ανακοίνωση ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ
1/11/2022
Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου αποσφραγίστηκαν ύστερα από μήνες αβεβαιότητας και καθυστερήσεων οι προσφορές για την εμβληματικότερη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας.
Σε δύο παράλληλους διαγωνισμούς που διενεργούν ο Ειδικός Διαχειριστής για τα μεταλλεία και το ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη Λάρυμνα το ποσό που δόθηκε από τους πολυαναμενόμενους ιδιώτες – επενδυτές κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες από 1,5 – 5 εκατομμύρια ευρώ.
Ύστερα από 60 χρόνια λειτουργίας με παραγωγή 800.000 τόνων νικελίου, εργοστάσιο, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, ένα (1) εκατομμύριο στρέμματα γης που περιέχουν νικέλιο και κοβάλτιο, λιμάνια, δύο εργατικοί οικισμοί 1.000 περίπου διαμερισμάτων δίνονται – χαρίζονται είναι η σωστότερη λέξη – σε ιδιώτες. Χαρίζονται χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς «βαρίδια», χωρίς τους εργαζόμενους που για έξι δεκαετίες έδωσαν το μόχθο τους για να μετατρέψουν το χώμα σε «χρυσάφι». Χωρίς τους εργαζόμενους που είχαν 80 νεκρούς σε ώρα εργασίας, εκατοντάδες άλλους από επαγγελματικές ασθένειες, αλλά και εκατοντάδες σακατεμένους και ασθενείς, που έδεσαν τη ζωή τους και τις οικογένειές τους γενιά με γενιά με την περιοχή.
Πρόκειται για πραγματικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
Γιατί πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί όταν μόνο για το πρώτο 18μηνο της διαχείρισης η αμοιβή του διαχειριστή ήταν 1,8 εκατομμύρια ευρώ, όταν το ελληνικό δημόσιο έδωσε 82 εκατομμύρια ευρώ για να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, και όταν από την απώλεια παραγωγής και την εσκεμμένη υπολειτουργία του εργοστασίου χάθηκαν 300 εκατομμύρια ευρώ;
Τόσο λοιπόν εκτιμά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι αρμόδιοι υπουργοί της Σταϊκούρας, Σκρέκας, Χατζηδάκης το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση!!
Αυτό είναι το αντίτιμο για το 90% των συνολικών μεταλλευμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοβάλτιο και νικέλιο που ανέρχονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε απόθεμα 2 εκατομμυρίων τόνων;
Αυτό είναι το αντίτιμο για τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων, τα ένα εκατομμύριο στρέμματα γης, τις πλούσιες πρώτες ύλες και τον εξοπλισμό;
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, 3 χρόνια ύστερα από την έναρξη της εκκαθάρισης συνεχίζουμε να μην ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο. Με περικομμένους μισθούς, χωρίς δώρα εορτών και επίδομα άδειας, με 2μηνες συμβάσεις, εργαζόμενοι κάποιες ημέρες του μήνα, ουσιαστικά απολυμένοι περιμένουμε να βρεθούμε οριστικά στο ταμείο ανεργίας την 1η Ιανουαρίου σύμφωνα με το νομοθετικό χρονοδιάγραμμα για να «βολευτούμε» οι άνω των 55 σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ταμείου παγκοσμιοποίησης. Μαζί με μας υπάρχουν μικρo-εργολάβοι – αυτό απασχολούμενοι που έχουν 3 μήνες να κάνουν μεροκάματο ενώ εργολάβος (ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ) που απασχολεί 70 εργαζόμενους στην καθημερινή συντήρηση του εργοστασίου έστειλε «πρόσκληση διαβουλεύσεων για ομαδική απόλυση». Kαι όλα αυτά όταν η ακρίβεια των ειδών πλατιάς κατανάλωσης, η ενεργειακή ακρίβεια προκαλεί οικονομική ασφυξία στα σπιτικά και μαραζώνει την περιοχή μας.
Παρ όλα αυτά οι εργαζόμενοι δεν σκύβουμε το κεφάλι
Συνεχίζουμε τον αγώνα και διεκδικούμε:
· Άμεση επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ.
Με τις σημερινές τιμές νικελίου χάνονται εκατομμύρια ευρώ για την ελληνική οικονομία
· Διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Καλούμε σε αγωνιστικό κάλεσμα.
Όλοι στη γενική απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Τετάρτη 9 Νοέμβρη
11π.μ στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα είμαστε εκεί.
Για να ενώσουμε τις φωνές και τις γροθιές μας με τους εργαζόμενους όλης της χώρας.
Για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και καθολική κοινωνική προστασία