ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ !
ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΠΕΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ !
Νέα επώδυνα μέτρα 4,6 δις. ευρώ, στοχευμένες απολύσεις μέσα στο 2013 και συνοπτικές ιδιωτικοποιήσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής, που ενδεχομένως να τις τρέξουν και ξένοι επίτροποι, προαναγγέλλει το ΔΝΤ
, το οποίο παρότι έως τώρα επιμένει σε προβλέψεις που αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες, βλέπει ανεργία πάνω από το επίπεδο του 20% έως το …2007! Μάλιστα, κάνει λόγο και για καινούργια χρηματοδοτικά προγράμματα με πρόσθετο κούρεμα 24% στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας, ώστε να καταστεί βιώσιμο, ενώ η χώρα δεν προβλέπεται να επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2018.
Στη 260 σελίδων έκθεση για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποίησε χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει εύσημα στις μνημονιακές κυβερνήσεις μόνο για τη μείωση των μισθών κατά περίπου 20% ενώ προβλέπει και νέα συρρίκνωση κατά 6,6% εφέτος. Αντίθετα καταλογίζει πενιχρά αποτελέσματα στα μέτωπα των τιμών που παραμένουν υψηλές, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν περισσότερο πριν από την κρίση.
Στην έκθεση αναφέρεται πως μέτρα 4,6 δις. ευρώ θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί έως το φθινόπωρο και πάντως πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθεί η κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού περί τα 9,5 δις. ευρώ για τη διετία 2017 και 2018, οπότε η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει σύμφωνα με το ΔΝΤ να είναι εξαρτημένη από τους δανειστές της.
Υπενθυμίζεται ότι το 2014 τελειώνει το δανειακό πρόγραμμα που συνομολόγησαν Ελλάδα και τρόικα και ως εκ τούτου παραμένει από την αποδέσμευση και της τελευταίας δόσης έως την επιστροφή στις διεθνείς αγορές για άντληση κεφαλαίων που θα χρηματοδοτούν τις δανειακές ανάγκες της χώρας, το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό (οι υποχρεώσεις που θα μείνουν ακάλυπτες μετά τον εσωτερικό – βραχυχρόνιο- δανεισμό με έντοκα γραμμάτια που αγοράζουν οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το οποίο τυχόν πρωτογενές πλεόνασμα που ευελπιστούν κυβέρνηση και τροικανοί πως θα σχηματιστεί).
Μεταξύ των μέτρων που θα αποφασιστούν τους προσεχείς μήνες θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και η επέκταση του κεφαλικού φόρου και μετά το 2014, προκειμένου να βρεθούν τα 4,63 δις. ευρώ από τα απροσδιόριστα μέτρα του μεσοπρόθεσμου (2013-2016).Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι υπήρξαν για διατήρηση του απαχθούς αυτού χαρατσιού έως το 2018.
Παρότι η διπλωματική γλώσσα του ΔΝΤ αναφέρει πρόοδο στην κατεύθυνση υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος, εν τούτοις η έκθεση επικρίνει την Ελλάδα για το γεγονός ότι έχει μείνει πάρα πολύ πίσω στους στόχους που έχουν τεθεί για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι έως τώρα έχει πέσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στις περικοπές μισθών και στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών, ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Υπολογίζει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκρύπτουν εισοδήματα άνω των 12 δις. ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να ζημιώνεται με διαφυγόντες φόρους μεταξύ 3 και 6 δις. ευρώ τον χρόνο. Ειδικότερα το ΔΝΤ στέλνει σαφές μήνυμα στην Αθήνα .
Υπολογίζει την παραοικονομία στο 25% του ΑΕΠ ενώ η φοροδιαφυγή στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών –γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και λογιστές- είναι τόσο εκτεταμένη ώστε υπολογίζεται πως οι παραπάνω επαγγελματικές ομάδες έχουν πραγματικά εισοδήματα τα οποία υπερβαίνουν κατά 1,25 έως και 2,5 φορές τα δηλωθέντα εισοδήματα. Έτσι τα αδήλωτα εισοδήματα φτάνουν το 6% του ΑΕΠ (εκτιμάται στα 183 δις ευρώ) και η φοροδιαφυγή από αυτήν την παραβατική συμπεριφορά αγγίζει το 1% έως 1,75% του ΑΕΠ το 2012.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές παρά τη σημαντική υποχώρηση των μισθών, λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό.
Αναφορικά με το χρέος προβλέπεται να ανέλθει από το 157,5% εφέτος με σταδιακή υποχώρηση στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,2% εφέτος (από 6% το 2012) και οριακή ανάκαμψη 0,6% το 2014.Παραδέχεται εν τούτοις ότι έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του και τώρα αναμένει ανάκαμψη την περίοδο 2014-2020 5% βραδύτερη από ότι ανέμενε προηγουμένως, ενώ κάνει λόγο για σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 20% λόγω της κρίσης.
Στο μέτωπο της ανεργίας, το ΔΝΤ προβλέπει νέα αύξηση φέτος στο 26,6 από το 24,4 % το 2012 και αργή υποχώρηση στη συνέχεια εκτιμά ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 20% το 2017 ενώ το 2020 θα διαμορφώνεται στο 11,3%. Προβλέπει ακόμη νέα μείωση των επενδύσεων το 2013 κατά 3,3%.
ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Αναφορικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σημειώνει ότι βρίσκεται πίσω σε σχέση με τους στόχους. Έως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να εντάξει σε αυτό 21 σχέδια διαφορετικά θα καρατομηθεί η υφιστάμενη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και θα αναλάβουν ξένοι επίτροποι. Το ΔΝΤ προτείνει επίσης την κατάργηση του νόμο περί ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπει ότι όλες οι μεγάλες συμφωνίες θα πρέπει να έχουν την έγκριση της Βουλής.
Εκτός από τα 3.150 ακίνητα που θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο πιέζει για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου 10.000 ακινήτων και εκτιμώμενης αξίας 8 δις. ευρώ που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μεταγενέστερες πωλήσεις. Κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Ιούλιο η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα αποκλειστικά και μόνο για να ελέγξει το πώς βαδίζουν οι αποκρατικοποιήσεις.
Δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013