινούνται ακόμη και με πλοία, όπως στις περιπτώσεις των ΔΟΥ Σαλαμίνας, Αίγινας, Σπετσών και Πόρου, όπου τα Τμήματα Ελέγχου μεταφέρονται σε ΔΟΥ του Πειραιά!
- Επιπλέον, η μεταφορά των Τμημάτων Ελέγχου των 150 Εφοριών σε άλλες μεγαλύτερες γειτονικές Εφορίες αποφασίστηκε χωρίς να προβλεφθεί και η μετακίνηση των υπαλλήλων μεταφερόμενων Τμημάτων στις Εφορίες υποδοχής! Το αποτέλεσμα θα είναι να παραμείνει ίδιο το δυναμικό των ελεγκτών στις 138 Εφορίες που θα υποδεχθούν τα Τμήματα Ελέγχου των άλλων 150 Εφοριών! Δηλαδή, στις Εφορίες στις οποίες θα μεταφερθούν τα 150 Τμήματα Ελέγχου, ο όγκος εργασίας θα διπλασιαστεί ή θα τριπλασιαστεί ξαφνικά αλλά ο αριθμός των υπαλλήλων που θα κληθεί να διαχειριστεί αυτό τον όγκο θα παραμείνει ίδιος! Η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει ουσιαστικά αδύνατη τη λειτουργία των νέων «υδροκέφαλων» Τμημάτων Ελέγχου που θα δημιουργηθούν στις Εφορίες υποδοχής. Ουσιαστικά οι Εφορίες αυτές δεν θα μπορούν να φέρουν σε πέρας – μέσω των Τμημάτων Ελέγχου – ούτε καν τις τρέχουσες διαδικασίες ενάρξεων, μεταβολών ή διακοπών επαγγελματικών δραστηριοτήτων ούτε τις διαδικασίες για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης που προβλέπει την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009. Κι αυτό διότι οι υπάλληλοι των Τμημάτων Ελέγχων των Εφοριών υποδοχής θα είναι τόσο λίγοι ώστε δεν θα μπορούν να φέρουν σε πέρας ούτε τις διαδικασίες ρουτίνας, όπως ο έλεγχος των επιχειρήσεων που δηλώνουν ενάρξεις, μεταβολές ή διακοπές εργασιών ούτε το έργο της σύνταξης και έκδοσης εκκαθαριστικών σημειωμάτων περαίωσης για 500.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είναι δυνατό να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για την περαίωση. Στο πλαίσιο αυτό, η παράταση της προθεσμίας για την υπαγωγή στην περαίωση μέχρι τις 30-11-2011, που αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών είναι ανεπαρκής.
- Οι Εφορίες έχουν χάσει φέτος πάνω από το 15%-20% του προσωπικού που είχαν μέχρι το τέλος του 2010, λόγω μαζικών συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων οι οποίοι φοβήθηκαν ότι με τις … «διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και της τρόικας για τη δραστική μείωση του προσωπικού του δημοσίου τομέα μέσω προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και εργασιακής εφεδρείας, θα χάσουν σημαντικά ποσά από τις συντάξεις τους εάν δεν προλάβουν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους πριν ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις.
—