Σε συνάντηση που έγινε την Πέμπτη 19.1.2012, αντιπροσωπείας της ΠΟΕ ΔΟY (Νικολακόπουλος, Μπασματζίδου, Νιτσιόπουλος, Αλεξιάδης, Μποτζακης, Χρηστάκος) με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών (Χατζάκης, Μπολέτη, Χριστοδούλου), τέθηκαν θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητές τους.
Από τις απαντήσεις τους προκύπτουν τα εξής:
1) Mέχρι τις 31.1.2012 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των συναδέλφων (ΠΕ), του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (πρόκειται για 371 συναδέλφους απ’ τους οποίους αποδέχθηκαν τον διορισμό τους οι 343). Οι νέοι συνάδελφοι, θα στελεχώσουν ΔΟY, οι οποίες έχουν τμήματα Δικαστικού και Ελέγχου, καθώς και το ΣΔΟΕ. Δεν είναι δυνατόν νομικά, σύμφωνα με τους ίδιους, οι θέσεις όσων δεν αποδέχθηκαν το διορισμό να καλυφθούν από επιλαχόντες του ίδιου διαγωνισμού.
2) Για τους ελεγκτές βεβαίωσης – είσπραξης μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 994 αιτήσεις (Εφοριακοί, Τελωνιακοί, Δημοσιονομικοί), ότι έχει συσταθεί επιτροπή επιλογής των ελεγκτών και πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί (για την Αθήνα) μέχρι τις 10.3.2012. Σε νέα πιθανή προκήρυξη, ίσως περιληφθεί και η ΔΕ κατηγορία. Οι εκατό (100) θέσεις για το ΣΔΟΕ (πανελλαδικά) θα αφορούν αντίστοιχους ελεγκτές που θα ασχολούνται αποκλειστικά με μεγάλες υποθέσεις. Δεν θα δημιουργηθεί ξεχωριστός κλάδος ελεγκτών.
3) Για την Αναδιοργάνωση του υπουργείου η θέση τους ήταν, ότι αυτή προχωράει κανονικά και με βάση το πόρισμα στο οποίο είχε καταλήξει σχετική επιτροπή. Υπενθύμισαν ότι στην επιτροπή αυτή συμμετείχε και η ΠΟΕ ΔΟY. Η τρόικα, σύμφωνα με τους ίδιους, πιέζει για λιγότερες από 80 ΔΟY (τις οποίες προβλέπει το πόρισμα), ενώ μέχρι σήμερα έχουν κλείσει περίπου 45 υπηρεσίες. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΛΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. Σε συναντήσεις τους με την Τρόικα δεν έχουν καταθέσει γραπτές προτάσεις.
4) Δεν θα λειτουργήσει για τις μεταθέσεις του 2012, το μοριακό σύστημα.
5) Οι διευθυντές και οι τμηματάρχες, ΔΟY ή τμημάτων που καταργούνται (και δεν θα κριθούν για άλλη υπηρεσία), θα ερωτηθούν που θέλουν να πάνε, ως απλοί υπάλληλοι.
6) Να ζητήσει η ΠΟΕ ΔΟY (δεν έχει γίνει μέχρι τώρα) την κατάργηση της ειδικότητας του εφοριακού – κτηματικού.
Είναι απόλυτα ξεκάθαρο και από αυτήν τη συνάντηση το μέλλον που σχεδιάζουν για τις υπηρεσίες και τον κλάδο μας. Ερωτηματικά εξακολουθούν να παραμένουν για τις συνδικαλιστικές ευθύνες σχετικά με:
α) Την επιμονή στην υπεράσπιση του πορίσματος για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών
β) Την προκλητική παράκαμψη της απόφασης του πρόσφατου συνεδρίου σε σχέση με το σώμα ελεγκτών και τον περιορισμό σε παρεμβάσεις για την ανάγκη συμμετοχή και της ΔΕ κατηγορίας.
γ) Την κατάργηση της μοριοποίησης, σε μια περίοδο που η τραγική μείωση των οργανικών θέσεων δημιουργεί εφιαλτικές προοπτικές για τις μεταθέσεις.