Στα 109,1 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο τέλος Απριλίου, αυξημένα κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με έναν χρόνο πριν – Καμπανάκι για τις οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Νέα αύξηση κατέγραψαν τα χρέη των μεγαλοοφειλετών προς την Εφορία το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Απριλίου διαμορφώθηκε στα 109,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020.
Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών – φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις – την ίδια περίοδο, παρατηρείται αύξηση κατά 20.637 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.937.848 οφειλέτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που αποκαλύπτει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, για το α’ τρίμηνο του 2021, τα χρέη των φυσικών και των νομικών προσώπων τα οποία υπερβαίνουν το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, ανά ΑΦΜ, την 1η Μαΐου ανέρχονταν στο ποσό των 87,259 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με το μισό ΑΕΠ της χώρας.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο ποσό είναι αυξημένο κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2020, που ήταν 84,725 δισ. ευρώ.
Ο αριθμός των ΑΦΜ που χρωστάνε το ιλιγγιώδες αυτό ποσό είναι 8.517, αριθμός αυξημένος κατά 236 σε σχέση με το τέλος του 2020. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.
Από αυτούς που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, 5.195 είναι επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα είναι φυσικά πρόσωπα. Πάντως, πολλά εξ αυτών των χρεών είναι χρέη που δημιουργήθηκαν προ δεκαετιών, τα οποία έχουν διογκωθεί λόγω προστίμων και προσαυξήσεων. Παρ’ όλα αυτά, τα συγκεκριμένα χρέη είναι μέσα στο σύνολο των οφειλών που υποτίθεται ότι μπορεί να εισπράξει η φορολογική διοίκηση και δεν παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα συγκεκριμένα χρέη δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ και στην ουσία βαίνουν προς διαγραφή.
Μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 32,2% των οφειλετών. Ειδικότερα,1.267.193 οφειλέτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και είναι 48.799 περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τα χρέη των «μικρών»
Ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 10 ευρώ εμφανίζεται μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 86.076 οφειλέτες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διαγραφή, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οφειλών από την ΑΑΔΕ σε οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 10 ευρώ κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του ν. 4646/2019. Εντός του ανωτέρω εύρους και συγκεκριμένα στην κατηγορία οφειλής μικρότερη του 1 ευρώ το πλήθος των οφειλετών μειώθηκε κατά 54.034 πρόσωπα, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 349.877.
«Καμπανάκι» για τις οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επί της ουσίας προειδοποιούν ότι τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μπορεί να απειλήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας. «Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες και τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις», επισημαίνει στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να τους παράσχει πρόσθετη οικονομική στήριξη, αφενός για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και αφετέρου για να διευκολύνει τη μετάβασή τους σε πιο παραγωγικούς κλάδους και δραστηριότητες. Επομένως, συμπεραίνει, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στη διαδικασία αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
imerisia.gr