ΔΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ – ΑΘΗΝΩΝ
ΔΟΥ ΙΓ’ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ Δ.Ο.Υ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ – ΑΘΗΝΩΝ
Η Δ.Ο.Υ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ αποτελεί συγχώνευση των ΔΟΥ Γαλατσίου και Κ’ ΑΘΗΝΩΝ και στεγάζεται στο κτίριο της πρώην ΔΟY Γαλατσίου. Το Δικαστικό και ο Έλεγχος αυτών των ΔΟY, μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα της ΙΓ Δ.Ο.Υ Αθηνών.
Χαρακτηριστικό και της συγκεκριμένης εφορίας, είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού.
Μόλις και μετά βίας μεταφέρθηκαν εκεί 9 υπάλληλοι από την Κ’ Αθηνών χωρίς να μεταφερθεί μαζί και το αρχείο λόγω έλλειψης χώρου. Διευθύντρια μόλις πρόσφατα τοποθετήθηκε. Για 5 μήνες αναπληρωνόταν η θέση από υπάλληλο
Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι:
Α) Το σύνολο των συναδέλφων να μην μπορεί, λόγο του όγκου της δουλειάς, να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας, με κίνδυνο φυσικά οι άδειες αυτές να χαθούν, λόγο των περιορισμών που υπάρχουν στη δυνατότητα μεταφοράς τους σε επόμενες χρονιές. ”Το πατρικό μου σπίτι μπάζει νερά και δεν μπορώ, κάνοντας χρήση της κανονικής μου άδειας, να πάω να φτιάξω τις ζημιές” μας αναφέρει χαρακτηριστικά ένας συνάδελφος.
Β) Η έλλειψη προσωπικού, έχει ως αποτέλεσμα, συνάδελφοι να χρεώνονται υποθέσεις και φορολογικά αντικείμενα, με τα οποία για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα για την παραμικρή εκπαίδευση, έστω και από κάποιον συνάδελφο που γνωρίζει το συγκεκριμένο αντικείμενο. ”Κάθε μέρα κάνουμε το σταυρό μας, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το παραμικρό λάθος, είναι πολύ πιθανό, βάσει του νέου πειθαρχικού, να μας φέρει εκτός δουλειάς. Κανείς δεν θα ασχοληθεί με το αν γνωρίζαμε τα αντικείμενα που τοποθετηθήκαμε ή αν καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε καθημερινά αριθμό φορολογουμένων, για τον οποίο απαιτείται πολλαπλάσιος αριθμός υπαλλήλων…” μας λέει μια άλλη συνάδελφος.
Γ) Πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται να φεύγουν αργά από την εφορία ή και να παίρνουν δουλειά στο σπίτι. ”Προχθές τηλεφώνησα σε συνάδελφο στις 7 το απόγευμα και μου είπε ότι ήταν ακόμα στη δουλειά” λέει χαρακτηριστικά υπάλληλος. ”Τρέχω το απόγευμα, εκτός ωραρίου, να κάνω επίδοση χωρίς να είμαι επιμελητής” λέει άλλος συνάδελφος.
Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΚΑ ΧΑΛΙΑ
Εδώ και τρείς περίπου μήνες, που η καθαρίστρια έχει απολυθεί, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την καθαριότητα του κτιρίου. Οι υπάλληλοι, που όπως προαναφέραμε δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες εξυπηρέτησης των φορολογουμένων, καλούνται να αντιμετωπίσουν και αυτό το θέμα, είτε μετά το ωράριο, είτε τις Παρασκευές όπου συνήθως καθαρίζουν τουαλέτες, γραφεία κλπ
ΤΜΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, με αντικείμενα: ΦΠΑ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΚΩΔΙΚΑΣ και ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
ΣΥΝΟΛΟ υπαλλήλων….. 5. Κατανομή των υπαλλήλων;;;;
ΦΠΑ….1 υπάλληλος,
ΚΕΦΑΛΑΙΟ……. 1 υπάλληλοι και μία προϊσταμένη)
ΚΩΔΙΚΑΣ……….1 υπάλληλος και 1 τεχνικός διαχειριστής
ΕΙΣΟΔΗΜΑ……… 2 υπάλληλοι.
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι το γεγονός ότι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ υπάλληλος του τμήματος ΦΠΑ, πρέπει να ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται:
Α) Με εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ (περιοδικές, εκκαθαριστικές, ενδοκοινοτικές),
Β) Με επιστροφές ΦΠΑ και
Γ) Θέματα των αυτοκινήτων.
Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, οι οποίες υπάρχουν καταχωρημένες στο ΤΑΧΙS, απαιτείται να εκτυπωθούν, να σταλούν προσκλήσεις στους φορολογούμενους, αυτοί να προσέλθουν γα συμβιβασμό ή αν δεν ανταποκριθούν να βεβαιωθεί το αντίστοιχο ποσό…
Μικρή λεπτομέρεια;;; Οι υποθέσεις της παραπάνω κατηγορίας, για τις οποίες απαιτούνται οι συγκεκριμένες ενέργειες υπερβαίνουν τις 5.000, ενώ ο υπάλληλος παραμένει ένας.
Ο ίδιος υπάλληλος θα πρέπει να ασχοληθεί και με τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, αγροτών και επιτηδευματιών. Για τις περιπτώσεις αυτές απαιτείται να γίνει η αίτηση, να περαστεί στο σύστημα, να σταλεί στην συνέχεια για έλεγχο στο τμήμα ελέγχου της ΙΓ Αθηνών, η οποία και ενημερώνει τη ΓΓΠΣ, αυτή στη συνέχεια ενημερώνει την ΙΓ Αθηνών για το ποιές επιστροφές θα γίνουν με έλεγχο και ποιες όχι και στη συνέχεια η ΙΓ Αθηνών, ενημερώνει τον υπάλληλο της ΔΟY Γαλατσίου, στον οποίο και επιστρέφονται πάλι όλες οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, αφού πρώτα διαχωριστούν σε αυτές για τις οποίες η επιστροφή θα γίνει χωρίς έλεγχο και σε αυτές για τις οποίες θα πρέπει να αναμένει τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου.
Όλα τα παραπάνω (τις προσκλήσεις, τις επιστροφές, τις βεβαιώσεις κλπ) ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα πρέπει να τα κάνει μετά το πέρας της συναλλαγής με το κοινό, δηλαδή μετά τις 2:30
Εκτός όμως των παραπάνω υπάρχουν και οι περιπτώσεις των ειδικών δηλώσεων (σπάνιες μεν, αλλά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή λόγω των δυσκολιών τους), του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων, του Φόρου πολυτελείας, τα Τέλη χαρτοσήμου κλπ.
Σο τμήμα ΦΠΑ όμως υπάρχει και το αντικείμενο ”Αυτοκίνητα”, για το οποίο πρέπει:
α) να διορθωθούν λάθη του συστήματος (π.χ. ποιος είναι ο τωρινός ιδιοκτήτης
β) να δοθούν βεβαιώσεις εξόφλησης για απόσυρση
γ) να γίνουν επιστροφές ή διαγραφές τελών κυκλοφορίας
δ) να εκδοθούν τέλη κυκλοφορίας εφ όσον υπάρχει πρόβλημα στο να πληρωθούν στην τράπεζα (την σαβούρα την αναλαμβάνει η εφορία και τα καθαρά λεφτά για είσπραξη η τράπεζα). Για τις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται επικοινωνία με το υπουργείο Συγκοινωνιών, με άλλες ΔΟY, η αποστολή προσκλήσεων κλπ κλπ.
ΤΜΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ:
Η μοναδική υπάλληλος του τμήματος καλείται να ασχοληθεί με (α) δωρεές –γονικές παροχές, β) μεταβιβάσεις γ) κληρονομιές κλπ. Οι κληρονομιές ανέρχονται στις 850, οι δωρεές – γονικές παροχές στις 800 και οι μεταβιβάσεις στις 350. Και όλες οι παραπάνω υποθέσεις θα πρέπει (υπό την απειλεί των παραγραφών), να ελεγχθούν (να ξεκαθαριστούν ποιες αφορούν έλεγχο) να φωτοτυπηθούν (σύμφωνα με διαταγές) και να σταλούν οι πρωτότυποι φάκελοι στην Δ.Ο.Υ. υποδοχής. Παράλληλα βέβαια με όλα αυτά υπάρχει η συνήθη παραλαβή, εκκαθάριση, βεβαίωση, δελτία πληροφοριών, αρχειοθέτηση συμβολαίων, διαβίβαση αυτών στην Δ.Ο.Υ υποδοχής, αλλά και η έκδοση ”άπειρων πιστοποιητικών, οι τηλεφωνικές διευκρινήσεις σε φορολογουμένους κλπ κλπ
ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Ο όγκος δουλειάς που καλούνται νε διεκπεραιώσουν οι 2 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ του τμήματος, είναι πέρα από κάθε λογική. Αυτή την περίοδο καταχωρούνται τα δικαιολογητικά όσων φορολογουμένων τους ζητήθηκε με μήνυμα να τα προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. Ταυτόχρονα εκκρεμεί η καταχώρηση των ταχυδρομικών δηλώσεων, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν και να εκκαθαριστούν.
Αυτές οι καθυστερήσεις δημιουργούν προβλήματα στους συναλλασσόμενους διότι αν δεν γίνουν οι εκκαθαρίσεις δεν μπορούν να πάρουν επιδόματα (θέρμανσης, φοιτητικά κλπ), ή να εκδοθούν εκκαθαριστικά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι τα ζητάνε…
Επίσης εκκρεμούν πάνω από 1000 περιπτώσεις υποθέσεων που αφορούν αιτήσεις ανέργων, αναπήρων κλπ για εξαίρεση από ΕΤΥΔΕ, έκτακτη εισφορά κλπ
Ταυτόχρονα ο καθημερινός όγκος δουλειάς και η καθημερινή συναλλαγή περιλαμβάνει, το φόρο απόδοσης των μηχανικών, τις άδειες οικοδομών, τις υπεραξίες, τα μισθωτήρια, η υποβολή τροποιητικών δηλώσεων, οι διαρθρώσεις Ε9, και……… όλα τούτα με δυο 2 υπαλλήλους
ΕΣΟΔΑ – ΒΕΒΑΙΩΣΗ
Γίνεται προσπάθεια να βεβαιωθούν μεγάλα ποσά που είναι σε εκκρεμότητα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει ο ίδιος υπάλληλος να κάνει και τις επιστροφές φόρου. Αποτέλεσμα… ούτε οι επιστροφές, ούτε οι βεβαιώσεις να γίνονται (όταν γίνονται) με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Όσον αφορά τις επιστροφές φόρου, οι οποίες θα πρέπει πλέον να γίνονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με εντολές μεταφοράς μέσω τράπεζας, ακόμα και για πολύ μικρά ποσά, καθίστανται εξαιρετικά χρονοβόρες.
Ενδεικτικό παράδειγμα: Ένα παράβολο των 10 ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκε, για να επιστραφεί στον δικαιούχο, παλιά χρειαζόταν 10′ λεπτά και τώρα που πρέπει να δοθεί εντολή μεταφοράς για να μπει στο λογαριασμό του οι ενέργειες που χρειάζονται (πρακτικό, έλεγχος για συμψηφισμούς, έκδοση γραμματίου κλπ με τις ανάλογες υπογραφές) δεν μπορεί να υπολογιστεί καν πόσες μέρες!!!!! χρειάζονται.
Εκκρεμούν εκατοντάδες υποθέσεις, για τις οποίες απαιτούνται όλες οι παραπάνω ενέργειες, είτε έκδοση γραμματίου σε περίπτωση οφειλής σε άλλη ΔΟY. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται πλήθος ενεργειών και … υπογραφών.
Μητρώο – πρωτόκολλο – γραμματεία
ΜΗΤΡΩΟΥ: η έλλειψη προσωπικού εμφανής , η έλλειψη χώρων για αρχείο κατάδηλη
Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στις ουρές που τις αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι και οι εργαζόμενοι κάθε μέρα. Η ίδια η προϊσταμένη του τμήματος κάνει συναλλαγή για να εξυπηρετηθούν οι ατελείωτες ουρές φορολογούμενων. Μας λέει ότι κάθε μέρα εξυπηρετούν εκατοντάδες άτομα και πως αναγκάζονται να καταρτίζουν λίστες αναμονής
Οι υποθέσεις στοίβα, μένουν σε εκκρεμότητα και δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν.
Η ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ έχει γίνει μπαλάκι μεταξύ μητρώου και ελέγχου της ΙΓ Αθηνών (Δ.Ο.Υ. υποδοχής ). ”Δεν είμαι ελεγκτής για να εκτιμήσω αν χρήζει ελέγχου μια υπόθεση και την στέλνω στην ΙΓ’ ΑΘΗΝΩΝ και παίρνω την απάντηση (σύμφωνα με την… τάδε ΠΟΛ) ότι εγώ πρέπει να εκτιμήσω αν εντάσσεται ή όχι, αν απαιτείτε έλεγχος… κλπ”, μας λέει συνάδελφος…
Ζητούνται από διάφορες υπηρεσίες (πχ στρατό, αστυνομία, ΣΔΟΕ,) να βεβαιώσουμε αν ισχύουν τα δεδομένα του μητρώου για φορολογούμενους της δικαιοδοσίας της Δ.Ο.Υ γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρονική σύνδεση αυτών των υπηρεσιών (ούτε καν του ΣΔΟΕ που είναι υπηρεσία του ίδιου Υπουργείου) με το υποσύστημα του μητρώου, του ΤΑΧIS
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ : ”Επίδοση με αξία 250.000 δυσκολευόμαστε να βρούμε χρόνο να την επιδώσουμε σε περιοχή της Αττικής..”, λέει ο συνάδελφος επιμελητής που σε λίγο βγαίνει σε σύνταξη. Αλλά και ποιος πληρώνει για τα έξοδα μετακίνησης: ”Παλιότερα πήγα 1 φορά στην Κινέττα, 1 στο Ξυλόκαστρο με έξοδα που καλύφθηκαν από την τσέπη του προϊσταμένου.”
Στο ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ, η κατάσταση είναι τραγική. Μέχρι πριν λίγο υπήρχε η καθαρίστρια που… ”καθάριζε” και για το πρωτόκολλο, αλλά πλέον βρίσκεται σε διαθεσιμότητα. «Ακόμα προσπαθούμε να λύσουμε εκκρεμότητες καταχώρησης του Σεπτεμβρίου!!!!! Είμαστε αναγκασμένοι να σταματάμε την συναλλαγή του πρωτοκόλλου και να κατεβαίνουμε στο ισόγειο της Δ.Ο.Υ Γαλατσίου που είναι το αρχείο για να βρούμε κάποιο έγγραφο που αφορά το κεφάλαιο ή το εισόδημα ἠ να τρέχουμε στο κτήριο της παλιάς Κ’ Δ.Ο.Υ Αθηνών, μισή ώρα με το λεωφορείο, για να ψάξουμε μέσα στο σκοτάδι (γιατί έχει γίνει διακοπή του ρεύματος) να βρούμε κάποιο έγγραφο του αρχείου της πρώην Κ’ Αθηνών το οποίο δεν έχει μεταφερθεί μαζί με την Δ.Ο.Υ.» μας λέει άλλος συνάδελφος
O ΓΓΔΕ κ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ μας έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσωπικού αλλά φταίνε οι έφοροι που δεν κατανέμουν σωστά το προσωπικό τους. Του προτείνουμε να διοικήσει την συγκεκριμένη μονάδα αν δεν επιθυμεί να διοικεί την ΙΓ’ Δ.Ο.Υ Αθηνών (ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ) για ένα μήνα με δέσμευση ότι αν δεν τα καταφέρει να καθαιρεθεί και να μπει σε διαθεσιμότητα!!!!!! (Να μην έχει δικαίωμα όμως να παραιτηθεί μόνος του πριν κλείσει ο μήνας)
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΙΓ’ ΑΘΗΝΩΝ
Η ΙΓ’ ΑΘΗΝΏΝ πήρε τον Έλεγχο και το Δικαστικό 6 Δ.Ο.Υ (των ΙΘ’, ΙΓ’, ΚΓ’, Κ’, Γαλατσίου και ΙΔ’). Ο αριθμός των υπαλληλιών που απασχολούνται στο σύνολο της Δ.Ο.Υ είναι 95, εκ των οποίων 1 είναι με απόσπαση, 3 σε ένα μήνα παίρνουν σύνταξη και 1 βρίσκεται σε άδεια αναρρωτική. Με βάση το οργανόγραμμα, ο αριθμός αυτός των υπαλλήλων προβλέπονταν να καλύπτει τις ανάγκες ΜΟΝΟ της ΙΓ Αθηνών.
Ο αριθμός αυτός των υπαλλήλων, καλείται πλέον να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προκύπτουν από τη διαχείριση 500.000 ΑΦΜ (Φυσικά πρόσωπα, Νομικά πρόσωπα, Επιτηδευματίες κλπ).
Συγκεκριμένα:
ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ: Οι επιστροφές φόρου που εκκρεμούν και τις οποίες καλείται να διεκπεραιώσει ένας ΜΟΝΟ υπάλληλος που συνταξιοδοτείται στο τέλος του μήνα (και ένας εκπαιδευόμενος υπάλληλος) είναι ΜΟΝΟ!!!! 7.000 (ΕΠΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ, το γράφουμε ολογράφως για να μην νομίζει κανείς ότι είναι τυπογραφικό λάθος). Ένας υπάλληλος για 7.000 υποθέσεις. (Για κάθε επιστροφή, εκτός των άλλων ελεγκτικών διαδικασιών, απαιτούνται τουλάχιστον 7 υπογραφές…. Με άλλα λόγια για τις 7.000 επιστροφές που καλείται να διεκπεραιώσει ο συγκεκριμένος υπάλληλος, απαιτούνται τουλάχιστον 49.000 υπογραφές. Και όλα αυτά κάτω από την δικαιολογημένη πίεση των φορολογούμενων, για την άμεση επιστροφή, αλλά και την απειλή του νέου πειθαρχικού σε περίπτωση λάθους από την πλευρά του εργαζόμενου).
ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: 12.30 το μεσημέρι 25 φορολογούμενοι είναι σε αναμονή για να εξυπηρετηθούν από 6 υπαλλήλους οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έλεγχο δηλώσεων, να παραλάβουν πιστοποιητικά, να υπογράψουν αφού ελέγξουν τις αιτήσεις διακοπών, μεταβολών κλπ.
ΤΜΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ: Οι 3 υπάλληλοι που υπηρετούν στο συγκεκριμένο τμήμα (όσους είχε πριν 2 χρόνια μόνη της η ΙΘ’ Αθηνών) καλούνται να κάνουν συμβιβασμούς για όλους τους φορολογούμενους και των 6 Δ.Ο.Υ μαζί (να θυμίσουμε ότι το κεφάλαιο είναι το τμήμα που παραμένει χειρόγραφο και προτίθενται να το ενοποιήσουν με το εισόδημα για να προσφέρουν και υπηρεσίες που αφορούν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας). Για τις 3 Εφορίες (ΙΓ, ΚΓ, ΙΘ) είναι υποχρεωμένοι να παραλάβουν δηλώσεις (κληρονομιών, δωρεών, μεταβιβάσεων κλπ). Ήδη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου είχαν παραληφθεί 1.160 κληρονομιές, 680 δωρεές- γονικές παροχές, 470 μεταβιβάσεις, (μόνο σε μια μέρα παρελήφθησαν 14 μεταβιβάσεις!!!! που σημαίνει ότι έχει γίνει έλεγχος αντικειμενικής αξίας, διασταυρώσεις των δηλωθέντων ακινήτων, έχει υπολογιστεί ο αναλογούν φόρος μεταβίβασης, έχει εκδοθεί το αποδεικτικό πληρωμής, έχει καταχωρηθεί στη δήλωση και έχει εγγραφεί στο βιβλίο μεταβιβάσεων. Και πολλά από αυτά χειρόγραφα)
Δεν προλαβαίνουμε ούτε τους καταλόγους βεβαίωσης, να κάνουμε, (λένε χαρακτηριστικά οι υπάλληλοι, δεν έχουμε χάσει μόνο την μπάλα αλλά και το γήπεδο!!!!). Μόνο στην συναλλαγή με τον κόσμο προσπαθούμε να ανταποκριθούμε για να μην περιμένει με τις ώρες.
Όσον αφορά άλλες σημαντικές δουλειές όπως Δελτία Αποστολής Πληροφοριών, αυτοψίες, έλεγχο προϋποθέσεων για απαλλαγή πρώτης κατοικίας κλπ γίνονται υποτυπωδώς και όχι σε βάθος. Αν θέλαμε να αναφερθούμε στο σύνολο των ενεργειών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε έπρεπε να γράφουμε βιβλίο και όχι σημείωμα.
ΤΜΗΜΑ ΜΗΤΡΩΟΥ: Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στις ουρές γιατί τις αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι και οι εργαζόμενοι κάθε μέρα. Η ίδια η προϊσταμένη του τμήματος κάνει συναλλαγή για να εξυπηρετηθούν οι ατελείωτες ουρές φορολογούμενων. Χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό. Καταργήθηκε και η μη συναλλαγή της Παρασκευής και έτσι αδυνατούν οι υπάλληλοι να τακτοποιήσουν την ατελείωτη χαρτούρα της εβδομάδας και το αρχείο του τμήματος. Ενός τμήματος που απασχολείται με πολύ σοβαρά αντικείμενα, όπως ενάρξεις και διακοπές επιχειρήσεων (που ενέχει ο κίνδυνος για εικονικές επιχειρήσεις).
ΤΜΗΜΑ ΦΠΑ: «Βεβαιώνουμε και δεν εισπράττουμε» μας λένε οι υπάλληλοι, Γινόμαστε δέκτες παραπόνων επιτηδευματιών που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν. Στο τμήμα του ΦΠΑ ανήκουν και τα αυτοκίνητα, για τα οποία, η κατάθεση των πινακίδων τους τελευταίους μήνες κάθε χρόνου πολλαπλασιάζεται. Φορολογούμενοι από 6 Δ.Ο.Υ που επιθυμούν συμβιβασμό για θέματα ΦΠΑ, προσέρχονται στη συγκεκριμένη Εφορία.
ΕΞΟΔΑ & ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ: Ένας εργαζόμενος ΜΟΝΟ κατά την άποψη του Υπουργείου είναι επαρκής στελέχωση. Με πολύ σοβαρά προβλήματα του TAXIS. Βγαίνουν πολλές υπερεισπράξεις που δεν εμφανίζονται στο κλείσιμο και έτσι δεν μπορεί να συμφωνήσει το λογιστικό με το Ταμείο, βγάζοντας διαφορά (έλλειμμα Ταμείου που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει). Στο οριστικό κλείσιμο του μήνα οι εκτυπώσεις είναι λανθασμένες λόγω των προβλημάτων του TAXIS 2 και της μη συμβατότητας του συστήματος των Δ.Ο.Υ με το σύστημα των τραπεζών που γίνονται πλέον οι πληρωμές. (Εξαιρετικό: πρώτα δίνεις το δικαίωμα είσπραξης στις Τράπεζες και μετά όχι μόνο δεν φτιάχνεις το σύστημα, αλλά ρίχνεις τις ευθύνες στους εργαζόμενους ότι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους!!!!).
ΕΛΕΓΚΤΕΣ: έχει 35 υπαλλήλους που στοιβάζονται σε πολύ μικρούς χώρους, που δεν επαρκούν. Οι ελεγκτές έχουν σοβαρό πρόβλημα με το σύστημα του ELENXIS γιατί όπως μας λένε ότι δεν έχουν εικόνα για τις συναλλαγές του ελεγχόμενου με άλλες Δ.Ο.Υ. Για το παραγωγικό πρόγραμμα του ELENXIS επισημαίνεται ότι ενώ δείχνει υποβολή περιοδικής και εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ δεν εμφανίζονται τα ποσά για να μπορεί ο ελεγκτής να κάνει τις απαραίτητες διασταυρώσεις. Βρίσκουν οι ελεγκτές, τιμολόγια μεγάλης αξίας ύποπτα για φοροδιαφυγή που έχουν περαιωθεί με προηγούμενους νόμους π.χ 3888/2010 ή 3697/2008 και δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν. (πχ. Εταιρείες που έχουν επιδοτηθεί αλλά έχουν περαιώσει δεν μπορείς να διενεργήσεις έλεγχο.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ: Το κύριο πρόβλημα στο συγκεκριμένο τμήμα είναι οι παραγραφές βεβαιωμένων φόρων. Οι Δ.Ο.Υ υποδοχής (όπως η ΙΓ΄) πρέπει να αντιμετωπίσει παραγραφές 6 ετών και για 6 Δ.Ο.Υ. Περίπου 15000 οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) των οποίων οι οφειλές κινδυνεύουν να παραγραφούν (που μπορεί να είναι και μεγάλα ποσά). Σε 2 μήνες (μέχρι 31-12-2013) θα πρέπει να παρθούν μέτρα (π.χ Κατασχέσεις, εγγραφές υποθήκης κλπ) για αναστολή της παραγραφής και με βάση το δυναμικό του τμήματος ζήτημα είναι να καταφέρουν να διεκπαιρεώσουν τις 6000 από τις 15000 υποθέσεις που στέλνονται στο ελεγκτικό συνέδριο για έλεγχο και υπογραφή). Με βάση τα παραπάνω ΜΟΝΟ στην ΙΓ’ Δ.Ο.Υ μπορούν να διασωθούν περίπου 15.000.000 Ευρώ.
Με δεδομένη την ενοποίηση τμημάτων, υπηρεσιών και διαδικασιών που πέρασαν σε ιδιώτες, οι δυσκολίες μεγαλώνουν, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μένουν ανεκπαίδευτοι (η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών έχει κλείσει από το 2010), να δουλεύουν μέχρι αργά το απόγευμα και να παίρνουν δουλειά και στο σπίτι για να μην βρεθούν υπόλογοι.
O ΓΓΔΕ κ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ μας έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσωπικού αλλά φταίνε οι έφοροι που δεν κατανέμουν σωστά το προσωπικό τους. Του προτείνουμε να διοικήσει την συγκεκριμένη μονάδα για ένα μήνα με δέσμευση ότι αν δεν τα καταφέρει να καθαιρεθεί και να μπει σε διαθεσιμότητα!!!!!! (Να μην έχει δικαίωμα όμως να παραιτηθεί μόνος του πριν κλείσει ο μήνας)
(To eforiakoi.org, φιλοξενεί ανταποκρίσεις από τις εφορίες όλης της Ελλάδας. Στόχος η ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες μας, οι εργαζόμενοι σε αυτές, αλλά και οι πολίτες που επισκέπτονται τις εφορίες. Καλούμε εφοριακούς αλλά και φορολογούμενους, να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια με κείμενα και επιστολές τους).