Του Γιώργου Παλαιτσάκη (Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στις 17.12.2012 και αποδεικνύει ότι υπάρχει και δημοσιογραφία που δεν υιοθετεί αμάσητα και δεν αναπαράγει τις κατευθύνσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και της μνημονιακής προπαγάνδας)
Εξαγγελίες-σοκ, σύμφωνα με τις οποίες θα ανατεθούν σε ιδιώτες οι τακτικοί φορολογικοί έλεγχοι 700.000 μικρομεσαίων ατομικών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών
και θα δοθούν στις εισπρακτικές εταιρείες που συνεργάζονται με τις τράπεζες οι δυνατότητες να κυνηγούν και να πιέζουν ασφυκτικά 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου για την εξόφληση των χρεών τους στις Εφορίες και τα Τελωνεία, έκανε χθες ο νεοφιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός από τη Βουλή, κάθε χρόνο όλες οι ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, οι ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ελέγχονται από ιδιώτες λογιστές για το εάν έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο θα δέχονται οχλήσεις και πιέσεις από υπαλλήλους ιδιωτικών εισπρακτικών εταιρειών προκειμένου να προχωρούν άμεσα στην εξόφληση ή την τακτοποίηση των οφειλών τους, θα υπόκεινται δηλαδή στην ίδια διαδικασία ψυχολογικών πιέσεων που υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια από τις ίδιες εταιρείες οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων δόσεων από πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια!
Οι ανακοινώσεις του νεοφιλελεύθερου υπουργού επιβεβαιώνουν τους φόβους και τις εκτιμήσεις της νέας συνδικαλιστικής ηγεσίας των εφοριακών ότι η όλη οργανωμένη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια απαξίωσης του κρατικού φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού που κατέβαλε τα τελευταία δύο χρόνια η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του Μνημονίου είχε ως μοναδικό στόχο να αποδυναμωθεί ο μηχανισμός αυτός, να κατηγορηθεί για ανικανότητα και έτσι να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη το κατάλληλο κλίμα προκειμένου να γίνει αποδεκτή ως αναγκαία εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση σημαντικού τμήματος των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών αρμοδιοτήτων.
Απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του κόμματος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και ανεξάρτητης βουλευτού κας Ντ. Μπακογιάννη, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε:
1) Την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα προβλέπεται η επέκταση του «φορολογικού πιστοποιητικού» και στις μικρές επιχειρήσεις, «αυτές που χρησιμοποιούν λογιστή και όχι Ορκωτού Ελεγκτή». Η εξαγγελία αυτή του υπουργού σημαίνει ότι ιδιώτες λογιστές και λογιστικά γραφεία θα αναλάβουν την αρμοδιότητα να διενεργούν κάθε χρόνο φορολογικούς ελέγχους σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομικά εμπορική επιχείρηση, επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα προκειμένου να διαπιστώνουν:
-εάν εφαρμόστηκαν ορθά οι διατάξεις για το λογιστικό προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος και την αναμόρφωση των αποτελεσμάτων, δηλαδή εάν έγινε ορθά η έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα
-εάν εκδόθηκαν, εάν ελήφθησαν και αν καταχωρίστηκαν στα βιβλία τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία για τα δηλωθέντα έσοδα και τις δηλωθείσες δαπάνες
-εάν υποβλήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και εάν οι δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν ήταν ανακριβείς
-εάν εκπληρώθηκαν όλες οι λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και Κώδικα Απεικόνισης Συναλλαγών (που θα αντικαταστήσει τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων).
Σε κάθε περίπτωση ελεγχόμενου επιχειρηματία ή ελεύθερου επαγγελματία, τα αποτελέσματα του ελέγχου θα πρέπει να αναγράφονται σε ένα “φορολογικό πιστοποιητικό” που θα εκδίδει ο λογιστής-ελεγκτής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελεγκτικών διαδικασιών. Συγκεκριμένα, φορολογικές παραβάσεις καθώς και παραβάσεις μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης φόρων που θα διαπιστώνει ο ιδιώτης λογιστής-ελεγκτής από τα τηρούμενα βιβλία και τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, κατά την διενέργεια του ελέγχου, οφείλει να τις αναφέρει στο φορολογικό πιστοποιητικό που θα εκδίδει μετά το πέρας του ελέγχου, ώστε να λαμβάνουν γνώση οι αρμόδιες φορολογικές αρχές του κράτους και να προβαίνουν στον καταλογισμό των παραβάσεων και στη βεβαίωση των πρόσθετων φόρων και προστίμων.
2) «Συνεργασία με τις μεγάλες εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες εξειδικεύονται στην είσπραξη ιδιωτικών χρεών και τραπεζικών χρεών»! Ο υπουργός ανέφερε τη «συνεργασία» με τις μεγάλες εισπρακτικές εταιρείες ως μια καινούργια εξέλιξη, πέραν αυτής που είναι γνωστή εδώ και πολλούς μήνες και αφορά στην επιλογή νομικών και λογιστικών συμβούλων για τη διαχείριση των υποθέσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Λίγο αργότερα επεσήμανε μάλιστα ότι «χρειαζόμαστε και έναν παράπλευρο μηχανισμό, χρειαζόμαστε όλους τους παράπλευρούς μηχανισμούς και τους ιδιώτες και τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες και φυσικά μηχανισμούς όπως είναι η ΔΕΗ που λειτουργεί με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα»!
Ουσιαστικά, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις συνδικαλιστών εφοριακών σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προετοίμαζε εδώ και πολύ καιρό τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του έργου των Εφοριών, γνωρίζοντας εδώ και πολλούς μήνες πόσο αρνητικές επιπτώσεις θα είχαν στις επιχειρησιακές δυνατότητες του κρατικού φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού τα μέτρα του Μνημονίου, όπως οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις Εφοριών και Τμημάτων Εφοριών, οι επαχθείς ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό του Δημοσίου, η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και η εργασιακή εφεδρεία. Ειδικά τα τρία τελευταία από τα προαναφερθέντα μέτρα του Μνημονίου έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του προσωπικού των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, τουλάχιστον κατά 4.000 άτομα, εξασθενώντας σε επικίνδυνο – για τα συμφέροντα του Δημοσίου – βαθμό τις ελεγκτικές και εισπρακτικές δυνατότητες Εφοριών, Τελωνείων, ΣΔΟΕ και Ελεγκτικών Κέντρων!