ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤON ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!
Η ανακοίνωση των νέων φορολογικών μέτρων στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελεί μια κοινωνικά βάρβαρη φοροεπιδρομή, η οποία επιταχύνει με πρωτοφανείς ρυθμούς τη μνημονιακή αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πολύ λίγων.
Να σημειωθεί ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο νέος Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα νέα φορομπηχτικά μέτρα που ανακοίνωσε η ανασχηματισμένη κυβέρνηση:
– Δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ, από τις 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Το μέτρο αυτό πλήττει πρώτα και κύρια τους χαμηλόμισθους.
Συγκεκριμένα, στο ύψος εισοδήματος από τις 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ προστίθεται στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα συντελεστής 10%, με αποτέλεσμα για όλους να υπάρχει πρόσθετο «πετσόκομμα» 400 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ διατηρείται για νέους έως 30 ετών, για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και για συνταξιούχους άνω των 65 ετών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.
Το εν λόγω μέτρο θα ισχύσει άμεσα και για τα φετινά εισοδήματα, γεγονός που οδηγεί στην αλλαγή της παρακράτησης φόρου αμέσως μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε και θα έχει ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος και θα αναμένεται η έκδοση των σχετικών ερμηνευτικών εγκυκλίων, οι οποίες μάλιστα θα προβλέπουν την αναδρομική ισχύ του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2011!
– Επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές από 1% – 5%, που θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα.
Ειδικότερα, η συγκεκριμένη εισφορά κλιμακώνεται ως εξής:
για εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, συντελεστής 1%
)από 20.000 – 50.000 ευρώ, 2%
)από 50.000 – 100.000 ευρώ, 3%
)από 100.000 και άνω θα επιβάλλεται συντελεστής 4%
) 5% θα είναι ο συντελεστής που θα επιβάλλεται στα εισοδήματα των βουλευτών, υπουργών, αιρετών στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετακλητών υπαλλήλων επιπέδου γενικού γραμματέα.
Επισημαίνεται ότι με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης η εισφορά θα επιβάλλεται σε όλο το ποσό του εισοδήματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το αφορολόγητο και τα κλιμάκια φορολογίας της εισφοράς.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αν κάποιος δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.001 ευρώ θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 120 ευρώ, ενώ εάν δηλώνει στην εφορία 40.000 ευρώ θα πληρώσει 800 ευρώ.
– Επιβολή από φέτος και «εσαεί», όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ετήσιου ειδικού τέλους επιτηδεύματος ή ελευθέρου επαγγέλματος το οποίο μεσοσταθμικά θα κυμαίνεται στα 300 ευρώ ανάλογα με την έδρα του επαγγέλματος.
Το εν λόγω τέλος θα επιβάλλεται μετά τα πέντε πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, ενώ δεν θα συμψηφίζεται με τη φορολογική υποχρέωση.
Από το τέλος επιτηδεύματος υποτίθεται ότι θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας αλλά δεν έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα, δηλαδή τα γνωστά «μπλοκάκια των 700 ευρώ». Να δούμε πως θα γίνει αυτό.
– Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου από τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο θα διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από την αύξηση αυτή και την πρόσθετη επιβάρυνση του ΦΠΑ η μέση πρόσθετη επιβάρυνση ανά λίτρο θα είναι 5 λεπτά.
– Εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για τις επιχειρήσεις.
– Μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων να πέσουν στα «δίχτυα» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να πληρώσουν πρόσθετο φόρο.
Η «φοροκαταιγίδα» φυσικά δεν έχει τέλος, αφού:
– αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης για όλους,
– θεσπίζονται νέα «επαγγελματικά» τεκμήρια για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, π.χ. συνδέοντας τα τ.μ. της επαγγελματικής στέγης με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ούτως ώστε να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από επαγγελματικές ομάδες οι οποίες δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και κατά την πάγια αντίληψη του υπουργείου Οικονομικών ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή,
– επιβάλλεται και στο φυσικό αέριο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 1,5 ευρώ ανά gj (γιγατζάουλ), που οδηγεί σε αύξηση του ετήσιου κόστους κατανάλωσης περίπου 50 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο,
– επιβάλλονται έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ., πισίνες και σκάφη, θα εφαρμοστούν μόνο το 2011:
)στα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.εκ. κλιμακωτά, ενώ το ποσό θα κυμαίνεται από 150 ευρώ έως και 650 ευρώ
)στις πισίνες, με 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για αυτές που έχουν δηλωθεί και 20 ευρώ/τ. μ. για αδήλωτες πισίνες που θα δηλωθούν με την επιβολή υψηλών προστίμων. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο η επιβάρυνση θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ
)στα σκάφη αναψυχής, ανάλογα με το είδος και το μήκος του σκάφους
– αίρεται το τραπεζικό απόρρητο για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία. Το συγκεκριμένο μάλιστα μέτρο θα αφορά υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και γιατρούς του ΕΣΥ.
– επιβάλλεται μεσοσταθμική αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας, με στόχο να εισπραχθούν φέτος 100 εκατ. ευρώ.
– αυξάνεται ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, delivery κ.λπ.) από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από την 1η Σεπτεμβρίου 2011.
Να σημειωθεί ότι αυτή η φορολαίλαπα είναι βαθιά ταξική, καθώς ενώ από τη μια πλευρά «ληστεύει» τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων από την άλλη δεν ακουμπά καθόλου τη φοροδιαφυγή και ειδικά τους μεγαλοφοροφυγάδες. Συγκεκριμένα, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν προβλέπεται η είσπραξη ούτε ενός ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για τα έτη 2011-2012!
Τέλος, να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιλέγει να ισοπεδώσει μέσω της φορολογίας τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, προκειμένου να επιδοτήσει τις φοροαπαλλαγές που χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο (βλ. φορολογική ασυλία μερισμάτων των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο) και την προκλητική μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ από το 24% στο 20%(στο ίδιο νομοσχέδιο).