Συζητήσαμε σήμερα για όλο το φάσμα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν αποφασιστεί και πρέπει τώρα να προωθηθούν με όσο γίνεται ταχύτερο τρόπο.
Γιατί αυτό; Είναι προφανές ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Τώρα είναι η ευκαιρία, μέσα στην κρίση, να αλλάξουμε την φυσιογνωμία της χώρας. Τώρα πρέπει να αποκτήσουμε εθνική ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να βγούμε από την κρίση ανακαταλαμβάνοντας τη θέση που αντιστοιχεί στην Ελλάδα μέσα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά.
Εάν δεν ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας, θα μείνουμε καθηλωμένοι, δεν θα κερδίσουμε το έδαφος που χάσαμε λόγω της κρίσης και δεν θα δώσουμε στα παιδιά μας, δεν θα δώσουμε στις νέες γενιές την ευκαιρία που είχαν οι δικές μας γενιές. Αυτό είναι η μεγαλύτερη ιστορική αδικία που συμβαίνει στον τόπο αυτό. Έως τώρα, κάθε γενιά είχε τη βεβαιότητα ότι θα έχει ίσες και περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με την προηγούμενη. Τώρα, αυτό το αίσθημα ασφάλειας δεν το έχουν τα παιδιά μας, δεν το έχουν οι νέοι άνθρωποι.
Πρέπει, λοιπόν, να τους δώσουμε ξανά αυτό το αίσθημα και πρέπει να δώσουμε στον Έλληνα πολίτη την ευκαιρία να ξανανιώσει υπερήφανος, γιατί η πληγωμένη αυτοεκτίμηση και η πληγωμένη αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού λειτουργεί αντιπαραγωγικά και αντί να βγούμε οριστικά από την κρίση, έχουμε την αίσθηση ότι αυτό είναι πια μια μόνιμη, αθεράπευτη κατάσταση. Δεν είναι έτσι.
Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μια μόνιμη πληγή, ένα πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια ισότιμη, ανταγωνιστική χώρα που έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυτό μπορούμε και πρέπει να το ξεπεράσουμε. Αυτό, όμως, δεν μπορούμε να το πετύχουμε εάν δεν ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Εάν η Ελλάδα χρηματοδοτούσε μόνη της το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα κάναμε τις δικές μας επιλογές. Όμως, αναγκαζόμαστε να δανειστούμε πολύ μεγάλα ποσά από τους θεσμικούς μας εταίρους και άρα πρέπει να συμφωνούμε μαζί τους το πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτοί έχουν αναλάβει να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους, μας βοηθούν ώστε το δημόσιο χρέος να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Εμείς έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα και να το μετατρέψουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Στο άλλο γήπεδο, όμως, στο γήπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών δεν χρειαζόταν να περιμένουμε καμία τρόικα και κανένα μνημόνιο. Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν μας επιβάλλονται από τα έξω, είναι εσωτερική, υπαρξιακή ανάγκη της χώρας.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε σήμερα οριστικές αποφάσεις για μια δέσμη πολύ σημαντικών θεμάτων:
1. Ιδιωτικοποιήσεις
Αρχίζω με τις ιδιωτικοποιήσεις. Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει κι ένα ταμειακό σκέλος. Πρέπει να συγκεντρώσουμε συγκεκριμένα ποσά: € 5 δισ. μέσα στο 2011, € 28 δισ. μέχρι το 2014. Αυτό είναι ζωτικό, αλλά είναι το λιγότερο. Το σημαντικότερο είναι ότι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνει ένα κράτος εξυπνότερο, λειτουργικότερο, φιλικότερο για τον πολίτη, με μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Σημαίνει επενδύσεις, σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Άρα, προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει:
– την επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ,
– τις νέες άδειες του ΟΠΑΠ,
– το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών που πρέπει να επεκταθεί ο χρόνος παραχώρησης,
– τη νέα παραχώρηση των συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας,
– τη ΔΕΠΑ,
– τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ,
– την πρώτη ομάδα ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και μπορούν να πωληθούν και να επανενοικιαστούν με πολύ σοβαρό δημοσιονομικό όφελος.
Όλα αυτά τα προχωράμε αμέσως. Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, κατ’ εντολή του Υπουργικού Συμβουλίου, αύριο θα μεταφέρει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Και το ίδιο θα συμβαίνει, με πολύ γρήγορο ρυθμό, για όσα προγράμματα ωριμάζουν ή για όσα πρέπει να τα ωριμάσει το ίδιο το Ταμείο, που έχει διακομματική διοίκηση και παρατηρητές από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελεί υπό τον έλεγχο της Βουλής και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Άρα, οριστικές αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις με ταμειακούς και διαρθρωτικούς στόχους, οι οποίοι είναι εφικτοί και θα τους πετύχουμε στην ώρα τους.
2. Αναδιάρθρωση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα
Δεύτερη μεγάλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου: Το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που περιλαμβάνεται στο νόμο που ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου, είχαμε περιθώριο να το εξειδικεύσουμε και να το εφαρμόσουμε μέσα σε 9 μήνες. Αποφασίσαμε αυτό να γίνει τώρα αμέσως, τις προσεχείς εβδομάδες, ταυτόχρονα για όλους τους φορείς από όλα τα υπουργεία. Προωθούνται όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται από τον αρμόδιο Υπουργό και από τον Υπουργό των Οικονομικών και άρα προχωράμε σε καταργήσεις φορέων, συνενώσεις φορέων, συρρικνώσεις φορέων.
Ήδη ο κ. Μόσιαλος έδωσε ένα πολύ καλό παράδειγμα με την επέμβαση στην ΕΡΤ. Ήδη έχουμε ένα πρώτο σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης στον τομέα των φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και προχωράμε με όλους τους άλλους φορείς: την ΚΕΔ, τον ΟΔΔΥ, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το ΙΓΜΕ, τον ΕΟΜΜΕΧ, τον ΟΣΚ, την ΔΕΠΑΝΟΜ και τη Θέμιδα Κατασκευαστική που συνενώνονται, στην ΕΡΤ που αναφέρθηκα. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι φορείς που δεν μνημονεύονται ρητά, αλλά υπάρχει εξουσιοδότηση προς τους αρμόδιους υπουργούν να εκδώσουν κοινή υπουργική απόφαση. Αυτό, λοιπόν, προχωράει άμεσα με δημοσιονομικό και λειτουργικό όφελος που θέλουμε να καταγραφεί μέσα στο 2011.
3. Εργασιακή Εφεδρεία
Η αναδιάρθρωση των φορέων μας φέρνει στην τρίτη μεγάλη απόφαση που πήρε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, που είναι η άμεση ενεργοποίηση και η διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας. Στον ιδιωτικό τομέα, εάν μια επιχείρηση έχει πλεονάζον προσωπικό, σεβόμενη την εργατική νομοθεσία, οδηγεί το προσωπικό αυτό σε απόλυση και επεμβαίνει ο ΟΑΕΔ. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουμε τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, το οποίο είναι αρμόδιο να προσλάβει εξειδικευμένες εταιρείες αξιολόγησης του προσωπικού, ώστε όχι μόνες τους οι διοικήσεις, αλλά με θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας και τελικά υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, να έχουμε τον κατάλογο του πλεονάζοντος προσωπικού. Το πλεονάζον προσωπικά θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία.
Εδώ τονίζω ότι η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί εργασιακής εφεδρείας. Εργασιακή εφεδρεία σημαίνει ότι υπάρχουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης. Υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν σε άλλον φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα γιατί εκεί είναι χρήσιμοι. Υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίο είναι πολύ κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης και άρα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, όπως συμβαίνει και με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, να διανύσουν επωφελώς για την κοινωνία αυτό το διάστημα. Και υπάρχει και η δυνατότητα να αξιοποιούνται μέσα από τον θεσμό της σύμβασης ορισμένου χρόνου ή της μερικής απασχόλησης, ανάλογα και με το προφίλ του κάθε εργαζόμενου.
Στο στενό Δημόσιο, εκεί που έχουμε να κάνουμε με δημοσίους υπαλλήλους, τώρα προχωράμε με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον κρατικό υπάλληλο, στον υπάλληλο του κράτους και όχι συγκεκριμένου υπουργείου ή συγκεκριμένου νομικού προσώπου του στενού δημόσιου τομέα. Και εκεί, επειδή οι οργανικές θέσεις είναι ενιαίες, μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού, ώστε αν κάπου υπάρχουν ελλείψεις ή κάπου υπάρχουν πλεονάσματα, αυτό να εξισορροπηθεί με όσο γίνεται ταχύτερο τρόπο, προς όφελος του Δημοσίου, δηλαδή προς όφελος του πολίτη.
4. Αλλαγές στην Αγορά Εργασίας
Το επόμενο μεγάλο θέμα είναι οι άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για την κοινωνική εργασία, προχωρά στις αναγκαίες τομές σε σχέση με την αξιοποίηση του θεσμού της ειδικής επιχειρησιακή σύμβασης και ταυτόχρονα, όπως ξέρετε, εντός των ημερών ανακοινώνεται ο οριστικός νέος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Η πιο μεγάλη αλλαγή στον τομέα αυτό είναι ότι προχωράμε στον Ενιαίο Φορέα Φόρων και Εισφορών με επίκεντρο την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, το ΚΕΠΥΟ δηλαδή, γιατί και στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη φόρους και εισφορές. Πρέπει να είναι άλλη η μεταχείριση των επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας που δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο και άλλη η μεταχείριση των επιχειρήσεων εντάσεως κεφαλαίου, οι οποίες δεν καταβάλουν μεγάλα ποσά εισφορών και άρα πρέπει να εξισορροπήσουμε εδώ τη φορολογική και την ασφαλιστική μεταχείριση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα κλείσουμε όλα τα κενά που έχουν απομείνει σε σχέση με το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Όπου υπάρχει κενό ή αμφιβολία σε σχέση με το άνοιγμα των επαγγελμάτων, προκειμένου να δώσουμε προσδοκία και προοπτική στους νέους ανθρώπους, αυτό το κενό θα κλείσει. Αυτό αφορά πρωτοβουλίες των Υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και κάθε άλλου υπουργείου που έχει αρμοδιότητα στον τομέα του ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων.
Αυτό θα το εξειδικεύσουν οι αρμόδιοι συνάδελφοι, αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής και όπου υπάρχουν νομοθετημένες προθεσμίες μακρινές, αυτές έρχονται τώρα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσουν οι προθεσμίες αυτές. Όπως δεν αφήνουμε το εννιάμηνο για την αναδιάρθρωση των φορέων έτσι δεν θα αφήσουμε να εξαντληθούν προθεσμίες που μπορεί να φτάνουν μέχρι και το 2013 για το άνοιγμα των επαγγελμάτων.
Στο χώρο τώρα της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τα θέματα των προσλήψεων 1 προς 10, της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων, της αξιοποίησης του θεσμού της εθελοντικής μερικής απασχόλησης ή της εθελοντικής άδειας άνευ αποδοχών, ενεργοποιούνται, γνωστοποιούνται στους εργαζόμενους και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να έχουμε το καλύτερο λειτουργικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
5. Εθνικό Φορολογικό Σύστημα
Φτάνουμε έτσι στις μεγάλες, τις πολύ μεγάλες αλλαγές: Το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα κινείται στο πλαίσιο που έχουμε παρουσιάσει. Ήδη είναι εξαιρετικά γόνιμος ο κοινωνικός διάλογος, έχουμε δει πάνω από 65 φορείς και είμαστε πλέον στη φάση της κατάρτισης του προσχεδίου που θα είναι η βάση της εθνικής διαβούλευσης.
Το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα αποκαταστήσει αδικίες, ανισότητες ή ορισμένες συγκρούσεις που υπάρχουν με την κοινή λογική. Θα συμφιλιώσουμε τον πολίτη με τη φορολογική διοίκηση και τη φορολογική διοίκηση με την κοινή λογική. Εκεί θα δούμε και τα θέματα των συντελεστών αλλά πριν δούμε τα θέματα των συντελεστών πρέπει να συμφωνήσουμε ότι εάν δεν υπάρχει μηχανισμός είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, εάν δεν υπάρχουν ασφαλείς τρόποι προσδιορισμού του κύκλου εργασιών και του εισοδήματος θα είμαστε μόνιμα εγκλωβισμένοι στην αδυσώπητη μάχη οικονομίας και παραοικονομίας. φορολογικής νομιμότητας και φοροδιαφυγής. Εάν δεν αποκτήσουμε τα δημόσια έσοδα που αντιστοιχούν στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας και στον πραγματικό κύκλο εργασιών δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ τη δημοσιονομική κρίση.
Θα έχουμε την ευκαιρία λοιπόν, σε τρεις εβδομάδες από τώρα, να παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
6. Ενιαίο Μισθολόγιο
Το Μισθολόγιο ταυτίζεται με την θεσμική αλλαγή του νέου βαθμολογίου. Το νέο βαθμολόγιο, όπως προετοιμάστηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αντικρίζεται με το νέο μισθολόγιο. Πρέπει να σπάσουμε έναν φαύλο κύκλο. Χρόνιες αδικίες και ανισότητες, χρόνιες τυχαίες καταστάσεις, πίσω από τις οποίες κρύβονται αφανή προνόμια, τώρα πλέον φτάνουν στο τέλος τους.
Το Ενιαίο Μισθολόγιο θα είναι πραγματικά ενιαίο, δίκαιο, διαφανές και θα βασίζεται στην ισότητα και την αξιοκρατία. Άρα, όταν κάποιος έχει κάποια προσόντα που ανήκουν σε μία κατηγορία, δεν μπορεί να αμείβεται πιο πολύ από ένα συνάδελφό του, των ίδιων προσόντων, της ίδιας κατηγορίας, του ίδιου αντικειμένου που έτυχε να βρίσκεται σε άλλη υπηρεσία.
Όποιος έχει μία θέση ευθύνης και φέρνει αποτέλεσμα, υπογράφει μία σύμβαση παραγωγικότητας και ξεπερνάει τα αποτελέσματα, είτε αυτό είναι η είσπραξη δημοσίων εσόδων, είτε είναι ποιότητα εκπαιδευτικής υπηρεσίας γιατί το σχολείο αξιολογείται με πάρα πολύ καλό βαθμό, είτε είναι κατάρτιση μεγάλου αριθμού περιβαλλοντικών μελετών για να προχωρήσουν οι επενδύσεις, βεβαίως και θα έχει ένα μπόνους, θα έχει ένα πριμ παραγωγικότητας και αυτό θα αντιστοιχεί στο αποτέλεσμα και θα του δίνει πραγματικό κίνητρο.
Η παρέμβαση στο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο, βεβαίως συναντά ένα όριο που είναι η συνταξιοδοτική δαπάνη, γιατί επηρεάζει την συνταξιοδοτική νομοθεσία. Στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα παρέμβουμε στη νομοθεσία ώστε όλα αυτά θα εξομαλυνθούν και να μην έχουμε άλλου τύπου αδικίες και προβλήματα.
Η προσωπική διαφορά για την οποία έχει γίνει τόσος πολύς λόγος δεν μπορεί να διατηρηθεί. Μπορεί να διατηρηθεί μόνον με την έννοια του πριμ παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει διαφορετική μισθολογική μεταχείριση τυχαία, επειδή βρέθηκε σε κάποιο υπουργείο και όχι σε άλλο υπουργείο. Αυτός, όμως, που έχει μία θέση ευθύνης, έστω και μικρότερη, όχι αναγκαστικά διευθυντική, αλλά θέση ευθύνης με συγκεκριμένο έργο, με προδιαγραφές απασχόλησης και με σύμβαση αποτελεσματικότητας, αυτός μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει ένα πολύ σοβαρό πριμ παραγωγικότητας, ένα μπόνους.
Το δημοσιονομικό όφελος από την παρέμβαση αυτή θα είναι σημαντικό, θα ξεπεράσουμε τις έως τώρα προσδοκίες και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε αυτό το πριμ παραγωγικότητας εκεί που πρέπει, όπως πρέπει, με διαφάνεια και με άμιλλα, να δώσεις κίνητρο στο δημόσιο υπάλληλο, στον δημόσιο λειτουργό να αποδίδει.
Άρα, το νέο σύστημα έχει και ηθική βάση, έχει και επιχειρησιακή βάση, γιατί δίνει απάντηση και σε όλες τις ηθικές ενστάσεις που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, για αδικίες και ανισότητες που δεν πρέπει να αναπαραχθούν και να διατηρηθούν αλλά έχει και μία λειτουργική επιχειρησιακή στόχευση πολύ συγκεκριμένη, γιατί θέλουμε ένα κράτος αποτελεσματικό, παραγωγικό, στην υπηρεσία του πολίτη, στην υπηρεσία της ανάπτυξης, στην υπηρεσία της νέας γενιάς.
7. Δημοσιονομική Διοίκηση
Υπάρχουν και άλλες πολύ σημαντικές αποφάσεις του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου. Η δημοσιονομική διοίκηση έχει τεράστια σημασία. Το μητρώο ανάληψης υποχρεώσεων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα αρχίσει να λειτουργεί τις προσεχείς μέρες. Όποιος φορέας δεν δηλώνει τις δαπάνες του στο μητρώο ανάληψης υποχρεώσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα παύει να επιχορηγείται, δεν θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος. Εάν θέλει λοιπόν να επιτελεί το έργο του και να πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων του, πρέπει να είναι συνεπής σε σχέση με το μητρώο ανάληψης υποχρεώσεων, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να παρακολουθούμε πραγματικά και σε βάθος την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.
Σημειώνω εδώ, ότι έχουν συγκρατηθεί απολύτως όλες οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου. Πρόβλημα με τις δαπάνες του δημοσίου έχουμε μόνον επειδή υπάρχει έλλειμμα και υστέρηση στα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης λόγω ανεργίας και λόγω μείωσης των αποδοχών σε πολλές κατηγορίες υπαλλήλων. Εάν δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα δεν θα είχαμε καμία υστέρηση σε σχέση με τις δαπάνες.
8. Άλλα θέματα
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφερθώ και σε ορισμένες άλλες καινοτομίες ή αν θέλετε, σε αναζωπύρωση αποφάσεών μας που τώρα γίνονται οριστικές, αμετάκλητες και άμεσες. Για παράδειγμα, η τομή στις δαπάνες υγείας, στο φάρμακο, σε όλα αυτά που συνδέονται με τη συνταγογράφιση, στα οποία θα αναφερθεί αναλυτικά ο Υπουργός Υγείας.
Όλοι οι συνάδελφοι μετείχαν ενεργά στη συζήτηση. Θα κινηθούμε, όλη η Κυβέρνηση, κατά τρόπο ενιαίο και συντονισμένο, όπου χρειάζονται νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στο μισθολόγιο, αυτές θα γίνουν με ένα νομοθέτημα περί διαρθρωτικών αλλαγών, που θα το υποστηρίξει σύσσωμη η Κυβέρνηση στη Βουλή και φυσικά -είμαι βέβαιος- η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Αλλά δεν αρκεί αυτό. Εδώ είναι η μεγάλη ευκαιρία της συστράτευσης και της συναίνεσης. Άρα το μήνυμα είναι ότι σηκώνουμε πολύ ψηλά τη σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτό το μήνυμα απευθύνεται στον Έλληνα πολίτη, απευθύνεται στην αγορά, απευθύνεται στους θεσμικούς μας εταίρους, είναι ένα μήνυμα πάρα πολύ καθαρό, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και απόλυτης δέσμευσης.
Εάν δεν διασφαλίσουμε τη φυγή προς τα εμπρός, εάν δεν σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, δεν θα βγάλουμε το κεφάλι μας μέσα από τον νερό, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε σε μία περιδίνηση, τώρα πρέπει να πάμε μπροστά και θα πάμε μπροστά.
Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
Δ. Μποτώνης (ΕΡΤ): Κύριε Υπουργέ ήθελα να σας ρωτήσω για την εργασιακή εφεδρεία, αν έχετε αποφασίσει το ύψος των αποδοχών και πόσο μπορεί να διαρκεί όταν μπει σ’ αυτό το καθεστώς;
Ευ. Βενιζέλος: Σε σχέση με την εργασιακή εφεδρεία υπάρχει μια ισχύουσα διάταξη του Εφαρμοστικού Νόμου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η εργασιακή εφεδρεία, όπως προβλέπεται στον νόμο, διαρκεί 12 μήνες και οι αποδοχές είναι στο 60%. Βεβαίως, τώρα, προσθέτουμε και νέα στοιχεία. Προσθέτουμε δηλαδή τα στοιχεία που συνδέονται με την εκπαίδευση, την επανακατάρτιση και την συμμετοχή του ΟΑΕΔ στην προσπάθεια αυτή.
Άρα, μπορεί όλο αυτό το πλέγμα να είναι και δελεαστικό και με προοπτική για τον εργαζόμενο, ιδίως αν ο εργαζόμενος είναι νέος και μπορεί να βρει νέες ευκαιρίες και νέα πεδία δραστηριότητας. Αλλά και για αυτόν που είναι σε μια ηλικία κοντά στην συνταξιοδότηση πάντα υπάρχει μέριμνα, γιατί κανένας δεν μπορεί να είναι μοναχικό και απροστάτευτο θύμα της κρίσης. Πάντα θα υπάρχει ένα κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας για όλους. Και όταν θα εξειδικεύσουμε, τώρα, άμεσα, τις προσεχείς ημέρες, τις αποφάσεις μας αυτές θα δει ο κάθε ενδιαφερόμενος πως ακριβώς λειτουργεί αυτό το δίχτυ προστασίας.
Ι. Χασαπόπουλος (Mega): Υπουργέ μέχρι τώρα για την εργασιακή εφεδρεία λέγατε ότι θα μπούνε οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε 11 επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή σε άλλους οργανισμούς. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι επεκτείνεται σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχετε μια εκτίμηση πόσους εργαζόμενους μπορεί να αφορά; Όχι ποιοι θα βγουν στην εργασιακή εφεδρεία;
Ευ. Βενιζέλος: Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι δεν είναι καθόλου λογικό η εργασιακή εφεδρεία να αφορά μόνο ένδεκα φορείς που έτυχε να αναδιαρθρωθούν, διότι εκεί μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί εργαζόμενοι, επιστήμονες με προσόντα, με εμπειρία. Αυτοί είναι χρήσιμοι για το Δημόσιο και τον δημόσιο τομέα. Υπάρχουν άλλοι φορείς, μεγάλοι, που δεν μπορεί να πάψουν να υπάρχουν, οι οποίοι έχουν πλεονάζον προσωπικό. Και μπορεί το προσωπικό αυτό να είναι προσωπικό χωρίς ιδιαίτερα προσόντα, προσωπικό που δεν προσφέρει τώρα κάτι.
Άρα, όλη η δεξαμενή του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι στην διάθεσή μας, μέσα από αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες, με χρήση ειδικών συμβούλων, αλλά υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, ώστε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή, την δίκαιη επιλογή, την αιτιολογημένη επιλογή, σε σχέση με το πλεονάζον προσωπικό. Και αυτό δεν είναι άπαξ, δηλαδή δεν θα γίνει τώρα και τελείωσε. Θα είναι μια διαρκής διαδικασία, διότι μπορεί κάποιος τώρα να είναι σε μια κατάσταση Α, ενεργός, και μετά να αποδειχθεί ότι δεν έχει αντικείμενο, δεν έχει διάθεση, άλλαξαν τα δεδομένα στην οικονομία, στην αποστολή ενός οργανισμού. Άρα αυτό θα είναι μια διαρκής διαδικασία, όχι μια διαρκής απειλή. Αλλά είναι και ένα κίνητρο ώστε κάποιος που αμείβεται από τον δημόσιο προϋπολογισμό άμεσα ή έμμεσα, να τιμά τα χρήματα που παίρνει από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Πιτταράς (Alpha): Θέλω να σταθώ λίγο σ’ αυτό το θέμα με την εργασιακή εφεδρεία, τις αλλαγές στα εργασιακά σε συνδυασμό μ’ αυτό που είπατε για την αναδιάρθρωση των φορέων. Αυτό που αναφέρατε τώρα λίγο νωρίτερα για την καλύτερη και δίκαιη επιλογή, αυτό περιλαμβάνει ως πρόβλεψη ή ως σκεπτικό ή ως σχεδιασμό ακόμα και το ενδεχόμενο απολύσεων; Μπορείτε να είστε κατηγορηματικός γι’ αυτό ακριβώς, δηλαδή θα υπάρχουν απολύσεις;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε. Απολύσεις, στην φάση αυτή, δεν υπάρχουν γιατί προβλέπεται ότι το στάδιο της εργασιακής εφεδρείας δίνει ευκαιρίες στον εργαζόμενο. Εάν ένας εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία, τότε βεβαίως η εργασιακή του σχέση θα λυθεί. Αλλά, όπως σας είπα, αν είναι μεγάλης ηλικίας μπορεί αυτό να τον οδηγήσει στην σύνταξη. Εάν είναι νέας ή μεσαίας ηλικίας και δεν έχει μπορέσει να προσαρμοστεί, τότε θα ισχύσει ό,τι ισχύει αναλογικά και στον ιδιωτικό τομέα, ό,τι ισχύει με τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Αλλά φαντάζομαι ότι ο κάθε εργαζόμενος έχει κάθε λόγο να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτό το διάστημα της εργασιακής εφεδρείας και να βρει την καλύτερη λύση για τον εαυτό του και θα του προσφέρουμε την δυνατότητα αυτή. Θα του την προσφέρουμε διότι ο αριθμός αυτών που θα ενταχθούν σε εφεδρεία μας επιτρέπει, γιατί είναι περιορισμένος, δεν πρόκειται για απεριόριστο αριθμό προσώπων, να έχουμε ένα σχέδιο επανένταξης για τον καθένα από αυτούς. Εδώ στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρχει για κάθε άνεργο ένα τέτοιο προσωπικό σχέδιο ένταξης στην αγορά εργασίας, πολύ περισσότερο για αυτούς που προέρχονται από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Κούτρας: Μία διευκρίνιση κατ’ αρχάς για την εργασιακή εφεδρεία αν αφορά και τους ΟΤΑ, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το συγκεκριμένο ζήτημα;
Ευ. Βενιζέλος: Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Κούτρα, οι ίδιοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Διακαίου. Άρα, ισχύει ό,τι ισχύει για τους υπαλλήλους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Έχουν όμως δημοτικές επιχειρήσεις, έχουν προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, άρα βεβαίως μπορεί να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε μια δημοτική επιχείρηση. Οι δημοτικές επιχειρήσεις, όπως βλέπουμε τώρα, έχουν και πολύ σοβαρά προβλήματα υπερβάσεων στις αποδοχές. Αδικαιολογήτων υπερβολών. Δεν ξέρω τι έκταση έχει το φαινόμενο αυτό, το διερευνά και το Υπουργείο Εσωτερικών και εμείς. Θα ξέρουμε σε λίγο την πλήρη εικόνα, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν υπερβολές και υπερβάσεις.
Δημοσιογράφος: Και θέλω να σας ρωτήσω κιόλας αυτό το πρόγραμμα το εμπροσθοβαρές που ανακοινώσατε των διαρθρωτικών αλλαγών σημαίνει, ότι στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα έχουμε ζητήσει κάποια χαλάρωση των στόχων; Δηλαδή ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος το 2011 παραμένει ο ίδιος;
Ευ. Βενιζέλος: Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν είναι επιβεβλημένες έξωθεν, αλλά αναγκαίες οίκοθεν. Πρέπει η χώρα να αποκτήσει ρυθμό, σκοπό, να γίνει ανταγωνιστική, να έχει μέλλον.
Τώρα, το περιβάλλον των διαρθρωτικών αλλαγών, πράγματι, εάν πείσουμε ότι αποφασίζουμε και εφαρμόζουμε τις αποφάσεις, θα λειτουργήσει ως το πιο κατάλληλο κλίμα και για τα δημοσιονομικά θέματα, γιατί θα δείξει ότι έχουμε αίσθηση των υποχρεώσεων και των αναγκών μας. Των αναγκών μας κυρίως και λιγότερο των υποχρεώσεων μας, σε σχέση με τους εταίρους και πιστωτές μας.
Αλλά οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως σας είπα, συνδέονται άμεσα, σχεδόν γραμμικά, με τα μακροοικονομικά δεδομένα. Η βαθύτερη ύφεση -διότι η ύφεση είναι πολύ βαθύτερη από αυτή που είχε προβλέψει και η τρόικα τον Μάιο, όταν συμφωνήθηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα- η βαθύτερη λοιπόν ύφεση, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλάζει αυτομάτως και τον δημοσιονομικό στόχο. Το θέμα δεν είναι να μπούμε σε μια συζήτηση περί αριθμών. Το ζήτημα είναι να στείλουμε ένα μήνυμα και στους εταίρους μας και στους Έλληνες πολίτες καις τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι έχουμε συνείδηση της κατάστασης και πλήρη βούληση να προχωρήσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα.
Μουρελάτος (Αθήνα 9,84): Υπουργέ ήθελα να ρωτήσω αν μετά τις σημερινές ανακοινώσεις και την ανακοίνωση ενός τολμηρού σχεδίου το δίχως άλλο μπορείτε να προβείτε στην πολιτική εκτίμηση ότι είναι εξασφαλισμένη η έκτη δόση, εκταμίευση της έκτης δόσης εντός Σεπτεμβρίου όπως το είπατε την προηγούμενη εβδομάδα. Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν ετέθη ποτέ ζήτημα εκταμίευσης της έκτης δόσης και σας έχω πει από την προηγούμενη Παρασκευή ότι δεν υπήρξε κανένα έκτακτο γεγονός. Όταν άρχισαν οι συζητήσεις μας με την τρόικα ξέραμε ότι πρόγραμμα είναι να αποχωρήσουν την Πέμπτη το βράδυ και να επανέλθουν σε δέκα ημέρες.
Άρα, σε δέκα ημέρες θα ξανασυζητήσουμε για όλα αυτά θα θέματα. Επίσης, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι ταμειακές μας ανάγκες, τις ελέγχουμε απολύτως και θέλουμε η επόμενη δόση να είναι μια δόση η οποία θα ληφθεί από την Ελλάδα με τους καλύτερους όρους και με το μικρότερο κόστος δανεισμού, γιατί όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφορά μεταξύ παλαιού και νέου δανείου.
Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν, επιδιώκουμε την πρώτη δόση του νέου δανείου;
Ευ. Βενιζέλος: Επιδιώκουμε να γίνει έτσι ο χειρισμός ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα μακροπροθέσμως.
Δημοσιογράφος: Κύριε Αντιπρόεδρε, είπατε, ότι θέλετε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι έχουμε συνείδηση της κατάστασης προς το εξωτερικό, φαντάζομαι και στο εσωτερικό. Το ερώτημα είναι απλό, επί δύο χρόνια δεν είχαμε συνείδηση της κατάστασης, γιατί δεν προχωρήσαμε σε ένα εξίσου ή αντίστοιχα τολμηρό πρόγραμμα επί κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου έχοντας συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών της Κυβέρνησης;
Ευ. Βενιζέλος: Ξέρετε στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, δεν υπάρχει μόνον η κυβέρνηση και μόνη η κυβέρνηση. Έχω πει και στο παρελθόν όταν ήμουν Υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι η κυβέρνηση δεν είναι μια ομάδα μονομάχων μέσα σε ένα στάδιο ρωμαϊκό που δίνει μια μάχη με τα θηρία και όλοι οι άλλοι κάθονται στις κερκίδες, παρακολουθούν και κραυγάζουν είτε ζήτω, είτε θάνατος.
Είμαστε όλοι μέσα στην αρένα, όλοι. Άρα χρειαζόμαστε υψηλή συνείδηση ευθύνης και υψηλή συνείδηση κατεπείγοντος, όχι μόνο από την κυβέρνηση, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, όχι μόνο από τα Μέσα Ενημέρωσης που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του φρονήματος και της πεποίθησης του ελληνικού λαού, αλλά και από τους παράγοντες της αγοράς και γενικότερα της οικονομίας και από τις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, από την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα.
Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία έχει μια αντιφατική στάση. Δεν θέλει φυσικά κανείς να ξεβολευτεί, δεν θέλει κανένας να χάσει τα κεκτημένα, δεν θέλει κανείς να του λες ότι μπορεί να έχει μικρότερο εισόδημα, ή ότι μπορεί να κινδυνεύει η εργασιακή του ασφάλεια.
Αυτό είναι απολύτως κατανοητό και νιώθουμε και σεβόμαστε έναν εργαζόμενο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πολύ περισσότερο του ιδιωτικού τομέα που έχει πολύ λιγότερες εγγυήσεις, που έχει οικογένεια, που έχει υποχρεώσεις, που έχει στεγαστικά δάνεια που έχει παιδιά σε σχολεία ή σε πανεπιστήμια σε άλλη πόλη ή στο εξωτερικό και ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα αλλαγής των όρων της ζωής του.
Είμαστε μέσα στην ψυχή του και στο μυαλό του, αλλά εδώ πρέπει να δούμε πώς κινείται το ζήτημα του γενικού συμφέροντος, πρέπει να δούμε πώς σώζεται η οικονομία, πώς σώζεται η χώρα, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξαναδιαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και σε προσωπικό και σε οικογενειακό επίπεδο.
Άρα δεν αρκεί να συνειδητοποιεί η κυβέρνηση. Πρέπει να συνειδητοποιεί η κοινωνία, η χώρα, το έθνος. Γιατί εδώ δεν χειριζόμαστε μια υπόθεση συμβατική. Είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ, αύριο είναι η Νέα Δημοκρατία, μεθαύριο είναι ένας άλλος ο οποίος θα ανατρέψει το πολιτικό σύστημα το οποίο αντί να ανατραπεί βλέπω να διεκδικεί την επιστροφή του στις πιο συντηρητικές του εκδοχές, αν αυτό είναι το μέλλον της χώρας, αν αυτό είναι το νέο στοιχείο στη πολιτική ζωή της χώρας και η απάντηση της κοινωνίας των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.
Αλλά αυτά είναι για συνηθισμένες καταστάσεις, συμβατικές καταστάσεις, τώρα έχουμε πόλεμο και έχουμε έναν ιδιόρρυθμο πόλεμο. Έχουμε ένα οικονομικό και νομισματικό πόλεμο που εάν κερδηθεί κανείς δεν θα καταλάβει ότι κερδήθηκε γιατί θα του μείνει η αίσθηση ότι έχασε ίσως κάποια κεκτημένα.
Εάν χαθεί θα έχουν χαθεί όλα. Γι’ αυτό ο πόλεμος αυτός είναι ασύμμετρος και εξαιρετικά επικίνδυνος. Δεν μπορεί κανείς να πει με ευκολία ότι τον κερδίσαμε, αλλά εάν διαπιστώσει ότι τον χάσαμε θα είναι πάρα πολύ αργά.
Δημοσιογράφος: Αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία και με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη δαπάνη του προϋπολογισμού είναι η μισθοδοσία ήθελα να ρωτήσω αν έχετε εκτιμήσει περίπου τι δημοσιονομικό όφελος θα υπάρξει από την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας που δίδεται;
Ευ. Βενιζέλος: Θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος από το νέο μισθολόγιο και από την εργασιακή εφεδρεία μεγαλύτερο απ’ αυτό που είχε υπολογιστεί από την Τρόικα. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί πρέπει να αποφανθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που είναι πάρα πολύ αυστηρό, αλλά πάντως οι υπολογισμοί που έχουμε κάνει, είναι υπολογισμοί που δείχνουν ότι υπάρχει πραγματικό όφελος για τον πολίτη.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ κάνετε mea Culpa στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, διότι εσείς ουσιαστικά καταργείτε τους προηγούμενους νόμους και για τους φαρμακοποιούς και για τους δικηγόρους.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι, καθόλου. Όπου υπάρχουν προθεσμίες οι προθεσμίες αυτές δεν πρέπει να εξαντληθούν. Ο νόμος δεν προβλέπει εξάντληση των προθεσμιών και αν κάπου χρειάζονται διευκρινίσεις, αυτές οι διευκρινίσεις ναι θα γίνουν με νεώτερη νομοθετική ρύθμιση.
Δημοσιογράφος: Είπατε θα κλείσουμε κενά, οπότε δεν ανοίξανε, όπως ήθελε η Τρόικα;
Ευ. Βενιζέλος: Θα ανοίξουμε τα επαγγέλματα κλείνοντας κενά που κλείνουν τα επαγγέλματα αφού μου το θέτετε έτσι εν είδη λογοπαιγνίου.
Δημοσιογράφος: Και κάτι άλλο. Καλά όλα αυτά την Κοινοβουλευτική Ομάδα την ρωτήσατε, διότι έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι ήδη το …
Ευ. Βενιζέλος: Εμείς υπάρχουμε ως κυβέρνηση χάρη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Και ο Πρωθυπουργός και εγώ και όλοι οι Υπουργοί είμαστε πρωτίστως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε καμία διαφορά εμείς που είμαστε στη κυβέρνηση από τους υπόλοιπους συναδέλφους μας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι στη κυβέρνηση.
Υπάρχουμε επειδή μας στηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είμαστε μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος. Τα διλήμματα είναι ιστορικά, τα διλήμματα είναι εθνικά, πορευόμαστε όλοι μαζί. Πρέπει η ελληνική κοινωνία να καταλάβει τι κάνουμε και η ελληνική κοινωνία να μας στηρίξει.
Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι για τον καθένα. Ξέρετε διασταυρώνονται πάρα πολλά επιμέρους συμφέροντα, για κάθε θέμα υπάρχει διαφορετική τοποθέτηση. Άλλο για τις ιδιωτικοποιήσεις, άλλο για την εφεδρεία, άλλο για την αναδιάρθρωση των φορέων, άλλο για το μισθολόγιο.
Αυτό φανταστείτε το ως ένα πλέγμα το οποίο στην πραγματικότητα ανακόπτει κάθε κίνηση προς τα εμπρός και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να προχωρήσουμε, να σπάσουμε αυτό τον τοίχο, για το καλό όλων των πολιτών, στο όνομα του εθνικού και του γενικού συμφέροντος.
Αυτό δεν είναι εύκολο. Γιατί στην πραγματικότητα πρέπει να ξαναγνωριστούμε, ως κοινωνία, ως οικονομία, ως κράτος, θα ξαναγνωρίσουμε την σχέση κράτους – οικονομίας και αυτό βλέπετε ότι αφορά και τους μικρούς, τους ταπεινούς, αυτούς που έχουν μικρές αποδοχές, αφορά και πολύ μεγάλα συμφέροντα, αφορά τις τράπεζες, αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφορά όλο τον παραγωγικό ιστό της χώρας και όλα πρέπει να γίνουν με διαφάνεια, δικαιοσύνη και μια νέα αντίληψη για την δημόσια ηθική, αλλιώς δεν θα κάνουμε τίποτα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, είπατε, ότι οι αποφάσεις αυτές που ανακοινώσατε προ ολίγου δεν είναι έξωθεν επιβεβλημένες. Άρα να υποθέσουμε ότι δεν είναι ένα αποτέλεσμα σκέψης των τελευταίων ημερών. Πριν από λίγες ημέρες είχατε συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, μιλώντας προ ολίγου για ευκαιρία συναίνεσης και συστράτευσης ενημερώσατε τον κ. Σαμαρά γι’ αυτές τις αποφάσεις;
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ενημέρωσα τον κ. Σαμαρά για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και που θα μας απασχολούσαν ενόψει και των συναντήσεων με την Τρόικα και εν προκειμένω ενημέρωσα τον κ. Σαμαρά για όλα τα μεγάλα θέματα όπως είναι η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, τα θέματα της αναδιάρθρωσης των φορέων και η εργασιακή εφεδρεία που είναι και δική του ιδέα. Και φυσικά τον ενημέρωσα και για την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου και σε σχέση με τον δημόσιο τομέα με τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης και σε σχέση με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα των τραπεζών δηλαδή στο λεγόμενο αγγλιστί P.S.I., τον ενημέρωσα διεξοδικά για όλα αυτά.
Δημοσιογράφος: Κύριε Αντιπρόεδρε, επειδή είναι σημαντικοί οι χρόνοι, πότε προβλέπετε να ψηφιστεί αυτό το πολυνομοσχέδιο που μέσα σ’ αυτό αν κατάλαβα καλά θα είναι και το μισθολόγιο;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, τώρα έχουμε στη Βουλή ήδη υπό συζήτηση δύο τρία πολύ σημαντικά νομοσχέδια, έχουμε καταρχάς το νομοσχέδιο για τον τραπεζικό τομέα και γενικότερα τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την κύρωση των συμβάσεων για το EFSF. έχουμε την κοινωνική εργασία όπου θα τεθούν και άλλα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, έχουμε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης όπου θα τεθούν και γενικότερα θέματα αναπτυξιακού χαρακτήρα και υπολογίζω να φέρουμε ένα νομοσχέδιο στο τέλος του μήνα για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και ένα νομοσχέδιο για το μισθολόγιο στο οποίο θα περιληφθούν και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, εάν χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση. Γιατί πολλά δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, χρειάζονται κανονιστικές πράξεις, Υπουργικές αποφάσεις, πράξεις εφαρμογής.
Μιλάμε για μια διαδικασία που αρχίζει άμεσα και που θα ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες. Πάντως θα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
πηγη:www.minifin.gr