του Σπύρου Δημητρέλη
Ως απαράδεκτο επέστρεψε η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών το προσχέδιο νόμου για το νέο ποινολόγιο της εφορίας.
Έγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονες ενστάσεις από την τρόικα αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρόταση νομοθετήματος που έλαβαν από το ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζοντάς τη ως άκρως “χαριστική” για τους φοροφυγάδες.
Το προσχέδιο νόμου για το νέο ποινολόγιο της εφορίας, το οποίο ετοιμάστηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Καραγεώργη Σερβίας, έφερε στη δημοσιότητα πρόσφατα το Capital.gr και από τις διατάξεις τους προκύπτουν σημαντικές μειώσεις των προστίμων και των συνεπειών για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Μεταξύ άλλων, το προσχέδιο του νομοθετήματος, προβλέπει τα εξής:
– σημαντική μείωση των προστίμων για τις παραβάσεις έκδοσης πλαστών, νοθευμένων φορολογικών και άλλων στοιχείων.
– σημαντική μείωση των ειδικών προστίμων για τη λήψη εικονικών τιμολογίων. Το πρόστιμο μειώνεται από το 200% στο 20% του ΦΠΑ που γλίτωσε ο λήπτης. Επιπλέον όταν η εικονικότητα ανάγεται στο πρόσωπο του εκδότη του εικονικού τιμολογίου και ο λήπτης αποδεικνύει ότι έχει καταβάλει το ποσό του ΦΠΑ στον εκδότη τότε δεν επιβάλλεται πρόστιμο.
– δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν υποθέσεις προστίμων με βάση το υφιστάμενο ποινολόγιο οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας να υποβάλουν αίτηση εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου για το νέο ποινολόγιο προκειμένου να επαναϋπολογισθούν τα πρόστιμα με βάση τις νέες ευνοϊκότερες διατάξεις. Η διαφορά που προκύπτει μετά τον επαναϋπολογισμό των προστίμων και αφού αφαιρεθούν τυχόν ποσά που έχε καταβάλει ο φορολογούμενος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 60% είτε σε 10 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 40%.
– κάνει πιο ελαστική τη νομοθεσία για τη δέσμευση καταθέσεων στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ. Ενώ με το σημερινό ποινολόγιο επιβάλλεται δέσμευση του 50% των καταθέσεών του, με το νέο ποινολόγιο δεσμεύεται το 70% του κατά την προεκτίμηση των ελεγκτών μη αποδοθέντων φόρων. Αυτή η διάταξη ευνοεί σημαντικά μεγαλοφοροφυγάδες.
– μειώνεται από τις 235.000 στις 50.000 ευρώ το όριο της αξίας έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων πάνω από το οποίο επιβάλλεται η ποινή του «λουκέτου» για ένα μήνα στην επιχείρηση του παραβάτη. Από τη συγκεκριμένη ποινή απαλλάσσεται ο λήπτης τιμολογίου του οποίου η εικονικότητα ανάγεται στο πρόσωπο του εκδότη.
– τα ποσοστά του πρόσθετου φόρου δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνουν το 50% για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης και το 100% για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης. Επέρχεται μείωση των σχετικών ποσοστών καθώς σήμερα ισχύουν ποσοστά 60% και 120% αντίστοιχα.
– σε περίπτωση επίλυσης της διαφοράς με δικαστικό συμβιβασμό ή διοικητική επίλυση ο πρόσθετος φόρος περιορίζεται στο 1/3 (έκπτωση 66%) αντί για τα 3/5 (έκπτωση 40%) που προβλέπει το υφιστάμενο ποινολόγιο.
Πηγές από τον κλάδο φορολογικής πολιτικής και πολιτικής εσόδων του ΥΠΟΙΚ που στεγάζεται στο κτίριο της οδού Καραγεώργη Σερβίας, είχαν υποστηρίξει στο Capital.gr ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση νομοθετήματος επιχειρείται ουσιαστικά να εξορθολογιστούν τα πρόστιμα και οι ποινές προκειμένου να καταστούν εισπράξιμα και να σταματήσει η συνεχής δημιουργία ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονταν εξοντωτικά πρόστιμα. Μένει να δούμε τελικά ποια μορφή θα πάρει το συγκεκριμένο νομοθέτημα για τις ποινές της φοροδιαφυγής.