(Το παρακάτω σημείωμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πλήρη πρακτικά του Γενικού Συμβουλίου (Γ.Σ.). Τα πλήρη πρακτικά βρίσκονται στα χέρια της ΠΟΕ ΔΟY, η οποία δεν υλοποιεί την συνεδριακή απόφαση, για ανάρτηση αυτών στο site της Ομοσπονδίας. Το eforiakoi.org είναι στη διάθεση οποιουδήποτε μέλους ή παράταξης του Γ.Σ., για ανάρτηση του συνόλου της τοποθέτησης του, στη συνεδρίαση του Γ.Σ.)
Το Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 10.5.2011, έγινε χωρίς την παρουσία των Διοικητικών Συμβουλίων (Δ.Σ.), τα οποία δεν κλήθηκαν γιατί, σύμφωνα με το προεδρείο, η ΠΟΕ ΔΟY δεν έχει (;) την οικονομική δυνατότητα να καλύψει το αντίστοιχο κόστος. Φυσικά δεν κατατέθηκε καμιά ενημέρωση για τα οικονομικά της ΠΟΕ ΔΟY, όπως ορίζει το καταστατικό και η στοιχειώδης συνδικαλιστική δεοντολογία.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κλείνει 200 ΔΟY, ετοιμάζει νέες μειώσεις στις αποδοχές, ιδιωτικοποιεί αντικείμενα των υπηρεσιών κτλ, δεν κρίθηκε σκόπιμο να ακουστούν και οι απόψεις των Δ.Σ. και των συναδέλφων της περιφέρειας, οι οποίοι άλλωστε πρόκειται να υποστούν και τις μεγαλύτερες συνέπειες από την ”αναδιοργάνωση” που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ενδεικτικό μάλιστα της όλης κατάστασης και της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του προεδρείου του Γ.Σ., είναι το γεγονός ότι όταν ο πρόεδρος του συλλόγου Μαγνησίας που ήταν παρών στη συνεδρίαση (με δικά του έξοδα) ζήτησε το λόγο, δεν τον άφησαν να μιλήσει (παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται απ’ το καταστατικό της ΠΟΕ ΔΟY, άρθρο 14 παρ. 27). Σχετικά με τα οικονομικά της ΠΟΕ ΔΟY, η ΑΣΚΙ κατέθεσε γραπτή πρόταση, την οποία ανέλυσε στην ομιλία του ο εκπρόσωπός της, αλλά το προεδρείο ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΒΑΛΕ σε ψηφοφορία.
Η ΠΑΣΚΕ (με διάφορους ομιλητές) προσπάθησε να καθησυχάσει και να παραπλανήσει, τονίζοντας ότι:
• Κανένα φορολογικό αντικείμενο δεν εκχωρείται!
• Δεν υπάρχει διαφοροποίηση αμοιβών στον κλάδο!
• Δεν έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες, μέρος του Φορολογικού Ελέγχου!
• 20 χρόνια ζητούσαν την κατάργηση των μικρών ΔΟY !
• Τα πολύ δύσκολα για τον κλάδο, αντιμετωπίστηκαν με το Φορολογικό Νομοσχέδιο !
• Δεν υπάρχουν κίνδυνοι για το ενιαίο του κλάδου και το αντικείμενο δουλειάς, ενώ
τόνισε ότι ζητά τη διατήρηση των οργανικών θέσεων που ισχύουν σήμερα (όχι μόνο αυτών που υπηρετούν) σε επίπεδο νομού.
Επιτέθηκε στην ΑΣΚΙ για το site, τις ανακοινώσεις και τις απόψεις της και απείλησε (η πρόεδρος του Γ. Σ.) ότι θα καταθέσει μηνύσεις και αγωγές εναντίον της ΑΣΚΙ, για την ανακοίνωσή της στις 27.3.2011 (η οποία εκδόθηκε με αφορμή τις δηλώσεις της, σε τηλεοπτικό σταθμό).
Η ΔΑΚΕ (με διάφορους ομιλητές) έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο αυτήν την περίοδο, ανέλυσε της θέσεις της και στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα των κρίσεων, της λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, της αναξιοκρατίας στις επιλογές τμηματαρχών, του ωραρίου (για το οποίο όπως είπε η ΠΟΕ ΔΟY και οι σύλλογοι δεν έβγαλαν ούτε καν ανακοίνωση!), του μισθολογίου κτλ. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι μέλος της πρότεινε τη σύνδεση μισθού με απόδοση !
Η ΑΣΚΙ ανέλυσε τη γενική κατάσταση και τα θέματα που αφορούν τον κλάδο, αλλά και την κατάσταση του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της εφαρμογής όσων προβλέπονται στο μνημόνιο, αλλά και στο γεγονός ότι μια σειρά μέτρων που εφαρμόζονται, προβλέπονται και αναφέρονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα αναξιοκρατίας (ειδικά στις επιλογές των τμηματαρχών αυτή την περίοδο), την αναδιοργάνωση, του χαρακτήρα των φορολογικών ελέγχων, αλλά και όλων των θεμάτων που αφορούν τον κλάδο. Τονίστηκε επίσης ότι μόνο ως τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός, ότι σχεδόν πάντοτε οι συνεδριάσεις των Γ.Σ. γίνονται παραμονές Γενικών Απεργιών, υπονομεύοντας επί της ουσίας την επιτυχία αυτών. Απαντώντας στις απειλές της ΠΑΣΚΕ για μηνύσεις και αγωγές, επέμεινε στη θέση της, για τον τρόπο λειτουργίας των κυβερνητικών συνδικαλιστών και της εξαργύρωσης της δράσης τους, με πολιτικές – υπηρεσιακές θέσεις. Τέλος η ΑΣΚΙ πρότεινε σε σχέση με τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις των τμηματαρχών, όσοι κρίθηκαν σε θέσεις και ΔΟY που δεν επιθυμούν, να έχουν τη δυνατότητα να παραιτηθούν από την υπηρεσία στην οποία υπηρετούν και να μην χρειαστεί να μετακινηθούν στη νέα υπηρεσία και να παραιτηθούν από εκεί. Πρόταση η οποία όπως είναι φυσικό, καταψηφίστηκε απ’ την ΠΑΣΚΕ, ενώ απορίες δημιούργησε η στάση της ΔΑΚΕ, η οποία δεν την στήριξε.
Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση, λόγω σοβαρού προβλήματος, ενώ δεν έγινε κάποια τοποθέτηση από άλλο μέλος της.