ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑ «ΛΕΥΚΗ» ΑΠΕΡΓΙΑ!
ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ!
ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΔΟΥ : ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!
Θεωρούμε υποχρέωση του eforiakoi.org να απαντήσει στο βομβαρδισμό των δημοσιευμάτων, τα οποία παρουσιάζουν – έμμεσα ή άμεσα – ως υπευθύνους για τη διάλυση των ΔΟΥ και την τεράστια υστέρηση των δημοσίων εσόδων τους εφοριακούς υπαλλήλους.
Δεν διστάζουν μάλιστα να κάνουν λόγο, για μια ακόμα φορά, για «λευκή» απεργία των εφοριακών, τη στιγμή που οι εφοριακοί υπάλληλοι εργάζονται σε καθημερινή βάση με εξοντωτικούς ρυθμούς(με το άγχος και την πίεση να «σπάζουν στομάχια») και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες! Περιγράφουν μάλιστα την κατάσταση λες και οι εφορίες είναι αυτοδιοικούμενες οντότητες και δεν έχει ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός της χώρας την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους τίτλους:
Έθνος: «Κίνημα «δεν εισπράττω» στις εφορίες»
Ελευθεροτυπία: «Δεν εισπράττουν τα έσοδα οι ΔΟΥ»
Ημερησία: “Εφορίες κατ΄όνομα”
Κέρδος: «Σε παραλυσία οι ΔΟΥ της χώρας»
Αφού η ηγεσία της ΠΟΕ-ΔΟΥ -επί της ουσίας- σιγοντάρει με τις πράξεις της αυτό το «κίνημα» συκοφάντησης των συναδέλφων και ταυτόχρονα υπερασπίζεται στα τηλεπαράθυρα την ένοχη για το σημερινό χάλι κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών, θεωρούμε ότι πρέπει να βγούμε εμείς μπροστά και να πούμε μερικές αλήθειες που «καίνε»:
– Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Αποτελεί κορυφαία πολιτική επιλογή το να μην πληρώσουν οι φοροφυγάδες και ιδιαίτερα οι μεγαλοφοροφυγάδες, παρά μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αποδείξεις γι’ αυτό αποτελούν η υπολειτουργία του taxis, η έλλειψη προσωπικού στις εφορίες (τη στιγμή που 545 επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για το Υπ. Οικονομικών παραμένουν αδιόριστοι) η πρόσφατη περαίωση, η ανυπαρξία «πόθεν έσχες» για αγορά μετοχών και ομολόγων και η επέκτασή της τελευταία στην αγορά ακινήτων μέχρι το τέλος του 2013, ο διορισμός των «ημετέρων» σε διευθυντικές θέσεις και άλλα πολλά.
– Η δραματική υποστελέχωση των ΔΟΥ είναι αποτέλεσμα ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου διάλυσης των υπηρεσιών ( στο οποίο ενεργό ρόλο διαδραματίζουν κορυφαία στελέχη της ΠΑΣΚΕ εφοριακών) . Ο απώτερος σκοπός βέβαια είναι η εκχώρηση σε ιδιώτες των αντικειμένων των εφοριών. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία για την εκχώρηση του τακτικού φορολογικού ελέγχου σε ελεγκτικές εταιρείες, μέσω του φορολογικού πιστοποιητικού και ετοιμάζεται η εκχώρηση της είσπραξης των φόρων σε ιδιώτες.
– Η άγρια μνημονιακή φοροεπιδρομή που έχει εξαπολυθεί ενάντια στον ελληνικό λαό δεν έχει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος ή του δημοσίου χρέους αλλά την εξαθλίωση των πολιτών για χάρη των τοκογλύφων και των τραπεζών, εγχώριων και διεθνών.
– Τα περισσότερα ΜΜΕ είναι ευθυγραμμισμένα με το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης των εφοριών και απολύτως «βολεμένα» με το κυβερνητικό «χάϊδεμα» της φοροδιαφυγής.
(Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση του γενικού επιθεωρητή πατήστε εδώ)
Παραθέτουμε για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας ένα από τα δημοσιεύματα:
Εφημερίδα «Έθνος»
Κίνημα …«δεν εισπράττω» στις Εφορίες
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση παραλυσίας στην οποία έχουν περιέλθει οι Εφορίες καταγράφει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή. Εχει συγκροτηθεί κίνημα… “δεν εισπράττω”. Η συρρίκνωση των ελέγχων συνεπάγεται τεράστιες απώλειες εσόδων για το κράτος. Δεν συγκεντρώνονται ούτε βεβαιωθέντα έσοδα
Στην έκθεση αναφέρονται φαινόμενα ατιμωρησίας επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι κυρίως σε περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων «ξεφεύγουν μέσω της μεθοδευμένης παραγραφής των αδικημάτων»
Ελλείψεις και προβλήματα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που οδηγούν στην απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα του κράτους, καταγράφει στην ετήσια έκθεσή του ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, την οποία παρέδωσε χθες στον πρωθυπουργό.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καλείται να αυξήσει τα έσοδα από την άμεση φορολογία, σύμφωνα με την έκθεση του κ. Ρακιντζή, οι Εφορίες δείχνουν “αδύναμες” να εισπράξουν ακόμα και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων!
Στην έκθεση του κ. Ρακιντζή επισημαίνεται ότι από το 1995 δεν έχουν εισπραχθεί τα τέλη κυκλοφορίας 114.625 αυτοκινήτων, που οδηγούν σε απώλειες 19,738 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τα ανείσπρακτα πρόστιμα για τους παραβάτες.
Σε αρκετές Εφορίες έχει διαπιστωθεί αμέλεια στην είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο και αναφέρονται 16 ΔΟΥ στις οποίες εκκρεμούν από 17 έως 145 κατάλογοι με βεβαιωμένα χρέη.
Την ετήσια έκθεσή του παρέδωσε χθες στον πρωθυπουργό, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν Εφορίες οι οποίες δεν έχουν διενεργήσει καθόλου φορολογικούς ελέγχους για το έτος 2009, ενώ εκκρεμούν σε αρκετές ΔΟΥ εκκαθαρίσεις 18.119 δηλώσεων παλαιότερων ετών, όπως για παράδειγμα 1.100 δηλώσεις στην Δ’ ΔΟΥ Πειραιά, 4.442 δηλώσεις στη ΔΟΥ Κορυδαλλού, 1.900 δηλώσεις στην Α’ ΔΟΥ Ηρακλείου Κρήτης, 1.050 στην Α’ ΔΟΥ Λάρισας και 500 στη ΔΟΥ Ψυχικού.
Αλλά και το περίφημο “Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας”, που αποτελεί μέρος των μέτρων που ανακοινώνονται στο πλαίσιο του μνημονίου, δεν αποτελεί από τα πρώτα μελήματα των Εφοριών.
Αδικαιολόγητα υψηλό κρίνεται από τον γενικό επιθεωρητή το ποσοστό των βεβαιωθέντων εσόδων που δεν έχουν εισπραχθεί ανά ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εκατομμυρίων ευρώ
Σε πολλές Εφορίες εκκρεμεί ακόμα και η επεξεργασία 7.165 δηλώσεων ΕΤΑΚ, με πρώτη τη ΔΟΥ Α’ Ηρακλείου Κρήτης με 1.709 υποθέσεις και ακολουθούν η Ζ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης με 815 και η ΔΟΥ Αχαρνών με 470 ανεξέλεγκτες δηλώσεις.
Στα συρτάρια των Εφοριών εκκρεμούν προς διερεύνηση εκατοντάδες υποθέσεις, ενώ παράλληλα ο γενικός επιθεωρητής στην έκθεσή του κάνει λόγο για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν άμεσοι έλεγχοι των δελτίων πληροφοριών (ΔΑΠ) που συσσωρεύονται στις ΔΟΥ, προς αποτροπή ή ανακάλυψη έκδοσης εικονικών τιμολογίων και παράνομη επιστροφή ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις έλεγχου ΔΑΠ στις Εφορίες της χώρας.
Εκατομμύρια ευρώ θα είχαν εισπραχθεί αν οι Εφορίες αναζητούσαν τα ανείσπρακτα τέλη ΙΧ
Επίσης το ποσοστό των βεβαιωθέντων εσόδων που δεν έχουν εισπραχθεί ανά ΔΟΥ κρίνεται από τον γενικό επιθεωρητή αδικαιολόγητα υψηλό, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εκατομμυρίων ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι ΔΟΥ ΙΣΤ’ Αθηνών (88,85%), Χρυσούπολης (94%), Πύργου (75,95%) και η Β’ Λάρισας (91,50%).
ΔΕΝ ΗΛΕΓΞΑΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ
“Λευκή απεργία” σε 17 Εφορίες
Υπολειτουργούν οι εφορίες την ώρα που η τρόικα πιέζει για καλύτερες επιδόσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής και η “τρύπα” στα έσοδα μεγαλώνει μήνα με τον μήνα. Από τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιδόσεις των Δ.Ο.Υ., στο πρώτο πεντάμηνο του έτους προκύπτει ότι οι εφοριακοί κάνουν… λευκή απεργία, καθώς στα συρτάρια… λιμνάζουν πάνω από 208.000 φορολογικές υποθέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, από τις 302.722 υποθέσεις φοροπαραβάσεων που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις και ελέγχους και εστάλησαν από την αρχή της χρονιάς για έλεγχο στις Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας μέχρι σήμερα, έκλεισαν οι 94.642.
Δηλαδή, τρεις στις δέκα (ποσοστό 31,26%). Από τις υποθέσεις που έκλεισαν βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 308,75 εκατ. ευρώ ή 3.262 ευρώ κατά μέσο όρο ανά υπόθεση.
Αν και η εικόνα αυτή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, δεν λείπουν τα προβλήματα, καθώς υπάρχουν 17 εφορίες οι οποίες δεν μπήκαν καν στον κόπο να ελέγξουν ούτε μία από τις υποθέσεις που τους ανατέθηκαν. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις να έχουν “ξεχάσει” να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος ή συγκεντρωτικές καταστάσεις, να έχουν κρύψει από την εφορία εισοδήματα (από ενοίκια, επιχειρηματική αμοιβή), να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ακίνητα μεγάλης αξίας, να μην έχουν δηλώσει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν.
Ανοικτές υποθέσεις
Οι εφορίες, στις οποίες υπάγονται μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι ΦΑΕΕ και η ΦΑΒΕ, καταγράφουν ποσοστά κάτω από το 38%. Πιο συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη εφορία της χώρας, τη ΦΑΕΕ Αθηνών, έχει γίνει έλεγχος και έχει κλείσει το 23,76% των υποθέσεων. Από τις 4.197 υποθέσεις που ανατέθηκαν στη συγκεκριμένη εφορία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έκλεισαν οι 997 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 64 εκατ. ευρώ. Η ΦΑΒΕ Αθηνών ολοκλήρωσε τον έλεγχο στο 37,96% των υποθέσεων.