Νέο φορολογικό ν/σ για φορολογικές ποινές
Του Χάρη Ιωάννου
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα των συντακτών 24-7-2013
Για να διαβάσετε το νομοσχέδιο πατήστε εδώ
Άλλο ένα φορολογικό νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή. Αμεση και έντονη η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη
Πριν καν… στεγνώσει το μελάνι από τα 108 άρθρα του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης, που ψηφίστηκε μετά… κόπων και βασάνων μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή άλλο ένα φορολογικό νομοσχέδιο, για άλλη μια φορά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ενώ η Βουλή έχει εισέλθει από τη Δευτέρα σε θερινό τμήμα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγ. Μεϊμαράκης, ανακοίνωσε χθες στην Ολομέλεια το επίμαχο νομοθέτημα, που περιλαμβάνει κυρίως ποινές για διάφορες φορολογικές παραβάσεις (βλ. σχετικό ρεπορτάζ σελ. 52).
«Προαπαιτούμενα»
Οι διατάξεις αυτές, εκτός του ότι έχουν «βαφτιστεί» προαπαιτούμενες, είναι απαραίτητες ούτως ώστε να επιβληθούν άμεσα και με κάθε τρόπο οι νέες μειωμένες τιμές στην εστίαση λόγω της μείωσης του ΦΠΑ, μια υπόθεση που έχει αναχθεί σε προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μπροστά στη δραματική και συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας και τη μαύρη τρύπα στα έσοδα, αφού δεν έχουν γίνει καν οι φορολογικές δηλώσεις, ο Αντ. Σαμαράς έχει προσανατολίσει πλέον όλη του τη στρατηγική στο να καρπωθεί επικοινωνιακά τα όποια οφέλη προκύψουν από τη μείωση των τιμών στα εστιατόρια, την οποία ο ίδιος πάλευε, κατά δήλωσή του, έναν ολόκληρο χρόνο. Για τον λόγο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις με τον Γ. Στουρνάρα και όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς, ώστε να σταλεί το μήνυμα ενός ακόμη success story, που όμως αφορά ελάχιστους.
Αμεση και έντονη ήταν ωστόσο η αντίδραση στη Βουλή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους ότι πρόκειται για «πραξικοπηματικές ενέργειες» και ότι «δεν είναι δημοκρατικό το πολίτευμα με τέτοιες μεθόδους». «Ε, θα τρελαθούμε σε αυτόν τον τόπο. Ευτελίζονται όλοι οι θεσμοί. Δεν υπάρχει Βουλή. Καταγγέλλουμε αυτές τις μεθοδεύσεις και δεν τις αποδεχόμαστε», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ο οποίος έκανε λόγο για «διαδικασίες υποβάθμισης και φαλκίδευσης της βούλησης του Κοινοβουλίου» και υπογράμμισε:
«Αυτοσχεδιάζουν»
«Ενώ πριν λίγες ημέρες συζητήσαμε το πολυνομοσχέδιο, τώρα η μαύρη τρύπα των εσόδων αναγκάζει την κυβέρνηση να αυτοσχεδιάσει και να φέρει σε τμήμα διακοπών τέτοιο νομοσχέδιο. Μετά το μαύρο στην ΕΡΤ, τώρα έχουμε και τη μαύρη τρύπα στα έσοδα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προσπάθησε να «νίψει τας χείρας του», πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση. «Ο Κανονισμός τηρείται, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο κατεπείγον και η Επιτροπή θα εγκρίνει ή όχι αυτόν τον χαρακτηρισμό», επισήμανε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν είναι ευτυχής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όμως αν συντρέχουν λόγοι που η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι σοβαροί, τότε είναι στο δικό της χέρι».
Το νομοσχέδιο εισέρχεται την Τετάρτη το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για μία και μόνη συνεδρίαση και την Πέμπτη συζητείται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια.