Ο ΕΦΚΑ πλέον στηρίζεται αποκλειστικά στις κρατικές ενισχύσεις, πέραν της καταβολής της εθνικής σύνταξης από το δημόσιο.
Μπορεί η μείζονα κρίση να είναι η πανδημία και η ανεργία (απουσία προοπτικής) των νέων, και δευτερογενώς η οικονομική κρίση, ωστόσο αυτή την περίοδο συσσωρεύεται ένα κρυφό έλλειμμα στο ασφαλιστικό το οποίο αποτελεί βόμβα στα κοινωνικά θεμέλια.
Το πρόβλημα αυτό συνίσταται τόσο στη γραφειοκρατία (απαξίωση παροχών, μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, λάθη στις συντάξεις) όσο και τα έσοδα (οικονομικό). Ο ΕΦΚΑ πλέον στηρίζεται (επιβιώνει) αποκλειστικά στις κρατικές ενισχύσεις, πέραν της καταβολής της εθνικής σύνταξης από το δημόσιο. Το 7μηνο φέτος το έλλειμμα του ταμείου κυρίως σύνταξης ξεπέρασε το 1 δις ευρώ, καίτοι το κράτος, λόγω ασύστολων και αδιαφανών προσλήψεως στο δημόσιο (μόνιμοι, μετακλητοί και συμβασιούχοι), ενισχύει σημαντικά τα μηνιαία έσοδα (εργοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων).
Ωστόσο, από το 2022 το έλλειμμα από 10% του ΑΕΠ (ήτοι 34 δις ευρώ την διετία 2020-21) θα πρέπει να μηδενιστεί (με βάσει τις οδηγίες των Βρυξελλών). Άρα τότε θα ελλείψουν οι πρόσθετοι πόροι (ασφαλιστικές εισφορές για τα μαζικές προσλήψεις ή τους μετακλητούς, που κατευθύνονται στον ΕΦΚΑ) ή η απευθείας ενισχύσεις λόγω πανδημίας…
Η διάλυση του ασφαλιστικού συμπληρώνεται:
1.Από την καθίζηση των εσόδων του ιδιωτικό τομέα. Την 1η Σεπτεμβρίου (έσοδα τέλους Αυγούστου 2021) στο ταμείο του ΕΦΚΑ μπήκαν 241 εκ. ευρώ, έναντι 407 εκ. την αντίστοιχη ημέρα του 2020 (αν και φέτος με σημαντικά υψηλότερη κίνηση στην αγορά και περισσότερες τουριστικές αφίξεις). Αντιστοίχως και τις επόμενες ημέρες (2-3/9) τα έσοδα ήταν πεσμένα κατά 35%-40% εν σχέσει με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι ο εργασιακός νόμος άρχισε ήδη να… αποδίδει με την κατάρρευση της υπερωριακής απασχόλησης, τα δωρεάν 10ωρο και την έκρηξη της μερικής απασχόλησης που συνεπάγεται 4ωρη ασφάλιση, 6ωρη αμοιβή, 10ωρη εργασία.
2.Ο ΕΦΚΑ βγάζει λάθος τις 6 στις 10 συντάξεις καθώς έχει ατονήσει το σύστημα ελέγχου και έχουν συνταξιοδοτηθεί πολλοί εξειδικευμένου υπάλληλοι. Πάνω από 600 υπάλληλοι «πρώτης γραμμής» αναμένεται να φύγουν φέτος από τον ασφαλιστικό οργανισμό, αποδυναμώνοντας έτι περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
3.Η εκκαθάριση των συνταξιοδοτικών φακέλων όχι μόνο καθυστερεί, αλλά οι αιτήσεις συνεχώς αυξάνουν (συσσωρεύονται). Και αυτό γιατί η πολίτικη ηγεσία δεν δέχθηκε να προσλάβει με σύμβαση ορισμένου χρόνου 200-300 νέους πτυχιούχους να εκκαθαρίσουν τις εκκρεμότητες (και ακολούθως να αναλάβει η Μηχανογράφηση να βγάζει με αυτοματοποιημένο τρόπο τις νέες συντάξεις).
4.Η κυβέρνησης, αντιθέτως, κατέφυγε στο «πασπάλισμα» της προκαταβολής σύνταξης (εθνική σύνταξη μέχρι να εκδοθεί η οριστική πράξη). Με αποτέλεσμα να πιστωθούν αναδρομικά ποσά ακόμη και στις περιπτώσεις που οι λήπτες δεν άρχουν συμπληρώσει τις καν τις βασικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Ενδεικτική είναι η αναφορά αρμόδιου πολιτικού προϊσταμένου ακριβώς αναφορικά με τις αστοχίες της «προκαταβολής»: «Ε! και να φύγουν 100 εκ. παραπάνω τι έγινε; Θα τα αναζητήσουμε πίσω…».
5. Η απουσία στελεχών που παρατηρείται σε (κεντρικό) επίπεδο κυβέρνησης (Αποστολάκης, Κύπριος Στυλιανίδης κ.α.), αφορά και τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς: Εκφράσεις του τύπου «ούτε ξέρουν-ούτε τους ενδιαφέρει να μάθουν» κυκλοφορούν ευρέως στους διαδρόμους της Διοίκησης… (και δεν αφορούν μόνο τον ΕΦΚΑ ή τον ΟΑΕΔ…)
6.Η κεντρική γραμμή του Μαξίμου ότι όλα είναι επικοινωνία έχει διαχυθεί στο σύνολο της Διοίκησης. Μόνο που η καθημερινότητα, τα προβλήματα των απλών ανθρώπων και, κυρίως, η γραφειοκρατία δεν αντιμετωπίζονται με κινήσεις εντυπωσιασμού ή με ήπιας συγκάλυψης ψεύδη. Δεν κουκουλώνεται για πολλές ημέρες η σκληρή πραγματικότητα…
7.Πέραν των οικονομικών προβλημάτων που συσσωρεύονται στον ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση «φόρτωσε» στους ασφαλισμένους και φορολογούμενους άλλο ένα οικονομικό άγος. Το «κρυφό χρέος» των 78 δις με την αλλαγή στο επικουρικό και την δημιουργοί του ιδιωτικού-κεφαλαιοποιητικού από 1/1/2022.
ieidisis – Χρήστος Μέγας
ΠΗΓΗ: https://re-union.gr