Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε για μία ακόμη φορά με πρωταγωνιστή τον Υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, που προσθέτει ένα ακόμα επεισόδιο ανατροπών στο σήριαλ των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει εξαγγείλει στο παρελθόν.
Όπως και στην περίπτωση των κλειστών επαγγελμάτων που κάποια άνοιξαν λίγο περισσότερο από κάποια άλλα, μιας και στο κοινοβούλιο δεν αντιπροσωπεύονται εξίσου όλοι οι κλάδοι, όπως και στο φορολογικό νομοσχέδιο που σαν σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, πολλές φορές φτιάχτηκε και άλλες τόσες τροποποιήθηκε, έτσι και στην περίπτωση της συγχώνευσης των Δ.Ο.Υ η «μεταρρύθμιση» ματαιώνεται.
Ο περιβόητος λοιπόν Καλλικράτης των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών μένει απλή εξαγγελία, αφού για μία ακόμη φορά ο υπουργός υποκύπτει στις πιέσεις που του άσκησαν οι πράσινοι συνδικαλιστές. Κάποιοι βέβαια υποστηρίζουν πως η απόφαση αναστολής της συγχώνευσης των Δ.Ο.Υ είναι ένα γραμμάτιο που έπρεπε να ξεπληρώσει ο υπουργός.
Σε κάθε περίπτωση ματαιώνεται μια μεταρρυθμιστική απόπειρα την οποία το ίδιο το οικονομικό επιτελείο είχε διαφημίσει ως προαπαιτούμενο προκειμένου να εξορθολογιστεί το κόστος λειτουργιάς των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους αλλά και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού του μηχανισμού.
Μάλιστα αυτό συμβαίνει λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν την υστέρηση των εσόδων για το πρώτο δίμηνο του έτους και την επομένη σχεδόν της παραίτησης του γ.γ του Υπ.ΟΙΚ, αρμόδιου για θέματα φορολογίας, κ. Δ. Γεωργακόπουλου.
Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ αντί της συγχώνευσης των εφοριών θα υπάρξουν αλλαγές στη στελέχωση των Δ.Ο.Υ και δη στους επικεφαλής, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και μετατάξεις χαμηλόβαθμων υπαλλήλων.
Όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις εισηγητής της συγκεκριμένης πρότασης είναι ο πρόεδρος των εφοριακών και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, κ. Γιάννης Γρίβας. Εκεί ωστόσο που διίστανται οι απόψεις των …παροικούντων το Υπουργείο Οικονομικών είναι στο κατά πόσο η υϊοθέτηση της πρότασης από τον κ. Παπακωνσταντίνου έγινε με τρόπο συναινετικό ή υπήρξε αποτέλεσμα πιέσεων.
Κάποιοι λοιπόν αποδίδουν την αλλαγή πλεύσης του υπουργού στην αδυναμία του να αποσπάσει τη συγκατάθεση των συνδικαλιστών του κυβερνώντος κόμματος για τη συγχώνευση των εφοριών. Λένε μάλιστα πως κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να γίνει από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να πείσει τον κ. Γρίβα, ο οποίος και κινεί τα νήματα της ΠΑΣΚΕ εφοριακών.
Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που κάνουν λόγο για σχέσεις αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Γρίβα με τον τελευταίο να σηκώνει ασπίδα προστασίας στο επιτελείο του ΥπΟΙΚ που βρέθηκε δύο φορές στο στόχαστρο του πρώην μέλους της ΠΑΣΚΕ και έως σήμερα προϊσταμένου της ΙΣΤ’ Εφορίας Αθηνών, κ. Γεράσιμου Λευκαδίτη, ο οποίος σε επιστολή παραίτησης του κατήγγειλε φαινόμενα αναξιοκρατίας, ευνοιοκρατίας, αυθαιρεσίας και νομιμοφάνειας, τα οποία παραπέμπουν σε παράβαση καθήκοντος.
Οι ίδιοι λοιπόν σχολιάζουν πως η υιοθέτηση της πρότασης Γρίβα αναφορικά με την αναστολή των συγχωνεύσεων των Δ.Ο.Υ ήταν η αποπληρωμή ενός γραμματίου που ο κ. Παπακωνσταντίνου δε μπορούσε να αρνηθεί.
Το σίγουρο είναι πως όλα αυτά που συμβαίνουν στο υπουργείο οικονομικών αποβαίνουν σε βάρος της πορείας είσπραξης των εσόδων και προκαλούν έντονη ανησυχία αλλά και πολλά ερωτηματικά.
– Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα FMvoise.gr στις 15 Μαρτίου 2011